TeensGo (health)

  • KidsGo με αγάπη!

8 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας (Μεσογειακής Αναιμίας)

Ημερομηνία δημοσίευσης άρθρου: Μαΐου 8, 2015 Συγγραφέας: KidsGo Κατηγορία: TeensGo (health), Εκπαίδευση

8 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας (Μεσογειακής Αναιμίας)

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ. / WHO, World Health Organization) με την Παγκόσμια Οργάνωση Θαλασσαιμίας έχουν καθιερώσει την 8η Μαΐου ως Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας (Μεσογειακής Αναιμίας). Στόχος της είναι να ενθαρρύνει τους επιστήμονες να προσπαθήσουν για την καλύτερη αντιμετώπιση της ασθένειας, και να ευαισθητοποιήσει τους υπόλοιπους ανθρώπους σχετικά με τα προβλήματα των θαλασσαιμικών και την προσπάθεια που απαιτείται για την ασφάλεια και την επάρκεια αίματος.

thalassaemia-icon3

Η μεσογειακή αναιμία (ΜΑ) ή η νόσος του Cooley ή θαλασσαιμία (ακριβέστερα Θαλασσαναιμία) είναι μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από βαριά αναιμία ήδη από τη βρεφική ηλικία. Η θαλασσαιμία εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα των Μεσογειακών χωρών (Ιταλία, Ελλάδα, Μέση Ανατολή), αλλά και της Νότιας Ασίας και της Αφρικής. Λόγω της συνεχούς μετανάστευσης πληθυσμών από τη μία χώρα στην άλλη, σήμερα δεν υπάρχει ουσιαστικά καμία χώρα στον κόσμο χωρίς θαλασσαιμία.

Ορισμένα άτομα είναι φορείς του γονιδίου της θαλασσαιμίας, αλλά δεν εμφανίζουν κάποιο σημαντικό πρόβλημα υγείας που να σχετίζεται με τη διαταραχή αυτή, πλην μιας ελαφριάς αναιμίας. Τα άτομα αυτά έχουν το αποκαλούμενο στίγμα μεσογειακής αναιμίας.

Πρόκειται για μια κληρονομική γενετική νόσο, δηλαδή μια ασθένεια που μεταδίδεται από τους γονείς στα παιδιά μέσω των γονιδίων. Δεν είναι μεταδοτική και δεν μπορεί να περάσει από το ένα άτομο στο άλλο με οποιασδήποτε μορφής επαφή, μέσω μετάγγισης αίματος, μέσω της τροφής ή μέσω του αέρα.

Πως κληρονομείται η θαλασσαιμία

(πηγή: Πανελλήνιος Σύλλογος Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία – ΠΑ.Σ.ΠΑ.Μ.Α)

Η θαλασσαιμία είναι νόσος κληρονομική και μεταβιβάζεται με ορισμένους συνδυασμούς από τους γονείς στα παιδιά. Οι γονείς που μπορούν να αποκτήσουν παιδιά με θαλασσαιμία ονομάζονται φορείς ή ετεροζυγώτες της νόσου και δεν εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα.

Στις εικόνες που ακολουθούν τα άτομα αυτά συμβολίζονται με τα ασπροκόκκινα ανθρωπάκια.

thalassaemia-icon4καιthalassaemia-icon5

Όπως φαίνεται στην αριστερή εικόνα, η απόκτηση παιδιών που θα αποκτήσει ένας φορέας με άτομο που δεν είναι φορέας δεν έχει κανένα κίνδυνο. Τα παιδιά θα είναι υγιή ή ετερόζυγα όπως ο ένας γονέας.

Αντίθετα η απόκτηση παιδιών μεταξύ ετερόζυγων ενέχει κινδύνους. Στη δεξιά εικόνα, φαίνεται σχηματικά πως μπορεί να γεννηθεί ένα παιδί με θαλασσαιμία από ετεροζυγώτες (φορείς) γονείς. Σύμφωνα με τους σχηματικούς συνδυασμούς, θαλασσαιμία θα έχει ένα στα τέσσερα παιδιά. Η πιθανότητα αυτή (25%) ισχύει για κάθε εγκυμοσύνη.

Μπορούμε να μάθουμε πολύ περισσότερα για τη Μεσογειακή Αναιμία ή θαλασσαιμία από το βιβλίο «Θαλασσαιμία», το οποίο εκδόθηκε αρχικά στην αγγλική γλώσσα από τη Διεθνή Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας, με τίτλο «About Thalassaemia», και έχει ήδη μεταφραστεί σε έντεκα γλώσσες:

 

thalassaemia-icon7

Το βιβλίο αυτό, στο οποίο μπορούν να καταφεύγουν και να αναζητούν πληροφορίες για τη θαλασσαιμία οι λειτουργοί υγείας, οι ασθενείς, οι συγγενείς των πασχόντων αλλά και κάθε πολίτης, μπορεί ταυτόχρονα να αποτελέσει έναν πολύτιμο οδηγό για τους μαθητές και τις μαθήτριες των λυκείων μας, ιδιαίτερα όσον αφορά θέματα που σχετίζονται με τη βιολογία, την παθοφυσιολογία, τη γενετική και τις κληρονομικές παθήσεις.

Συγγραφέας του βιβλίου η Δρα Ανδρούλλα Ελευθερίου.

Όμως υπάρχει κάτι πολύ καλό και για τους μικρούς μας φίλους. Ένα υπέροχο βιβλίο που γράφτηκε και παρουσιάζεται με πολλή αγάπη και ευαισθησία για τα παιδιά με μεσογειακή αναιμία και για οποιονδήποτε άλλον που θέλει να μάθει για αυτήν την ασθένεια. Διανέμεται σε όλο τον κόσμο από τη Διεθνή Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας και έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Δυστυχώς δεν υπάρχει στην ελληνική γλώσσα, γι’ αυτό σας παρουσιάζουμε την αγγλική έκδοση.

Το βιβλίο έχει γυριστεί και σε video animation με ωραίους 3D χαρακτήρες, το οποίο και σας παρουσιάζουμε:

Script: Dr. Androula Eleftheriou
Modeling, Rigging, Animation: Maria Pavlou
Production Studio: Media Studios, Nicosia, Cyprus

Δείτε πιο κάτω τις σελίδες του παιδικού βιβλίου «Θαλασσαιμία» στα αγγλικά:

page Σελίδα 1η,

all-about-thalassaemia-icon1
page Σελίδα 2η,

all-about-thalassaemia-icon2
page Σελίδα 3η,

all-about-thalassaemia-icon3
page Σελίδα 4η,

all-about-thalassaemia-icon4
page Σελίδα 5η,

all-about-thalassaemia-icon5
page Σελίδα 6η,

all-about-thalassaemia-icon6
page Σελίδα 7η,

all-about-thalassaemia-icon7
page Σελίδα 8η,

all-about-thalassaemia-icon8
page Σελίδα 9η,

all-about-thalassaemia-icon9
page Σελίδα 10η,

all-about-thalassaemia-icon10
page Σελίδα 11η,

all-about-thalassaemia-icon11
page Σελίδα 12η,

all-about-thalassaemia-icon12
page Σελίδα 13η,

all-about-thalassaemia-icon13
page Σελίδα 14η,

all-about-thalassaemia-icon14
page Σελίδα 15η,

all-about-thalassaemia-icon15
page Σελίδα 16η,

all-about-thalassaemia-icon16
page Σελίδα 17η,

all-about-thalassaemia-icon17
page Σελίδα 18η,

all-about-thalassaemia-icon18
page Σελίδα 19η,

all-about-thalassaemia-icon19
page Σελίδα 20η,

all-about-thalassaemia-icon20
page Σελίδα 21η,

all-about-thalassaemia-icon21
page Σελίδα 22η,

all-about-thalassaemia-icon22
page Σελίδα 23η,

all-about-thalassaemia-icon23

Από το KidsGo, TeensGo και ParentsGo με πολλή αγάπη, καλή σας ενημέρωση!!!

Μοιραστείτε το άρθρο!

Facebook facebook   Twitter twitter   Email email  

KidsGo

Το KidsGo είναι ένας χώρος για παιδιά, γονείς κι εκπαιδευτικούς με πλούσιο επιμορφωτικό, ενημερωτικό και διασκεδαστικό υλικό. Εδώ τα παιδιά μπορούν να παίζουν ασφαλώς, να μαθαίνουν συνεχώς νέα πράγματα, να εκφράζονται ανταλλάσσοντας απόψεις και ιδέες, να ενημερώνονται για διάφορες παιδικές πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς και ομαδικές εργασίες, να δημιουργούν, να ολοκληρώνουν αποστολές, να συμμετέχουν σε δραστηριότητες και να εξερευνούν! Στο KidsGo γονείς κι εκπαιδευτικοί μπορούν να ενημερώνονται για ότι αφορά τα παιδιά και να συμμετέχουν κι αυτοί στέλνοντας δικές τους ιδέες και θέματα επίκαιρα και σχετικά πάντα με τον κόσμο του παιδιού.