Αποφθέγματα σοφίας

  • KidsGo με αγάπη!

Οι δάσκαλοι που συναντά κανείς στα σχολεία συνήθως δεν δίνουν την εντύπωση ότι εξακολουθούν να μαθαίνουν…

Ημερομηνία δημοσίευσης άρθρου: Απριλίου 21, 2016 Συγγραφέας: KidsGo Κατηγορία: Αποφθέγματα σοφίας

sofa-logia-152-small

Οι δάσκαλοι που συναντά κανείς στα σχολεία συνήθως δεν δίνουν την εντύπωση ότι εξακολουθούν να μαθαίνουν. Η νοοτροπία που επικρατεί είναι ότι ο δάσκαλος είναι ένας άνθρωπος ο οποίος ό,τι είχε να μάθει το έμαθε εδώ και πολύ καιρό και βρίσκεται εδώ για να μας πει αυτά που έμαθε κάποτε.

Αφήστε τα παιδιά ελεύθερα να δουλέψουν μόνα τους. Συνήθως την ώρα που δουλεύουν βρίσκουν μπροστά τους προβλήματα που τα αντιμετωπίζουν για πρώτη φορά. Ο δάσκαλος ως μεγαλύτερος έχει την εμπειρία και την ωριμότητα που χρειάζεται για να μπορεί να βοηθήσει, όχι όμως ότι έχει έτοιμη και τη λύση τους.

Για να βρεθεί η λύση πρέπει δάσκαλος και μαθητής να συνεργαστούν και να ψάξουν από κοινού… Ο καλός δάσκαλος δεν λειτουργεί καν ως δάσκαλος, αλλά ως ένας άνθρωπος ο οποίος εξακολουθεί να μαθαίνει μαζί με τους μαθητές του.

Αν μεγάλοι και μικροί, δάσκαλοι και παιδιά, μάθαιναν ο ένας από τον άλλον, η κατάσταση στα σχολεία θα ήταν ιδανική… Αν βάλεις ένα παιδί κοντά σ’ έναν άνθρωπο ο οποίος ξέρει να μαθαίνει, θα μάθει και το παιδί να μαθαίνει.

sofa-logia-152

Σίμουρ Πέιπερτ (Seymour Papert, ο γκουρού της εκπαίδευσης)

Ο Σίμουρ Πέιπερτ, (Seymour Papert) μαθηματικός στο ΜΙΤ, παιδαγωγός και επιστήμονας τεχνολογίας, έχει πρωτοπορήσει στο ζήτημα της τεχνικής νοημοσύνης. Ο συνεφευρέτης της γλώσσας προγραμματισμού Logo θυμάται «έναν-δυο καλούς δασκάλους στη ζωή του». Πάντως οι καλοί δάσκαλοι είχαν ένα κοινό χαρακτηριστικό για τον ίδιον: «Δεν κόλλαγαν με το σύστημα».

Seymour-Papert

Από το KidsGo, TeensGo και ParentsGo με όλη μας την ΑΓΑΠΗ!

Μοιραστείτε το άρθρο!

Facebook facebook   Twitter twitter   Email email  

KidsGo

Το KidsGo είναι ένας χώρος για παιδιά, γονείς κι εκπαιδευτικούς με πλούσιο επιμορφωτικό, ενημερωτικό και διασκεδαστικό υλικό. Εδώ τα παιδιά μπορούν να παίζουν ασφαλώς, να μαθαίνουν συνεχώς νέα πράγματα, να εκφράζονται ανταλλάσσοντας απόψεις και ιδέες, να ενημερώνονται για διάφορες παιδικές πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς και ομαδικές εργασίες, να δημιουργούν, να ολοκληρώνουν αποστολές, να συμμετέχουν σε δραστηριότητες και να εξερευνούν! Στο KidsGo γονείς κι εκπαιδευτικοί μπορούν να ενημερώνονται για ότι αφορά τα παιδιά και να συμμετέχουν κι αυτοί στέλνοντας δικές τους ιδέες και θέματα επίκαιρα και σχετικά πάντα με τον κόσμο του παιδιού.