Επικαιρότητα, νέα

  • KidsGo με αγάπη!

Χριστούγεννα εν μέσω οικονομικής κρίσης

Ημερομηνία δημοσίευσης άρθρου: Δεκεμβρίου 17, 2013 Συγγραφέας: Παναγιώτα Κυπραίου Κατηγορία: Επικαιρότητα, νέα, Ψυχολογία

Χριστούγεννα εν μέσω οικονομικής κρίσης

Καθένας μας διαπιστώνει καθημερινά πως η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει όλους τους τομείς της ζωής μας. Η πλειοψηφία των ανθρώπων έχει υποστεί αισθητή επίδραση: ανεργία, μείωση μισθών και συντάξεων, πάγωμα αγοραστικής κίνησης, κλείσιμο επιχειρήσεων, σοβαρή απώλεια εισοδημάτων.

Πολλοί άνθρωποι κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους, τα υπάρχοντά τους και αρκετοί δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν σε βασικές ανάγκες διατροφής, θέρμανσης και στέγασης.

Εν μέσω αυτών των προκλήσεων, είμαστε στην περίοδο των Χριστουγέννων – την εποχή των αγορών και των δώρων, που δεδομένων των συνθηκών, μάλλον δεν είναι πολύ ευχάριστη προοπτική για τους περισσότερους. Πως θα ικανοποιήσουμε την οικογένεια και τους φίλους, τι δώρα θα πάρουμε;

Καταρχήν ας παραδεχτούμε ότι οι οικονομικές συνθήκες είναι άσχημες για όλους και δεν έχει καθόλου να κάνει με το ότι μας αρέσει να τεμπελιάζουμε. Είμαστε πρόθυμοι να εργαστούμε και μάλιστα σκληρά αλλά δεν είναι εκεί το πρόβλημα. Όσο εργατικοί και όσο εφευρετικοί κι αν είμαστε, δεν μπορούμε να αλλάξουμε δραματικά την κατάσταση. Κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες, ερχόμαστε σε επαφή με τις πραγματικές μας ανάγκες για επάρκεια πόρων επιβίωσης, για ασφάλεια, σταθερότητα, υποστήριξη, αγάπη και ανήκειν, εκτίμηση, σεβασμό και αυτοπραγμάτωση. Όχι ότι δεν είχαμε και πριν αυτές τις ανάγκες, αλλά με την έλλειψη της οικονομικής ασφάλειας, τις νιώθουμε ακόμη πιο βαθιά.

Είναι καιρός λοιπόν να αναγνωρίσουμε ότι δεν μας προσδιορίζουν τα πράγματα και τα χρήματα που έχουμε ή η εργασία που κάνουμε. Είμαστε πολύ περισσότερο από τα ρούχα που φοράμε και τα φαγητά που τρώμε. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, έχουμε τη δυνατότητα να νιώσουμε αυτή την αλήθεια. Μπορεί να μην έχουμε ικανοποιητική εργασία, χρήματα, οικονομική ασφάλεια αλλά έχουμε τους συντρόφους μας, τα παιδιά μας, τους φίλους μας και πάνω απ’ όλα, έχουμε τον εαυτό μας στον οποίο μπορούμε πάντα να βασιστούμε. Γι’ αυτό χρειάζεται να φροντίσουμε τον εαυτό μας, να τον θρέψουμε όπως μια μητέρα θρέφει το παιδί της. Και αυτό μπορούμε να το κάνουμε με πολλούς τρόπους: να φροντίζουμε τη φυσική μας κατάσταση (διατροφή, ξεκούραση, άσκηση), να κάνουμε απλά πράγματα που μας δίνουν χαρά, να εξερευνούμε τη δημιουργικότητά μας, να κάνουμε θετικές σκέψεις, να θέτουμε μικρούς ρεαλιστικούς στόχους, να έχουμε επαφή με θετικούς ανθρώπους που έχουμε κοινά ενδιαφέροντα, να επικεντρωνόμαστε στα καλά στοιχεία της ζωής μας. Μπορούμε τελικά τα Χριστούγεννα να γιορτάσουμε όσα έχουμε. Αν δεν υπάρχουν χρήματα για δώρα, μπορούμε να προσφέρουμε αυτό που έχουμε: αγάπη, ελπίδα, ενθάρρυνση, ευθυμία, χαρά και χρόνο. Άλλωστε, τα Χριστούγεννα είναι εποχή χαράς, καλής πίστης και αγάπης.

Ας δούμε μερικές προτάσεις που μπορεί να βοηθήσουν να διατηρήσουμε το πνεύμα των γιορτών και τον ενθουσιασμό των παιδιών, χωρίς να μπούμε σε μεγάλα έξοδα.

PanagiotaKipraiou_icon8

Στην οικογένεια
Ακόμη και μέσα στην οικονομική κρίση, οι περισσότεροι άνθρωποι συνδέουν την περίοδο των γιορτών με υλική αφθονία. Τα παιδιά δεν σταματούν να έχουν απαιτήσεις σε χρήμα, χρόνο και ενέργεια, παρότι οι γονείς αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Σε τέτοιες εποχές, είναι σημαντικό να επαναπροσδιορίσουμε τις προτεραιότητές μας.

Μπορείτε να καθίσετε με την οικογένειά σας και να συζητήσετε για το τι είναι εφικτό αυτά τα Χριστούγεννα. Εξηγήστε στα παιδιά ότι δεν θα μπορέσετε να εκπληρώσετε όλες τους τις επιθυμίες αυτές τις γιορτές. Θα χρειαστεί να αναβάλλουν τις απαιτήσεις τους για ακριβά δώρα, μέχρι να αποκατασταθεί ο οικογενειακός προϋπολογισμός.

Αγορές και δώρα
Καλό είναι να ορίσετε από πριν ένα συγκεκριμένο ποσό που έχετε τη δυνατότητα να διαθέσετε για δώρα και άλλες αγορές, το οποίο θα φροντίσετε να μην υπερβείτε. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε μόνοι σας συμβολικά δώρα που θα προσφέρετε σε φίλους και συγγενείς. Για παράδειγμα, μπορείτε να φτιάξετε χειροποίητες χριστουγεννιάτικες κάρτες που θα τις διακοσμήσουν τα παιδιά με το δικό τους τρόπο, να ζωγραφίσετε μια πολύχρωμη εικόνα και να την κορνιζάρετε, να φτιάξετε μπισκότα και γλυκά και να τα προσφέρετε σε μια ωραία πιατέλα, να διακοσμήσετε ένα καλάθι με φρούτα, ρόδια και καρπούς κοκ.

PanagiotaKipraiou_icon6

Καλέσματα στο σπίτι
Μπορείτε να οργανώσετε στο σπίτι μια γιορτή ρεφενέ, όπου κάθε καλεσμένος θα συνεισφέρει κάποιο φαγητό, ποτό ή προσωπική εργασία, αντί για δώρο.

Μια πιο προχωρημένη ιδέα είναι να κάνετε ένα πάρτι ανακύκλωσης, όπου οι καλεσμένοι θα φέρουν χρησιμοποιημένα παιχνίδια, ρούχα ή άλλα αντικείμενα που δεν χρησιμοποιούν πλέον αλλά είναι σε πολύ καλή ή άριστη κατάσταση. Αφήστε τους καλεσμένους σας να επιλέξουν απ’ αυτά τα πράγματα που συγκεντρώθηκαν, κάποια που θα τους είναι χρήσιμα. Όσα αντικείμενα δεν ανακυκλώθηκαν, θα χρειαστεί να τα πάρουν πίσω οι ιδιοκτήτες τους.

PanagiotaKipraiou_icon9small

Διασκέδαση
Αυτή την εποχή γίνονται διάφορες εορταστικές, μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις, θεατρικές και κινηματογραφικές παραστάσεις, καλλιτεχνικές εκθέσεις κλπ. για μεγάλους και παιδιά, που είναι δωρεάν ή με πολύ μικρή συμμετοχή. Μπορείτε να βρείτε αρκετές τέτοιες προτάσεις στο διαδίκτυο.

Εύχομαι καλά Χριστούγεννα σε όλους και μια πολύ δημιουργική νέα χρονιά!

Παναγιώτα Κυπραίου
Ψυχοθεραπεύτρια – Συντονίστρια Σχολών Γονέων

www.psychotherapeia.net.gr

PanagiotaKipraiou

Μοιραστείτε το άρθρο!

Facebook facebook   Twitter twitter   Email email  

Παναγιώτα Κυπραίου

Είναι απόφοιτος του τμήματος Ψυχολογίας του Βρετανικού Open University. Έχει εκπαιδευτεί στην Σωματική Ψυχοθεραπεία στο Ελληνικό Ινστιτούτο Νευροφυτοθεραπείας και Ανάλυσης του Χαρακτήρα (Ε.Ι.Ν.Α.), όπου παρακολούθησε επίσης μετεκπαιδεύσεις επιπέδου Master's στην ψυχοθεραπεία Gestalt με τον Barrie Simmons και τον Dott. Mimmo Ciavarelli, στη Ραϊχική Σωματική Ψυχοθεραπεία με τον Dott. Alberto Torre και στην Εκπαίδευση Εποπτών με τον Dott. Genovino Ferri. Παράλληλα, έχει παρακολουθήσει σειρά εκπαιδευτικών σεμιναρίων στις τεχνικές της ψυχοθεραπείας (Ψυχόδραμα, Βιοδυναμική ψυχοθεραπεία, Θεραπεία ζεύγους και οικογένειας, Συστημική Αναπαράσταση, Βιοσυστημική ψυχοθεραπεία, Παιγνιοθεραπεία, Δραματοθεραπεία, Βιοενεργειακή Ανάλυση, Βραχεία Ψυχοθεραπεία). Επίσης, έχει εκπαιδευτεί από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Σχολών Γονέων, στο Συντονισμό Σχολών Γονέων (εξελικτικό σύστημα Μαρίας Χουρδάκη). Είναι κάτοχος του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Ψυχοθεραπείας (ECP) από την European Association for Psychotherapy (EAP). Από το 2002 εργάζεται ως Σωματική & Gestalt Ψυχοθεραπεύτρια, προσφέροντας ψυχολογική υποστήριξη και ψυχοθεραπεία σε ενήλικους και εφήβους, αλλά και συμβουλευτική σε γονείς. Επίσης, συντονίζει ομάδες αυτογνωσίας και προσωπικής ανάπτυξης και σχολές γονέων. Στη ψυχοθεραπευτική της άσκηση έχει ασχοληθεί εκτενώς με κρίσεις πανικού, συμπτώματα κατάθλιψης, φοβίες, χαμηλή αυτοεκτίμηση, θέματα διαπροσωπικών σχέσεων, έλλειψη αυτοπεποίθησης, ενοχικό σύνδρομο, ψυχοσωματικά προβλήματα, θέματα διαχείρισης άγχους και θυμού και ψυχαναγκαστικά συμπτώματα. Στα πλαίσια πρακτικής άσκησης, εργάστηκε στο τμήμα Βραχείας Νοσηλείας του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής «Δρομοκαΐτιο». Έχει προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες της ως σύμβουλος και ψυχοθεραπεύτρια σε διάφορους κοινωνικούς φορείς όπως στο κέντρο υποστήριξης κακοποιημένων γυναικών «Γραμμή SOS δίπλα σου», στο Πρόγραμμα Ψυχοκοινωνικής Στήριξης Παιδιού & Οικογένειας «ΑΓΑΠΩ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ», στο Δημοτικό πολυϊατρείο Αμαρουσίου και στο Κέντρο Μελετών και Ψυχοθεραπείας «Βίλχελμ Ράιχ». Αρκετά άρθρα της έχουν φιλοξενηθεί στις στήλες υγείας περιοδικών ψυχολογίας, εφημερίδων και διαδικτυακών τόπων. Είναι πιστοποιημένη ψυχοθεραπεύτρια (ECP) από την European Association for Psychotherapy (EAP). πλήρες μέλος της British Psychological Society (MBPsS, GBC), του Πανελληνίου Συνδέσμου Σωματικής Ψυχοθεραπείας (ΠΕΣΩΨ) και της European Association for Body Psychotherapy (EABP).