Ψυχολογία

  • KidsGo με αγάπη!

Μπορούμε να είμαστε φίλοι με τα παιδιά μας;

Ημερομηνία δημοσίευσης άρθρου: Μαρτίου 15, 2013 Συγγραφέας: Στέλλα Σπανού Κατηγορία: Ψυχολογία

Μπορούμε να είμαστε φίλοι με τα παιδιά μας;

Είναι αρκετά σίγουρο ότι στις προηγούμενες γενιές οι γονείς ήταν απόμακροι από τα παιδιά τους. Φρόντιζαν τις πρακτικές τους ανάγκες για τροφή και στέγη, όμως καθώς το θέμα της επιβίωσης ήταν πολύ πιο έντονο, ειδικά σε αγροτικές περιοχές, υπήρχε μεγαλύτερη συναισθηματική απόσταση.

Πιθανά για αυτό τον λόγο, οι περισσότεροι γονείς σήμερα θέλουν να είναι «φίλοι» με τα παιδιά τους. Βοηθά όμως αυτό; Το πιθανότερο είναι πως όχι.

Τα παιδιά έχουν ανάγκη να νιώσουν ότι οι γονείς τους είναι εκεί για εκείνα, κοντά τους και ανοιχτοί στην επικοινωνία, όμως μέσα από τον ρόλο τους. Γνωρίζοντας δηλαδή ότι οι γονείς τους δεν είναι «ιεραρχικά» όμοιοι με τα ίδια, ότι είναι πιο «δυνατοί» από τα ίδια, και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο μπορούν να τα προστατέψουν, να τους παρέχουν ασφάλεια, να είναι εκεί όταν θα χρειαστούν βοήθεια.

Φυσικά αυτό δε σημαίνει ότι οι γονείς μπορούν να γίνονται δεσποτικοί ή βίαιοι σε καμία περίπτωση, ή ότι πρέπει να κρατούν αποστάσεις που τους απομακρύνουν από τα παιδιά τους. Όμως, η διαφύλαξη του ρόλου τους είναι άκρως σημαντική, αφού θα τους επιτρέπει να θέτουν όρια, τα οποία είναι απαραίτητα για την υγιή ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού τους. Παράλληλα, αναπτύσσοντας ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από αγάπη και αποδοχή για το παιδί τους, αναγνωρίζοντας τα συναισθήματα του, θα επιτρέψουν στα παιδιά να αισθανθούν ότι υπάρχει ένα σταθερό πλαίσιο, που επιτρέπει και προάγει το μεγάλωμα τους, αλλά παρέχει και την απαραίτητη ασφάλεια όταν τη χρειαστούν.

Αυτό που είναι σημαντικό να κάνει κάθε γονιός είναι να περνά χρόνο με το παιδί του, σε δραστηριότητες που βοηθούν να χτιστεί μια κοντινή σχέση, μέσα σε ένα φιλικό περιβάλλον. Μέσα από αυτή τη σχέση, το παιδί έχει τον απαραίτητο χώρο να μοιραστεί τα συναισθήματα του και να ταυτιστεί με υγιή τρόπο με τον γονιό, χωρίς όμως να φτάσει στο ακραίο σημείο η σχέση αυτή να αποτελεί εμπόδιο στη δημιουργία σχέσεων με συνομηλίκους και να το εγκλωβίζει στο οικογενειακό σύστημα.

Άλλωστε, είναι σίγουρα επιθυμία κάθε γονιού το παιδί του να αναπτύξει νέες σχέσεις με φίλους και συνομηλίκους, από τις οποίες θα μπορεί να αντλεί χαρά και ικανοποίηση, και να αναπτύσσει κοινωνικές δεξιότητες.

Ο ρόλος λοιπόν του γονιού είναι να παρέχει στο παιδί του, μέσα από την ίδια του τη συμπεριφορά και τη λειτουργία του ως πρότυπο, όλα τα εφόδια για να αναπτύξει υγιείς σχέσεις τόσο στην παιδική, όσο και στη μετέπειτα ενήλικη ζωή του.

Στέλλα Σπανού
Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Στέλλας Σπανού κάνοντας κλικ εδώ

Μοιραστείτε το άρθρο!

Facebook facebook   Twitter twitter   Email email  

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980. Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές της σπουδές στο τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου το 2002, έχοντας πραγματοποιήσει πρακτική άσκηση στην Ψυχιατρική Κλινική του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας. Το 2003 ξεκίνησε την ειδίκευση της στη Συστημική -Οικογενειακή και Ομαδική- Ψυχοθεραπεία στο Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων, ενώ το 2007 έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο στη “Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού” από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, εκπονώντας έρευνα με θέμα: «Bullying at work- Ψυχολογική παρενόχληση στον χώρο εργασίας». Πιστεύοντας και η ίδια στην έννοια της βιωματικής εκπαίδευσης, εντάχθηκε σε θεραπευτική ομάδα συστημικής προσέγγισης και ολοκλήρωσε την προσωπική της θεραπεία (2010). Επίσης, παρακολουθεί συνεχώς σεμινάρια, συνέδρια και ημερίδες στον τομέα της ψυχοθεραπείας και της ψυχικής υγείας, Έχει εργαστεί στο Κέντρο Ημέρας του Γενικού Νοσοκομείου “Ασκληπιείο” Βούλας στα πλαίσια προγράμματος Stage, ενώ από το 2010 συνεργάζεται με το Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων του Υπ. Παιδείας ως σύμβουλος-εκπαιδεύτρια στο έργο “Σχολές Γονέων”. Από το 2009 εργάζεται στους τομείς της ατομικής και ομαδικής ψυχοθεραπείας παιδιών και εφήβων, καθώς και της συμβουλευτικής γονέων, σε συνεργασία με κέντρα ειδικών θεραπειών. Ταυτόχρονα, διατηρεί ιδιωτικό γραφείο στο οποίο πραγματοποιούνται ατομικές και ομαδικές συνεδρίες εφήβων και ενηλίκων στην περιοχή της Βούλας, ενώ ραντεβού μπορούν να πραγματοποιηθούν και σε συνεργαζόμενο χώρο στον Γέρακα Αττικής.