Ταξίδια

  • KidsGo με αγάπη!

3 «must» των Βρυξελλών

Ημερομηνία δημοσίευσης άρθρου: Αυγούστου 27, 2015 Συγγραφέας: KidsGo Κατηγορία: Ταξίδια

3 «must» των Βρυξελλών

Ό,τι κι αν έχετε ακούσει για τις Βρυξέλλες, δε θα μπορέσετε να τις εκτιμήστε αν δεν τις επισκεφτείτε οι ίδιοι ή έστω αν δεν διαβάσετε για τα «μυστικά» της γοητείας τους…

Άλλοι τις χαρακτηρίζουν «αδιάφορες» κι άλλοι υποτιμημένες. Το σίγουρο είναι πως οι Βρυξέλλες είναι μια πόλη με αντιθέσεις, στην καρδιά της Ευρώπης, που πολλά από τα ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά της, επισκιάζονται από τη φήμη της ως σημαντικότατο πολιτικό κέντρο.

Το μεγαλύτερο αστικό κέντρο του Βελγίου και διοικητικό κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με μια ιστορική πορεία άμεσα συνδεδεμένη με αυτήν της ευρωπαϊκής ηπείρου, μας… αποκαλύπτει 3 από τα πολλά «μυστικά» της γοητείας του.

AnnaPappa_ChangeEducation_iconNo1 Η πόλη των αγαπημένων μας comics

VisitBrussels-Comic-Festival-icon4

VisitBrussels-Comic-Festival-icon6

Στιγμιότυπα από φεστιβάλ comics στις Βρυξέλλες

Oι Βρυξέλλες είναι γνωστές για την ιστορία τους στα comics. Εδώ «γεννήθηκαν» ο δημοσιογράφος Τεν Τεν και ο πιστός του σκύλος Μιλού, ο «φτωχός και μόνος καουμπόι», Λούκυ Λουκ, τα μικρά γαλάζια στρουμφάκια κ.ά.

VisitBrussels-icon5

H κουλτούρα του comic είναι στις Βρυξέλλες τόσο ισχυρή, ώστε υπάρχει ένα ολόκληρο μουσείο αφιερωμένο σε αυτή την τέχνη: Το Comic Strip Centre, που στεγάζεται σε ένα μεγάλο αρτ νουβό κτήριο, φτιαγμένο από το γνωστό αρχιτέκτονα Victor Horta. Στους χώρους του μουσείου θα δείτε πολλά original σκίτσα των αγαπημένων σας κόμικς, εργαστήρια των δημιουργών, την ιστορία της δημιουργίας των κόμικς και πολλές μινιατούρες.

VisitBrussels-icon6

VisitBrussels-icon1

Πέρα από το ενδιαφέρον αυτό μουσείο, μπορείτε να δείτε πάνω από 50 comics στους τοίχους όλης της πόλης, κάνοντας τη διαδρομή «The comic strip route».

AnnaPappa_ChangeEducation_iconNo2 Η μακρά παράδοση της βελγικής μπίρας

VisitBrussels-icon2

Στο Βέλγιο, η μπίρα «τιμάται» με το παραπάνω, καθώς εκεί παράγονται πάνω από 300 διαφορετικοί τύποι μπίρας! Καμία άλλη χώρα δε μπορεί να υπερηφανεύεται για μια τόσο μακρά παράδοση ζυθοποιίας και για πιο πλούσια ποικιλία. Βελγικές μπύρες, όπως οι Jupiler, Maes και Stella Artois, είναι παγκόσμιας κλάσης και αυτές θα σας σερβίρουν αν παραγγείλετε απλά μια pintje/bière.

Εκείνο όμως που κάνει το Βέλγιο και την πρωτεύουσά του ξεχωριστή στους γνώστες, είναι οι μοναδικές μπίρες, που συχνά προέρχονται από παλιές μοναστηριακές συνταγές ή ανταγωνίζονται για τις πιο… διαβολικές ονομασίες (Duvel, Forbidden Fruit, Judas κ.ά.). Οι πιο διάσημες από όλες, οι έξι μοναστηριακές μπίρες Trappist (Orval, Chimay, Westvleteren, Rochefort, Westmalle και Achel), εξακολουθούν να παρασκευάζονται στα μοναστήρια των τραππιστών.

Υπάρχουν εκατοντάδες ποικιλίες μπύρας και καθεμία σερβίρεται στο δικό της ποτήρι, με διαφορετικό ανάγλυφο και σχήμα, που ενισχύει τη γεύση και το άρωμά της.

Στις μπυραρίες των Βρυξελλών θα βρείτε μπίρες χαμηλής και υψηλής ζύμωσης, ξανθές, κόκκινες, άσπρες, ειδικές μπύρες που έχουν παραχθεί με λυκίσκο σε διάφορους βαθμούς, αλλά και μπίρες με φρούτα και ζάχαρη.

AnnaPappa_ChangeEducation_iconNo3 Η τέχνη του Art Nouveau

VisitBrussels-icon3

Ένα από τα πιο διάσημα κτίρια Art Nouveau, το Μουσείο Μουσικών Οργάνων, από τον Albert Horta.

Η ονομασία Art Nouveau χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από σύγχρονους κριτικούς τέχνης στο Βέλγιο.

Οι Βρυξέλλες είναι η πόλη της Art Nouveau και εντυπωσιακά κτήρια σε όλη την πρωτεύουσα, συμβάλλουν στην αναγνώρισή της ως «παγκόσμια πολιτιστικής κληρονομιάς» από την UNESCO. Στη βελγική πρωτεύουσα μπορείτε να δείτε τα λαμπρά έργα των Victor Horta, Paul Hankar και άλλων αρχιτεκτόνων.

Τον 19ο αιώνα οι Βρυξέλλες πέρασαν μια περίοδο απαράμιλλου αναβρασμού. Οι μεσαίες τάξεις, οι έμποροι και οι καλλιτέχνες επέλεξαν να κατασκευάσουν τα σπίτια τους σύμφωνα με τη μόδα, την Art Nouveau, που σηματοδότησε την αρχή της σύγχρονης αρχιτεκτονικής και του design.

Αυτό το καλλιτεχνικό κίνημα ήταν ξαφνικό και αρκετά σύντομο, αλλά είχε τέτοια δύναμη που σύντομα έγινε γνωστό διεθνώς υπό άλλες ονομασίες, όπως Modern Style στη Βρετανία ή Style Nouille στη Γαλλία.

Οι Βρυξέλλες διαθέτουν μια τεράστια Art Nouveau κληρονομιά σε πολλές συνοικίες τους. Κάνοντας μια βόλτα στην πόλη, θα δείτε πολλά από αυτά τα αρχιτεκτονικά στολίδια, τα οποία είναι και αντικείμενο της Μπιενάλε. Την περίοδο αυτή ανοίγουν για το κοινό δεκάδες δημόσια και ιδιωτικά κτήρια: σχολεία, πισίνες, ιδιωτικές κατοικίες κ.ά.

 

Πόπη Αθανασοπούλου
pathan@clickatlife.gr

Πηγή: www.clickatlife.gr

ClickAtLife_logo

Μοιραστείτε το άρθρο!

Facebook facebook   Twitter twitter   Email email  

KidsGo

Το KidsGo είναι ένας χώρος για παιδιά, γονείς κι εκπαιδευτικούς με πλούσιο επιμορφωτικό, ενημερωτικό και διασκεδαστικό υλικό. Εδώ τα παιδιά μπορούν να παίζουν ασφαλώς, να μαθαίνουν συνεχώς νέα πράγματα, να εκφράζονται ανταλλάσσοντας απόψεις και ιδέες, να ενημερώνονται για διάφορες παιδικές πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς και ομαδικές εργασίες, να δημιουργούν, να ολοκληρώνουν αποστολές, να συμμετέχουν σε δραστηριότητες και να εξερευνούν! Στο KidsGo γονείς κι εκπαιδευτικοί μπορούν να ενημερώνονται για ότι αφορά τα παιδιά και να συμμετέχουν κι αυτοί στέλνοντας δικές τους ιδέες και θέματα επίκαιρα και σχετικά πάντα με τον κόσμο του παιδιού.