Διατροφή

  • KidsGo με αγάπη!

5 φρούτα και λαχανικά την ημέρα

Ημερομηνία δημοσίευσης άρθρου: Αυγούστου 27, 2014 Συγγραφέας: Ιωάννα Μασούρα Κατηγορία: Διατροφή

5 φρούτα και λαχανικά την ημέρα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά την κατανάλωση τουλάχιστον 400γρ. (μια μερίδα αντιστοιχεί σε 80γρ.) φρούτων και λαχανικών την ημέρα (ισοδυναμεί με 5 φρούτα και λαχανικά), για να μειώσει τον κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής λόγω της χαμηλής περιεκτικότητας τους σε νάτριο, λιπαρά και θερμίδες, γι’ αυτό η κατανάλωση τους μπορεί να μας βοηθήσει να παραμείνουμε υγιείς και να διατηρήσουμε ένα υγιές βάρος. Επιπλέον, είναι μια καλή πηγή βιταμινών και μετάλλων. Επίσης, είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη διατήρηση ενός υγιούς εντέρου και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και άλλων προβλημάτων πέψης. Μια διατροφή υψηλή σε φυτικές ίνες μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του καρκίνου του εντέρου.

 frouta-lachanika-icon4

Η κατανάλωση των φρούτων και των λαχανικών μπορεί να είναι σε φρέσκια, κατεψυγμένη, κονσερβοποιημένη, αποξηραμένη μορφή ή ακόμη και σε μορφή φυσικού χυμού. Παρόλα αυτά για να έχετε το μεγαλύτερο όφελος, οι 5 μερίδες φρούτων (τουλάχιστον 2) και λαχανικών (τουλάχιστον 3)  την ημέρα θα πρέπει να περιλαμβάνει μια ποικιλία από φρούτα και λαχανικά. Κάθε φρούτο και λαχανικό περιέχει διαφορετικούς συνδυασμούς ινών, βιταμινών, μετάλλων και άλλων θρεπτικών ουσιών. Για να το πετύχετε αυτό προσπαθήστε να περιλαμβάνει το πιάτο σας διάφορα χρώματα όπως κόκκινο (π.χ. ντομάτα ή φράουλα), πορτοκαλί (π.χ. καρότο ή πορτοκάλι), κίτρινο (π.χ. κίτρινη πιπεριά ή ανανάς), πράσινο (π.χ. λάχανο ή αχλάδι), μπλε και μωβ (π.χ. μελιτζάνα ή βατόμουρα) και άσπρο (π.χ. κουνουπίδι ή μπανάνα).

frouta-lachanika-icon6

Συμβουλές για αύξηση των φρούτων και των λαχανικών στο ημερήσιο διαιτολόγιο σας:

1. Πλύνετε τα φρούτα και τοποθετήσετε τα στο ψυγείο, ώστε να είναι έτοιμα για κατανάλωση.

2. Τοποθετήστε ένα μπολ με φρούτα που διατηρούνται εκτός ψυγείου σε σημείο που να είναι ορατό από όλα τα μέλη της οικογένειας.

3. Συνοδέψτε το μεσημεριανό και το βραδινό σας γεύμα με σαλάτα ή βραστά λαχανικά.

4. Προτιμήστε φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα ως σνακ.

5. Προσθέστε διαφορετικά χρώματα λαχανικών κατά την διάρκεια του μαγειρέματος.

6. Προτιμήστε τους φυσικούς χυμούς αντί των έτοιμων φρουτοχυμών ή χυμού τύπου νέκταρ.

frouta-lachanika-icon3

Ιδεές για να εντάξετε τα φρούτα και τα λαχανικά στο καθημερινό διαιτολόγιο των παιδιών σας:

  • Σε ένα από τα αγαπημένα μπολ του παιδιού σας κόψτε φρέσκα και πολύχρωμα φρούτα σε μικρά κομμάτια.
  • Όταν φτιάχνετε λιχουδιές όπως κέικ, παγωτό, παγωμένο γιαούρτι, προσθέστε ψιλοκομμένα φρούτα.
  • Προσθέστε στο απλό γιαούρτι ή στα δημητριακά προγεύματος κομματάκια από διάφορα φρούτα εποχής.
  • Σε κάθε κύριο γεύμα κόψτε διάφορα λαχανικά με διαφορετικά χρώματα, όπως ντομάτα, πολύχρωμες πιπεριές, καρότο κ.ά.

Πίνακας 1: Παραδείγματα ισοδύναμων μιας μερίδας φρούτων και λαχανικών

frouta-lachanika-icon1

Πίνακας 2: Το ουράνιο τόξο της διατροφής μας (Πηγή Σύνδεσμος Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου)

frouta-lachanika-icon2

Ιωάννα Μασούρα MSc (Southampton), BSc (Reading)
Διατροφολόγος με ειδίκευση στη Δημόσια Υγεία και Διατροφή

masouraioanna.wordpress.com

Μοιραστείτε το άρθρο!

Facebook facebook   Twitter twitter   Email email  

Ιωάννα Μασούρα

Γεννήθηκε στη Λευκωσία. Είναι πτυχιούχος Διατροφής και Επιστήμης Τροφίμων του Πανεπιστημίου του Reading, στο Η.Β. Η πτυχιακή της εργασία είχε θέμα: «Πρόσληψη δημητριακών ολικής αλέσεως και υγεία του εντέρου». Τον Σεπτέμβριο του 2013 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές με εξειδίκευση στη Δημόσια Υγεία και Διατροφή στο Πανεπιστήμιο του Southampton στο Η.Β. Η μεταπτυχιακή της διατριβή αξιολόγησε τους παράγοντες που επηρεάζουν την πρόσβαση και επιλογή τροφών από άτομα τρίτης ηλικίας. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται σε θέματα σχετικά με την νοσογόνο παχυσαρκία καθώς και θέματα σχετικά με την υγεία και διατροφή του παιδιού. Έχει άριστη γνώση της Αγγλικής γλώσσας. Αρθρογραφεί τακτικά για το medNutrition.gr. Επίσης έχει αναλάβει την παρουσίαση σε μαθητές δημοτικών σχολείων στην επαρχία Λευκωσίας διαδραστικών σεμιναρίων με θέμα το «Υγιεινό Πρόγευμα». Παρακολουθεί τις περισσότερες Ημερίδες και Συνέδρια που αφορούν τη διατροφή που διεξάγονται στην Κύπρο. Είναι μέλος του Παγκύπριου Συνδέσμου Διατροφολόγων και Διαιτολόγων Κύπρου.