TeensGo (sports)

  • KidsGo με αγάπη!

Βασικοί κανόνες της καλαθόσφαιρας

Ημερομηνία δημοσίευσης άρθρου: Μαΐου 8, 2015 Συγγραφέας: Αντώνης Αθανασιάδης Κατηγορία: TeensGo (sports), Δραστηριότητες

Βασικοί κανόνες της καλαθόσφαιρας

 

Η καλαθόσφαιρα είναι ένα από τα λαοφιλέστερα αθλήματα ανά το παγκόσμιο και υπολογίζεται ότι ασχολούνται με αυτό πέραν των 400 εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού αυτού, ασχολείται σε ερασιτεχνική βάση με την καλαθόσφαιρα, ενώ οι επαγγελματίες καλαθοσφαιριστές θεωρούνται από τους πιο ακριβοπληρωμένους όλων των αθλημάτων. Οποιοσδήποτε μπορεί να ασχοληθεί με την καλαθόσφαιρα ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, εθνικότητας, σωματικής διάπλασης, φτάνει να γνωρίζει τους βασικούς κανονισμούς. Οι κανονισμοί της καλαθόσφαιρας έχουν δεχθεί και συνεχίζουν να δέχονται πολλές αλλαγές με την πάροδο του χρόνου, αποσκοπώντας έτσι να την καταστήστουν πιο γρήγορη και ελκυστική.

kalathosfaira-icon3

Μερικοί από τους βασικούς κανόνες που ισχύουν σήμερα είναι:

kalathosfaira-icon13 1) Οι ομάδες αποτελούνται συνήθως από 10 – 12 παίκτες. Κατά το ξεκίνημα του αγώνα και καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα, οι δύο αντίπαλες ομάδες αντιπροσωπεύονται από 5 παίκτες έκαστος. Οι 2 ομάδες μπορούν να τελειώσουν τον αγώνα με μέχρι και 2 αθλητές το λιγότερο. Υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής των αθλητών που αγωνίζονται από τους αναπληρωματικούς αθλητές που βρίσκονται στον πάγκο της ομάδας.

kalathosfaira-icon13 2) Η κανονική διάρκεια του αγώνα ολοκληρώνεται μετά από 4 αγωνιστικά 10λεπτα, με ενδιάμεσα διαλείμματα στο τέλος του κάθε δεκαλέπτου. Η επιτιθέμενη ομάδα έχει στην διάθεση της 24 δευτερόλεπτα για να εκδηλώσει την προσπάθεια (επίθεση) της και 8 δευτερόλεπτα για να περάσει την μπάλα από την γραμμή του κέντρου του γηπέδου.

kalathosfaira-icon13 3) Η μπάλα είναι στρογγυλή και ελάχιστα πιο μεγάλη σε μέγεθος στις κατηγορίες των αντρών από ότι στις κατηγορίες των γυναικών και παίζεται με τις παλάμες και τα δάκτυλα των αθλητών.

kalathosfaira-icon13 4) Βασική προϋπόθεσή για να προχωρήσει ένας αθλητής με τη μπάλα στην κατοχή του είναι να τη χτυπά στο έδαφος (ντρίπλα). Έχει ακόμα τη δυνατότητα να δώσει τη μπάλα σε κάποιον συμπαίκτη του (πάσα) ή και να επιχειρήσει να στοχεύσει το εσωτερικό του καλαθιού (σούτ). Σε περίπτωση που ένας αθλητής που έχει τη μπάλα στην κατοχή του, μετακινήσει και τα δύο του πόδια χωρίς να χτυπήσει τη μπάλα στο έδαφος, θεωρείται παράβαση και δίνεται δικαίωμα επίθεση στην αντίπαλη ομάδα.

kalathosfaira-icon12

kalathosfaira-icon13 5) Η διαβάθμιση των πόντων είναι τριών κατηγοριών: 3 πόντοι (πίσω από τη γραμμή του τριπόντου σε απόσταση 6,75 μέτρων από την μπασκέτα), 2 πόντοι (σε απόσταση μικρότερη των 6,75 μέτρων, μεταξύ της μπασκέτας και της γραμμής του τριπόντου και 1 πόντος (σε επιτυχημένη βολή μετά από παράβαση «φάουλ» σε απόσταση 4,50 μέτρων από την μπασκέτα).

kalathosfaira-icon13 6) Παράβαση (φάουλ), δίνεται μετά από αντικανονική προσπάθεια του αμυνόμενου παίκτη να ανακόψει τον επιτιθέμενο (αντικανονική σωματική ή σε κάποιες περιπτώσεις λεκτική επαφή) ή μετά από προσπάθεια του επιτιθέμενου παίχτη να κερδίσει πλεονέκτημα με αντικανονικό τρόπο έναντι του αμυνόμενου. Επίσης ο διαιτητής έχει το δικαίωμα να τιμωρήσει έναν παίκτη ή έναν προπονητή μιας ομάδας με αντιαθλητική παράβαση, εάν κρίνει ότι παρουσιάζει αντιαθλητική συμπεριφορά.

kalathosfaira-icon13 7) Ο κάθε αθλητής έχει συγκεκριμένο ρόλο να διαδραματίσει σε άμυνα και επίθεση. Οι θέσεις των παικτών αριθμούνται από το 1 μέχρι και το 5. Συνήθως στις θέσεις 5 και 4 βρίσκονται οι ψηλότεροι και δυνατότεροι παίκτες μιας ομάδας και κινούνται πιο κοντά στο καλάθι από τους υπόλοιπους. Στις θέσεις 3 και 2 συνήθως αγωνίζονται παίκτες που είναι ταχύτεροι και μικρότερου αναστήματος. Στην θέση 1 βρίσκεται ο παίκτης «εγκέφαλος» της ομάδας, αυτός που θα οργανώσει τους συμπαίκτες του και θα τους μεταφέρει τις οδηγίες του προπονητή τους στο γήπεδο, κατά την διάρκεια του αγώνα.

kalathosfaira-icon13 8) Νικήτρια ομάδα ανακηρύσσεται η ομάδα της οποίας οι αθλητές με το τέλος του συνολικού χρόνου θα έχουν επιτύχει περισσότερους πόντους από τους αντιπάλους τους.

kalathosfaira-icon9

Αντώνης Αθανασιάδης

Μοιραστείτε το άρθρο!

Facebook facebook   Twitter twitter   Email email  

Αντώνης Αθανασιάδης

Ο Αθανασιάδης Αντώνης γεννήθηκε το 1984 στην Λευκωσία όπου και μεγάλωσε. Αποφοίτησε το 2002 από το Ενιαίο Λύκειο Κύκκου Α’ με κατεύθυνση στα Οικονομικά και την Λογιστική. Το 2008 ολοκλήρωσε με επιτυχία τις προπτυχιακές του σπουδές στο Τμήμα Τεχνολογίας Ιατρικών Εργαστηρίων, στο Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης. Συνέχισε την ακαδημαϊκή του εκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, αποκτώντας τον μεταπτυχιακό του τίτλο στην Μοριακή Βιολογία το 2012. Από το 2007 μέχρι και το 2009 εργάστηκε στα κλινικά εργαστήρια του Γενικού Νοσοκομείου Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης και της γυναικολογικής κλινικής «Μητέρα και Παιδί» στην Λευκωσία. Από το 2010 μέχρι και σήμερα εργάζεται στις Οικονομικές Υπηρεσίες του Πανεπιστήμιου Κύπρου. Στα πλαίσια της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης του, ενημερώνεται τακτικά παρακολουθώντας διαλέξεις, σεμινάρια και συνέδρια στα αντικείμενα της ιατρικής, των βιοϊατρικών επιστημών και του αθλητισμού. Από μικρή ηλικία (14 χρονών), επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον αθλητισμό και συγκεκριμένα για την καλαθόσφαιρα. Έχει περάσει από όλα τα ηλικιακά τμήματα καλαθόσφαιρας (ακαδημία, παιδικό, εφηβικό και αντρικό) και έχει αγωνιστεί σε ομάδες της Κύπρου και της Ελλάδας (Κεραυνό, ΕΝΑΔ, ΣΑΕ Αστέρια Θεσσαλονίκης και Ένωσις Κοκκινοτριμιθιάς). Επίσης κατά την περίοδο των σπουδών του στην Θεσσαλονίκη, διετέλεσε και ως προπονητής καλαθόσφαιρας στα τμήματα παίδων και εφήβων. Πιστεύει ακράδαντα ότι ο άνθρωπος για να είναι υγιές και δημιουργικό ον, πρέπει να εξελίσσει συνεχώς το πνευματικό του επίπεδο και παράλληλα να διατηρεί τη σωματική του ευεξία. Όπως ορθά έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι «Νους υγιής εν σώματι υγιεί».