Εκδηλώσεις, Θέατρο

  • KidsGo με αγάπη!

Ο Μαγικός Σκούφος, από την παιδική σκηνή του Σατιρικού θεάτρου

Ημερομηνία δημοσίευσης άρθρου: Σεπτεμβρίου 15, 2014 Συγγραφέας: KidsGo Κατηγορία: Εκδηλώσεις, Θέατρο, Ψυχαγωγία

Ο Μαγικός Σκούφος, από την παιδική σκηνή του Σατιρικού θεάτρου

Έρχεται στις 21 Σεπτεμβρίου 2014

Ο Μαγικός Σκούφος του Πάντσιο Πάντσιεφ

Σε μετάφραση Βλαδίμηρου Καυκαρίδη

Διασκευή Μαριάννας Καυκαρίδου

Πρεμιέρα Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου στις 10:30 το πρωί, στο Πολιτιστικό Κέντρο Βλαδίμηρος Καυκαρίδης στην Αγλαντζιά.

Η Παιδική Σκηνή του Σατιρικού Θεάτρου παρουσιάζει φέτος το παιδικό έργο της χειμερινής περιόδου «Ο Μαγικός Σκούφος» του Πάντσιο Πάντσεφ, σε σκηνοθεσία Μαριάννας Καυκαρίδου. Θέλοντας να συνεχίσει τις περσινές του επιτυχίες «Μορμόλης» και «Γαϊτανάκι» η Μαριάννα Καυκαρίδου διασκεύασε το έργο στη σύγχρονη εποχή και του έδωσε μια μοντέρνα γραμμή σαν ένα παιδικό παιχνίδι, με πολύ χιούμορ, περιπέτεια, έξυπνα τρικς, πρωτότυπα σκηνικά και κοστούμια, εντυπωσιακή μουσική.

Ο Μαγικός Σκούφος πρωτοπαίχθηκε το 1980 από τον ΘΟΚ σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Καυκαρίδη με τον πρωτότυπο τίτλο «Οι Τετράδυμοι». Επαναλήφθηκε από το Σατιρικό Θέατρο με τον τίτλο «Οι περιπέτειες των τετράδυμων» το 2000.

Το έργο θα σκηνοθετήσει η Μαριάννα Καυκαρίδου, τα σκηνικά και κοστούμια είναι του Χάρη Καυκαρίδη, η μουσική του Σάββα Σάββα και οι χορογραφίες της Εύα Παπαγεωργοπούλου. Φωτισμοί Βίκεντιος Χριστιανίδης.

Λαμβάνουν μέρος οι ηθοποιοί: Ανδρέας Ρόζος, Μιχάλης Κορναράκης, Άντονυ Παπαμιχαήλ, Χρυστάλλα Καλλένου, Μαρίνα Δημητρίου.

 O-Magikos-Skoufos-icon3

Λίγα λόγια για το έργο:

Σύγχρονη εποχή. Σε κάποιο χωριό γεννήθηκαν 4 αγόρια τετράδυμα και για να τα ξεχωρίσουν οι γονείς τους τούς φορούσαν 4 διαφορετικά σκουφιά και από το χρώμα του κάθε σκούφου πήραν και το ανάλογο όνομα: Ο Ασπρής, ο Μαυρής, ο Πατσαλής και ο Ξανθούλης. Και τους 4 ρόλους υποδύεται ένας ηθοποιός που συνεχώς μεταμορφώνεται στον χαρακτήρα του κάθε ρόλου. Το μόνο χαρακτηριστικό για να τους ξεχωρίσουμε είναι ο σκούφος που φορούν και ο χαρακτήρας που υποδύεται ο ηθοποιός.

O-Magikos-Skoufos-icon2Δίπλα από το σπίτι τους ζούσε μια άλλη οικογένεια που είχε μια κόρη, που την έλεγαν Μαρία. Τα 5 παιδιά μεγάλωσαν μαζί. Όταν έγιναν 17 χρόνων οι τετράδυμοι, ο καθένας ξεχωριστά ζητά το χέρι της Μαρίας για να την κάνουν γυναίκα τους. Η μητέρα της Μαρίας, η θεία Ελένη, τους λέει πως ακόμα είναι παιδιά, πως πρέπει πρώτα να σπουδάσουν και να βρουν δουλειά και μετά να συζητήσουν το θέμα. Σε συνεννόηση με τον πατέρα των τετράδυμων, τον Κύριο Πέτρο, αποφασίζουν, όπως στα παραμύθια, να τους προτείνουν να πάνε πρώτα να σπουδάσουν, να μορφωθούν, να πιάσουν δουλειά και σε 5 χρόνια να επιστρέψουν και όποιος φέρει το καλύτερο δώρο στην Μαρία αυτόν θα διαλέξει για άντρα της.

Και οι 4 αρχίζουν να σκέφτονται και να δρουν με πολύ αστείο τρόπο και με χιούμορ, πως θα καταφέρουν να ξεγελάσει ο ένας τον άλλο για να κερδίσουν την Μαρία. Π.χ. ο Πατσαλής σκέφτεται να ανταλλάξει τον σκούφο του με αυτόν που θα προκρίνει η Μαρία. Μετά από κωμικές καταστάσεις φεύγουν και οι 4 για σπουδές και δουλειά. Στο μεταξύ στην ιστορία μας υπάρχει και ο αφηγητής, ο οποίος ταξιδεύει παντού και συχνά πυκνά έρχεται στο χωριό και φέρνει νέα από τους τετράδυμους. Ότι ο Πατσαλής έγινε μεγάλος ξενοδόχος και έκανε πολλά λεφτά και δεν σκέφτεται να επιστρέψει πίσω στο χωριό. Ο Μαυρής έγινε ληστής, ο τρίτος σπούδασε χρυσοχόος και ο Πατσαλής έγινε Υπασπιστής στο Παλάτι του Βασιλιά….

Η Μαρία αποφασίζει να πάει να τους βρει για να βεβαιωθεί ότι αυτά που της λέει ο Αφηγητής-Παραμυθάς είναι αλήθεια. Η θεία Ελένη ανοίγει το μπαούλο με τα ρούχα του πατέρα της και τον μαγικό σκούφο, που όπως στα παραμύθια όταν τον φορέσεις μπορείς αυτόματα να βρεθείς στη χώρα που θέλεις. Έτσι η Μαρία αλλάζει φάτσα, βάζει μουστάκι και φορώντας αντρικά ρούχα πηγαίνει να συναντήσει τους τετράδυμους…

Στίχοι τραγουδιού: Γιάννης Ρίτσος
Σύνθεση τραγουδιού: Μίμης Πλέσσας
Τραγούδι: Λουκιανός Κηλαϊδόνης
Σκηνοθεσία: Μαριάννα Καυκαρίδου.
Σκηνικά και κοστούμια: Χάρης Καυκαρίδης
Μουσική: Σάββας Σάββα.
Χορογραφίες: Εύα Παπαγεωργοπούλου
Φωτισμοί: Βικέντιος Χριστιανίδης
Παίζουν, χορεύουν και τραγουδούν οι ηθοποιοί: Ανδρέας Ρόζος, Μιχάλης Κορναράκης, Άντονυ Παπαμιχαήλ, Χρυστάλλα Καλλένου, Μαρίνα Δημητρίου.

«Ο Μαγικός Σκούφος» θα παίζεται κάθε Κυριακή πρωί στις 10:30 από τις 21 Σεπτεμβρίου.

Οργανωμένες παραστάσεις για σχολεία θα δίνονται καθημερινά από Τρίτη μέχρι Παρασκευή τα πρωϊνά.

Από το KidsGo, με αγάπη, καλή θέαση!!!

Μοιραστείτε το άρθρο!

Facebook facebook   Twitter twitter   Email email  

KidsGo

Το KidsGo είναι ένας χώρος για παιδιά, γονείς κι εκπαιδευτικούς με πλούσιο επιμορφωτικό, ενημερωτικό και διασκεδαστικό υλικό. Εδώ τα παιδιά μπορούν να παίζουν ασφαλώς, να μαθαίνουν συνεχώς νέα πράγματα, να εκφράζονται ανταλλάσσοντας απόψεις και ιδέες, να ενημερώνονται για διάφορες παιδικές πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς και ομαδικές εργασίες, να δημιουργούν, να ολοκληρώνουν αποστολές, να συμμετέχουν σε δραστηριότητες και να εξερευνούν! Στο KidsGo γονείς κι εκπαιδευτικοί μπορούν να ενημερώνονται για ότι αφορά τα παιδιά και να συμμετέχουν κι αυτοί στέλνοντας δικές τους ιδέες και θέματα επίκαιρα και σχετικά πάντα με τον κόσμο του παιδιού.