Ήξερες ότι...

  • KidsGo με αγάπη!

Τρίτη και 13 (δεκατρείς)…

Ημερομηνία δημοσίευσης άρθρου: Νοεμβρίου 28, 2014 Συγγραφέας: KidsGo Κατηγορία: Ήξερες ότι...

Did-you-know-Triti-kai-13-icon1

Ωχ! Τρίτη και δεκατρείς σήμερα! Δεν αναβάλλεις καλύτερα το ταξίδι;

Η Τρίτη και 13 έχει καθιερωθεί ως η πλέον γρουσούζικη μέρα για Έλληνες και Ισπανούς.

Γιατί η «Τρίτη»;
Από τα πολύ παλιά χρόνια η Τρίτη θεωρείτο γρουσούζικη ημέρα, όχι μόνο γιατί σύμφωνα με τους αστρολόγους, είναι η μέρα του Άρη, του αιμοχαρούς θεού, αλλά και γιατί τέτοια μέρα «πήραν οι τούρκοι την Πόλη».

Εδώ και πάρα πολλούς αιώνες η Τρίτη θεωρείται η χειρότερη μέρα της βδομάδας γιατί έχει συνδεθεί με την άλωση της Κωνσταντινούπολης. Τρίτη 29 Μαΐου 1453 και ακούγεται η κραυγή «Εάλω η Πόλις». Η Κωνσταντινούπολη, Η Πόλη των Αγίων, η πόλη των Αυτοκρατόρων, η «Νέα Ρώμη» όπως την αποκαλούσαν, πέρασε στα χέρια του οθωμανού δυνάστη.

Ημέρα Τρίτη λοιπόν έπεσε η Κωνσταντινούπολη στα χέρια των στρατευμάτων του Μωάμεθ του Πορθητή και από τότε η καρδιά κάθε Έλληνα ματώνει όταν επισκέπτεται την Πόλη. Η Τρίτη έγινε μέρα πένθους για τους Έλληνες της Πόλης. Τα γλέντια σταμάτησαν, τα όργανα βουβάθηκαν, τα σπίτια δεν δέχονταν επισκέπτες. Η ημέρα Τρίτη σηματοδοτεί την πιο μελανή μέρα της ελληνικής ιστορίας.

Γιατί ο αριθμός 13;
Ο αριθμός δεκατρία (13), όποια μέρα της εβδομάδας κι αν πέσει, θεωρείται από τους Έλληνες αλλά και από πληθυσμούς άλλων χωρών, γρουσούζικος και κακότυχος.

Μία άποψη που επικρατεί είναι ότι πρόκειται για έναν πολύ «άτυχο» αριθμό που έχει φορτιστεί με τόσα αρνητικά συναισθήματα, μόνο και μόνο επειδή έπεται του αριθμού 12. Όλες οι προλήψεις που έχουν να κάνουν με τον αριθμό 13, λένε, δημιουργήθηκαν επειδή χαλάει την αρμονία του 12.

12 είναι οι ώρες της μέρας και της νύχτας, 12 οι μήνες, 12 τα ζώδια, 12 οι άθλοι του Ηρακλή, 12 οι θεοί του Ολύμπου, 12 τα ιερά ευαγγέλια, 12 οι μαθητές του Ιησού.

Η προσθήκη ενός επιπλέον αριθμού μετά το 12, που φέρει το όνομα 13, σήμανε και την αρχή ενός νέου κύκλου. Κάτι καινούριο γεννιόταν, μία νέα τάξη πραγμάτων μόλις ξεκινούσε και αυτό προκαλούσε μία ανησυχία και μία ανασφάλεια στους ανθρώπους. Από τότε ό,τι άσχημο συνέβαινε και ό,τι αναποδιές έρχονταν, πάντα αποδίδονταν στο 13 …γι’ αυτό και δε θέλει κανείς να πάρει τη θέση του δέκατου τρίτου.

Στα τραπέζια, εκείνοι που κάθονται σε δείπνο αποφεύγουν να είναι δεκατρείς, επειδή πιστεύουν ότι ένας απ’ όλους θα πεθάνει μέσα στη χρονιά. Σύμφωνα με την πιο δημοφιλή άποψη, η πρόληψη αυτή επικράτησε επειδή ο δέκατος τρίτος που παρακάθισε στο Μυστικό Δείπνο ήταν ο προδότης Ιούδας.

Did-you-know-Triti-kai-13

Τρίτη & 13, λοιπόν, ένας εκρηκτικός συνδυασμός!
Με την Τρίτη να θεωρείται αποφράδα μέρα και το 13 «γκαντέμικος» αριθμός, ο συνδυασμός των δύο δεν μπορεί να είναι τίποτα άλλο από το άκρον άωτο της γκίνιας και της κακοτυχίας.

Να αναφέρουμε πάντως πως σε αντίθεση με Έλληνες και Ισπανούς, οι υπόλοιποι λαοί θεωρούν κακότυχο συνδυασμό το «Παρασκευή και 13».

Όπως και να ‘χει, εσείς μην πτοείστε και μην χαλάτε τη διάθεση σας. Μια μέρα όπως όλες τις άλλες είναι και… που ξέρετε μπορεί να είναι και η τυχερή σας μέρα…

Μοιραστείτε το άρθρο!

Facebook facebook   Twitter twitter   Email email  

KidsGo

Το KidsGo είναι ένας χώρος για παιδιά, γονείς κι εκπαιδευτικούς με πλούσιο επιμορφωτικό, ενημερωτικό και διασκεδαστικό υλικό. Εδώ τα παιδιά μπορούν να παίζουν ασφαλώς, να μαθαίνουν συνεχώς νέα πράγματα, να εκφράζονται ανταλλάσσοντας απόψεις και ιδέες, να ενημερώνονται για διάφορες παιδικές πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς και ομαδικές εργασίες, να δημιουργούν, να ολοκληρώνουν αποστολές, να συμμετέχουν σε δραστηριότητες και να εξερευνούν! Στο KidsGo γονείς κι εκπαιδευτικοί μπορούν να ενημερώνονται για ότι αφορά τα παιδιά και να συμμετέχουν κι αυτοί στέλνοντας δικές τους ιδέες και θέματα επίκαιρα και σχετικά πάντα με τον κόσμο του παιδιού.