Ενδιαφέρουν κι αυτά

  • KidsGo με αγάπη!

Το παιδί μου άρχισε να καπνίζει…

Ημερομηνία δημοσίευσης άρθρου: Μαρτίου 2, 2016 Συγγραφέας: Αλεξάνδρα Καππάτου Κατηγορία: Ενδιαφέρουν κι αυτά

to-paidi-mou-arxise-na-kapnizei-icon1

Όπως συγυρίζατε το δωμάτιο του παιδιού σας βρήκατε κρυμμένο ένα πακέτο τσιγάρα. Το ρωτήσατε εάν καπνίζει και σας απάντησε αρνητικά υποστηρίζοντας ότι τα τσιγάρα είναι ενός φίλου του. Όσο και να θέλετε να το πιστέψετε, γνωρίζετε ότι δυστυχώς το παιδί σας έχει αρχίσει το κάπνισμα. Αναρωτιέστε τι πρέπει να κάνετε;

Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου μας συμβουλεύει.

Γιατί καπνίζουν οι έφηβοι
to-paidi-mou-arxise-na-kapnizei-icon3 Είναι μέσα στο πλαίσιο της παρέας.

to-paidi-mou-arxise-na-kapnizei-icon3 Καπνίζει ο καλύτερος φίλος ή φίλη τους.

to-paidi-mou-arxise-na-kapnizei-icon3 Για να δείχνουν ότι είναι μεγάλοι.

to-paidi-mou-arxise-na-kapnizei-icon3 Καπνίζει ο γονιός ή οι συγγενείς τους και μιμούνται την πράξη. Έτσι αντιμετωπίζουν το κάπνισμα ως κάτι φυσιολογικό.

to-paidi-mou-arxise-na-kapnizei-icon3 Δεν έχουν πειστεί για τις βλαβερές διαστάσεις του καπνίσματος,

to-paidi-mou-arxise-na-kapnizei-icon3 Έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση.

to-paidi-mou-arxise-na-kapnizei-icon3 Έχουν πολύ στρες και χρησιμοποιούν το κάπνισμα σαν χαλαρωτικό.

to-paidi-mou-arxise-na-kapnizei-icon3 Μπορεί να έχουν κατάθλιψη.

to-paidi-mou-arxise-na-kapnizei-icon3 Έχουν φίλους που πιστεύουν ότι το κάπνισμα αδυνατίζει.

to-paidi-mou-arxise-na-kapnizei-icon3 Έχουν δεχτεί επιρροές από τις διαφημιστικές καμπάνιες των τσιγάρων αλλά και από την έμμεση προβολή του καπνίσματος μέσα από ταινίες ή σίριαλ. (Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί ο αριθμός των εικόνων του καπνού που προβάλλεται στις ταινίες).

to-paidi-mou-arxise-na-kapnizei-icon2

Τι πρέπει να κάνετε
Αν είσαστε καπνιστές, δεν πρέπει να λειτουργείτε ενοχικά επειδή κάποια στιγμή παγιδευτήκατε στο κάπνισμα. Κανένας δεν άναψε το πρώτο του τσιγάρο ξέροντας ότι θα ακολουθήσουν άλλα 200.000 τα επόμενα 30 χρόνια.

Να είσαστε ειλικρινείς με το παιδί. Μιλήστε του για την εμπειρία σας με το τσιγάρο, περιλαμβανομένων των λαθών σας. Αυτό θα το ενθαρρύνει να είναι πιο ανοιχτό και δεκτικό μαζί σας.

Εξηγήστε στο παιδί ότι πριν από 30-40 χρόνια, που αρχίσατε εσείς το κάπνισμα, το τσιγάρο δε θεωρούνταν απαγορευμένη ουσία σε καμία χώρα στον κόσμο.

Την τελευταία εικοσαετία, όμως, η κατάσταση έχει αλλάξει ριζικά, έχουν τεκμηριωθεί πλήρως επιστημονικά οι βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος στην υγεία. Είναι γνωστό πλέον ότι η νικοτίνη ανήκει στις ουσίες που προκαλούν εθισμό και ανοχή. Όταν δηλαδή το άτομο αρχίσει να καπνίζει, αποζητά τη νικοτίνη και δε σταματά στο ένα τσιγάρο την ημέρα.

Ενημερώστε με τρόπο ρεαλιστικό τους εφήβους για τις αρνητικές συνέπειες του τσιγάρου στην υγεία. Ανατρέξτε μαζί τους στο διαδίκτυο για στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί. Πείτε τους πως οι καπνιστές έχουν 10 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από ΧΑΠ και κινδυνεύουν 22 φορές περισσότερο από καρκίνο του πνεύμονα σε σχέση με τους μη καπνιστές. Επίσης, το 25% των θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα οφείλεται στο κάπνισμα. Γενικά το 40% των θανάτων εξαιτίας όλων των μορφών καρκίνου αποδίδονται στο κάπνισμα.

Η οικογενειακή εκστρατεία κατά του καπνίσματος πρέπει να αρχίζει από νωρίς, από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού.

Ρωτήστε το παιδί σας τι έχει σκοπό να κάνει αν του προσφέρει τσιγάρο κάποιος φίλος ή φίλη. Τι θα πει; Πώς θα αρνηθεί χωρίς να νιώσει άσχημα; Το έχει προβληματίσει μήπως ήδη το όλο ζήτημα;

Προτρέψτε το να σκεφτεί τους λόγους που πραγματικά δεν θα ήθελε να καπνίζει και να έχει έτοιμα τα δικά του επιχειρήματα. Έτσι, όταν προκύψει το ζήτημα, δεν θα βρεθεί απροετοίμαστο και αμήχανο.

Εξηγήστε στο παιδί ότι δεν καπνίζουν όλοι στη συντροφιά του, οπότε το επιχείρημα «θέλω να καπνίζω σαν όλους τους άλλους» δεν ευσταθεί. Δεν θα ήταν δηλαδή εξίσου σημαντικοί για εκείνον οι φίλοι του σε περίπτωση που δεν κάπνιζαν;

Αν ο έφηβος ασχολείται με σπορ, τονίστε του ότι το κάπνισμα θα επηρεάσει και την αθλητική αλλά αργότερα και την ερωτική του επίδοση.

Αλεξάνδρα Καππάτου
Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος
www.akappatou.gr

AlexandraKappatou_site

Μοιραστείτε το άρθρο!

Facebook facebook   Twitter twitter   Email email  

Αλεξάνδρα Καππάτου

Η Αλεξάνδρα Καππάτου σπούδασε ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Jules Verne στην Αμιένη της Γαλλίας. Από το 1986 δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην Αθήνα ως ψυχολόγος παιδοψυχολόγος ιδιωτικά. Το 1987 δημιούργησε το Ψυχοδιαγνωστικό και Συμβουλευτικό Κέντρο με σκοπό την ανάδειξη, πρόληψη και αντιμετώπιση προβλημάτων ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων. Έχει συνεργαστεί με σχολεία όλων των βαθμίδων ως εισηγήτρια σεμιναρίων για θέματα ψυχολογίας των παιδιών σε εκπαιδευτικούς και γονείς. Έχει δώσει περίπου 400 διαλέξεις σε επιστημονικούς συλλόγους, φιλανθρωπικά σωματεία και οργανισμούς σε όλη την χώρα. Επίσης έχει συμμετάσχει ως εισηγήτρια τουλάχιστον σε 100 επιστημονικές ημερίδες. Περίπου 1500 άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε έγκριτες εφημερίδες και περιοδικά . Από το 1989 μέσα από την πλούσια αρθρογραφία της και τις πολυάριθμες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές της παρεμβάσεις ασχολήθηκε αποκλειστικά με την ανάδειξη των προβλημάτων ψυχικής υγείας παιδιών – εφήβων και τις σχέσεις γονιών – παιδιών. Είναι συγγραφέας των βιβλίων "Γνωρίστε το παιδί σας" (1999), "Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά" (2003), "Εφηβεία" (2007) και "Παίρνω ΔΙΑΖΥΓΙΟ τι θα πω στο παιδί μου;" (2011), από τις εκδόσεις Μοντέρνοι Καιροί. Επίσης έχει επιμεληθεί το βιβλίο "Μεγαλώνω και ρωτάω για το σεξ" από τις εκδόσεις Μοντέρνοι Καιροί (1998). Πρόσφατα κυκλοφόρησε το νέο της βιβλίο "Οι γονείς κάνουν τη διαφορά" (2/2013 ) από τις εκδόσεις Μίνωα και επανεκδόθηκε το "Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά" (2/2013) αναθεωρημένο και εμπλουτισμένο με νέα θέματα από τις εκδόσεις Μίνωας.