Διατροφή

  • KidsGo με αγάπη!

Τα φρούτα του Καλοκαιριού

Ημερομηνία δημοσίευσης άρθρου: Ιουνίου 11, 2013 Συγγραφέας: Γιάννης Κερίμης Κατηγορία: Διατροφή

Τα φρούτα του Καλοκαιριού

Το καλοκαίρι είναι μια εποχή που προσφέρει μια τεράστια ποικιλία σε φρούτα. Τα καλοκαιρινά φρούτα χαρακτηρίζονται από έντονα χρώματα, αρώματα και φυσικά γεύση. Όλα τα φρούτα μπορούν να ενταχθούν στο διατροφολόγιο μας αλλά σε λογικές ποσότητες γιατί αν και είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά μη ξεχνάμε ότι έχουν θερμίδες και φυσική ζάχαρη. Τα κυριότερα φρούτα του καλοκαιριού είναι:

ΑΒΟΚΑΝΤΟ Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, περιέχει βιταμίνες Α, E, K, σύμπλεγμα Β, C, αλλά και μαγνήσιο, χαλκό, σίδηρο και ασβέστιο. Περιέχει πρωτεΐνη και μονοακόρεστα λιπαρά που συμβάλουν στην υγεία της καρδίας. (161 θερμίδες/100γρ).

ΔΑΜΑΣΚΗΝΟ Το δαμάσκηνο είναι ένα φρούτο με πολύ γλυκιά γεύση και ωραίο άρωμα. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, και C. Περιέχει επίσης ασβέστιο, κυτταρίνη, μαγνήσιο και βοηθάει στην καλή λειτουργία του εντέρου, αφού περιέχει σημαντική ποσότητα φυτικών ινών. (75 θερμίδες/100γρ).

ΚΑΡΠΟΥΖΙ Το καρπούζι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και αντιοξειδωτικά όπως καροτενόειδή, βιταμίνες Α και C και τέλος λικοπένιο. Το λικοπένιο είναι πλούσιο αντιοξειδωτικό και έχει ισχυρή αντικαρκινική δράση ενώ επιστημονικές έρευνες υποστηρίζουν οτι δρά ενάντια στη δημιουργία του καρκίνου του προστάτη. Το καρπούζι επίσης αποτελεί πλούσια πηγή του αμινοξέος κιτρουλίνη που στη συνέχεια μεταβολίζεται σε αργινίνη ένα αμινοξύ που ωφελεί την καρδιά, το κυκλοφορικό και το ανοσοποιητικό. Τέλος, το καρπούζι είναι πλούσιο σε κάλιο, που συμβάλει στη ρύθμιση της καρδιακής λειτουργίας και της αρτηριακής πίεσης, διαθέτοντας ταυτόχρονα διουρητική δράση. Το καλοκαιρινό αυτό φρούτο αποτελεί μια καλή επιλογή σαν ενδιάμεσο σνακ ή ελαφρύ βραδυνό. (21 θερ./100 γρ.)

ΚΕΡΑΣΙΑ Το κόκκινο χρώμα στα κεράσια αποδίδεται στις ανθοκυανίνες, ουσίες με αυξημένη αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση ενώ συμβάλουν στην υγεία της καρδίας. Επίσης είναι αυξημένα σε κάλιο ενώ έχουν μέτρια περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. (47 θερμ./100γρ).

ΜΟΥΣΜΟΥΛΟ (ΜΕΣΠΙΛΟ) Είναι στρογγυλός ή ωοειδής καρπός, ανάλογα με την ποικιλία, και όταν ωριμάσει αποκτά κίτρινο χρώμα. Το μούσμουλο τρώγεται νωπό σαν φρούτο και δεν δέχεται περαιτέρω επεξεργασία γιατί είναι ευαίσθητο. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, φυτικές ίνες και ασβέστιο. (48 θερμίδες/100γρ).

ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑ Τα νεκταρίνια είναι πολύ πλούσια σε φυτικές ίνες και βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. (50 θερμ/100 γρ)

ΠΕΠΟΝΙ Το πεπόνι προσφέρει μεγάλη ποσότητα καροτενοειδών και κατ΄επέκταση βιταμίνης Α που δρα σαν αντιοξειδωτική, αντικαρκινική και αντιγηραντική ουσία ενώ προστατεύει παράλληλα και την όραση. Εκτός από τη βιταμίνη Α, το πεπόνι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C που δρα επίσης σαν αντιοξειδωτικό, προάγει την δημιουργία κολλαγόνου ενώ βοηθά και στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Προσφέρει μέτρια περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. (21 θερ./100 γρ.)

ΡΟΔΑΚΙΝΑ Τα ροδάκινα έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε β-καροτένιο, βιταμίνη C και κάλιο ενώ προσφέρουν μέτρια περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. (37 θερμ./100γρ)

ΣΤΑΦΥΛΙΑ Τα κόκκινα σταφύλια είναι και αυτά πλούσια σε ανθοκυανίνες ενώ προσφέρουν μια άλλη αντιοξειδωτική ουσία, τη ρεσβερατρόλη, που συμβάλλει στην υγεία της καρδίας. (63 θερμ./100 γρ)

ΣΥΚΑ Τα σύκα είναι πάρα πολύ πλούσια σε φυτικές ίνες και συστήνονται σε άτομα με κακή λειτουργία του εντέρου. Επίσης τα ξηρά σύκα συστήνονται σε άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη λόγω της περιεκτικότητας τους σε ασβέστιο. (41 θερμ./100γρ)

ΦΡΑΟΥΛΕΣ Οι φράουλες όπως και τα κεράσια είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες ενώ έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και κάλιο ενώ έχουν μέτρια περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. (26 θερμ. /100 γρ).

Τα φρούτα του καλοκαιριού είναι πολύ πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες β-καροτένιο, βιταμίνη C και ανθοκυάνια που έχουν αντικαρκινική και αντιγηραντική δράση ενώ συμβάλουν στην υγεία της καρδίας. Τα φρούτα γενικά είναι αυξημένα σε φυτικές ίνες και βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου. Σύμφωνα με έρευνες 5 διαφορετικά φρούτα και λαχανικά ημερησίως συμβάλλουν στην γενική υγεία του οργανισμού λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας τους σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες.

Γιάννης Κερίμης MSc, RD
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

www.ikerimis.com

Μοιραστείτε το άρθρο!

Facebook facebook   Twitter twitter   Email email  

Γιάννης Κερίμης

Ο Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Γιάννης Κερίμης απέκτησε το πτυχίο του στην Διατροφολογία (BSc) από το Arizona State University (ASU) και στη συνέχεια το μεταπτυχιακό του στη Διαιτολογία (MSc) από το Florida State University ( FSU). Κατά την παραμονή του στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ολοκλήρωσε την πρακτική του σε διάφορους τομείς που σχετίζονται με την υγεία όπως νοσοκομεία, γηροκομεία, ινστιτούτα διαβητικών, ινστιτούτα για παιδιά με ειδικές ανάγκες κ.α. Αφού συμπλήρωσε επιτυχώς όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες που προβλέπονται απο το American Dietetic Association (ADA), απέκτησε τον τίτλο του Κλινικού Διαιτολόγου με ειδίκευση σε παθήσεις και διατροφή. Με την άφιξη του στην Κύπρο, ίδρυσε το Κέντρο Διαιτολογικής Υποστήριξης και Μεταβολικού Ελέγχου προσφέροντας συμβουλευτική και σχεδιασμό διατροφολογίων για διαχείρηση βάρους και άλλες ειδικές και παθολογικές καταστάσεις, ενώ παράλληλα είναι επισκέπτης λέκτορας στο Intercollege Λεμεσού και ο διατροφολόγος της ποδοσφαιρικής ομάδας ΑΕΛ Λεμεσού. Kατέχει εμπειρία στο χώρο της εκπαίδευσης, αφού δίδασκε σε διάφορα κολλέγια και πανεπιστήμια στην Αμερική και Κύπρο, μαθήματα όπως τοξικολογία της διατροφής, διατροφή για αθλητές, ασφάλεια τροφίμων, διατροφή της κοινότητας, ανατομία κ.α. Συχνά εμφανίζεται σαν προσκεκλημένος σε τηλεοπτικές εκπομπές, προσφέρει σεμινάρια και διαλέξεις που σχετίζονται με τη διατροφή και αρθρογραφεί σε διάφορα περιοδικά, ενώ είναι μόνιμος συνεργάτης του περιοδικού Vivendi. Είναι μέλος του Συμβουλίου Εγγραφής Επιστημόνων τροφίμων, του Σύνδέσμου Διαιτολόγων Αμερικής και του Συνδέσμου Διαιτολόγων Κύπρου.