Ο καθημερινός διατροφικός σας οδηγός
Η 24η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Παχυσαρκίας. Το πολυπαραγοντικό αυτό φαινόμενο της παχυσαρκίας αφορά τόσο τα παιδιά όσο και τους ενήλικες. Τα ποσοστά του ανεβαίνουν συνεχώς και δυστυχώς στη χώρα μας είναι ανησυχητικά, γεγονός που θα πρέπει να μας προβληματίζει και να μας ενεργοποιεί προς τον περιορισμό και την αντιμετώπιση του.
Ως ειδικός διατροφής θεωρώ σημαντικό να τονίσω τη σπουδαιότητα μιας ισορροπημένης διατροφής στα μεσογειακά πρότυπα και να υπογραμμίσω την ανάγκη υιοθέτησης παντός τύπου φυσικής δραστηριότητας ως καθημερινής συνήθειας.
Η ενημέρωση πάνω σε θέματα διατροφής και άσκησης είναι επαρκής και έχουν γίνει και γίνονται καθημερινά σπουδαίες ενέργειες τόσο από κρατικούς φορείς (ομιλίες και ενημέρωση των παιδιών σε σχολεία) όσο και σε εθελοντικό ή και ιδιωτικό επίπεδο. Ας μην ξεχνάμε όμως πως τα παιδιά παίρνουν τις βάσεις τους από την οικογένεια κυρίως, και εκεί θα πρέπει να επικεντρωθούμε.
Καθημερινά ακούμε πολλά για τη διατροφή των παιδιών, από τους γονείς και τις γιαγιάδες, ως προς το τι και πόσο θα πρέπει να τρώει ένα παιδί. Η επιστήμη όμως προτείνει πως ένα παιδί θα πρέπει να καταναλώνει καθημερινά από όλες τις ομάδες τροφίμων, σε μικρές και φυσιολογικές μερίδες, ανάλογα με τη φυσική του δραστηριότητα, το φύλο και την ηλικία του.
Έχουμε ετοιμάσει μια χρήσιμη λίστα, το «διατροφικό ΜΠΟΥΣΟΥΛΑ» (όπως το ονομάσαμε), ο οποίος έχει ως στόχο να ενημερώσει και να εκπαιδεύσει τις μαμάδες (και τις γιαγιάδες) ώστε να μπορούν να ελέγχουν αν τα παιδιά τους καλύπτουν τις διατροφικές τους ανάγκες καθώς και να αποτρέπουν μια απότομη αύξηση του βάρους τους. Τονίζω πάντα πως η παρουσία της φυσικής δραστηριότητας και των αθλημάτων είναι άκρως απαραίτητη καθώς και η 10 λεπτή έκθεση των παιδιών στον ήλιο άκρως ευεργετική. Το Ηλιοτρόφειο είναι κοντά σας και περιμένει να σας λύσει κάθε απορία.
Το διαιτολόγιο των παιδιών θα πρέπει να είναι ως εξής:
- Καθημερινά, 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων (γάλα-γιαούρτι-κρέμα) και μια μερίδα τυρί, κυρίως κίτρινο όπως παρμεζάνα, γκούντα ή τσένταρ, λόγω αυξημένης περιεκτικότητάς τους σε ασβέστιο, βιταμίνη D, φώσφορο, πρωτεΐνη, βιταμίνη Α και ψευδάργυρο (το τυρί αποτελεί πλούσια τροφή, υψηλής θρεπτικής αξίας και τα συστατικά του είναι συμπυκνωμένα συγκριτικά με το γάλα).
- οπωσδήποτε μια μικρή σαλάτα (χόρτα ή λαχανικά βραστά ή ψητά) να συνοδεύει το μεσημεριανό και το βραδινό.
- 2-4 φρούτα ημερησίως, είτε με τη φλούδα, είτε σε κρέμα ή και χυμό.
- 1-2 φορές την εβδομάδα όσπρια (συνοδευόμενα πάντα από ένα δημητριακό όπως μια φέτα μαύρο ψωμί ή παξιμάδι ή ρύζι).
- 2 φορές την εβδομάδα ψάρι (προτιμήστε λιπαρά ψάρια λόγω των ω-3 που περιέχουν).
- 4-5 αυγά την εβδομάδα (πλούσια πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών και σιδήρου).
- 2 φορές την εβδομάδα κόκκινο κρέας ή κοτόπουλο.
- 1-2 φορές λαδερό. Προτιμάμε το ωμό ελαιόλαδο πάνω σε κάθε φαγητό.
- τουλάχιστον μια μερίδα ανάλατων ξηρών καρπών καθημερινά (πχ 6 αμύγδαλα, 4 κομματάκια καρύδι, 10 φιστίκια).
- Δεν ξεχνάμε ποτέ το νερό (μπορούμε να το υπολογίσουμε 30 ml ανά κιλό σωματικού βάρους).
Με αγάπη… Κατερίνα Μητροπούλου
Ειδικός σύμβουλος ομορφιάς και διατροφής