Διατροφή

  • KidsGo με αγάπη!

Εγκυμοσύνη και Διατροφή

Ημερομηνία δημοσίευσης άρθρου: Μαρτίου 19, 2013 Συγγραφέας: Γιάννης Κερίμης Κατηγορία: Διατροφή, Υγεία

food_icon6

Οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν ιδιαίτερη ανάγκη από μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή για να εξασφαλίσουν την ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου και τη μείωση των επιπλοκών κατά τη διάρκεια της κύησης. Το σκεπτικό του ότι η έγκυος πρέπει να τρώει για δύο δεν ισχύει, ενώ γενικά θα πρέπει να αποφεύγονται οι υπερβολές.

Το πρώτο τρίμηνο η έγκυος γυναίκα δε θα πρέπει να αυξήσει ιδιαίτερα τις θερμίδες που καταναλώνει, ενώ υπό κανονικές συνθήκες αναμένεται αύξηση βάρους κατά 1-2 κιλά. Τους επόμενους 6 μήνες οι θερμίδες που θα καταναλώνει η μέλλουσα μητέρα θα πρέπει να είναι κατά 200-300 περισσότερες απ’ ότι συνήθως καταναλώνει, ενώ αναμένεται η αύξηση βάρους να είναι 4-5 κιλά ανά τρίμηνο.

Η βάση της διατροφής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα πρέπει να είναι οι υδατάνθρακες ολικής άλεσης όπως το ψωμί, τα δημητριακά, τα ζυμαρικά, το ρύζι, το πλιγούρι και τα δημητριακά προγεύματος. Οι υδατάνθρακες ολικής άλεσης προσφέρουν ενέργεια, βιταμίνες και τέλος φυτικές ίνες απαραίτητες για τη μείωση της δυσκοιλιότητας που παρατηρείται σε πολλές γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Απαραίτητα για την ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου είναι φυσικά τα φρούτα και τα λαχανικά τα οποία είναι πλούσια σε β-καροτένιο, βιταμίνη C και φυτικές ίνες. Τα φρούτα μπορούν να καταναλώνονται σαν ενδιάμεσα σνακ, ενώ η σαλάτα θα πρέπει να συνοδεύει πάντοτε το κυρίως πιάτο. Συστήνεται η κατανάλωση 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως π.χ 2-3 μερίδες λαχανικά και 2-3 μερίδες φρούτα την ημέρα. Εκτός από τα φρούτα και τα λαχανικά συστήνεται επίσης η κατανάλωση οσπρίων, αν και θα πρέπει να αποφεύγονται τα όσπρια που προκαλούν στην εγκυμονούσα έντονα φουσκώματα και δυσπεψία. Ένα καλό συνοδευτικό με τα όσπρια είναι ο χυμός πορτοκάλι ή η ντομάτα που έχουν βιταμίνη C και αυξάνουν την απορροφητικότητα του σιδήρου που βρίσκεται στα όσπρια.

Σημαντική βιταμίνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι το φυλλικό οξύ που είναι απαραίτητο για τη νευρολογική ανάπτυξη του εμβρύου. Εκτός από τα συμπληρώματα φυλλικού οξέως, η μέλλουσα μητέρα θα πρέπει να καταναλώνει πράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ σπανάκι), πορτοκάλια, αμύγδαλα, καρύδια, σουσάμι και όσπρια που είναι πλούσιες πηγές της βιταμίνης αυτής. Τα αμύγδαλα και τα καρύδια θα πρέπει να καταναλώνονται πάντοτε ανάλατα και σε μικρή ποσότητα λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας τους σε θερμίδες.

Το κρέας, τα πουλερικά και τα θαλασσινά είναι απαραίτητα κατά τη διάρκεια της κύησης γιατί παρέχουν πρωτεΐνη που χρειάζεται για την ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου, ενώ το κόκκινο κρέας είναι πλούσια πηγή σιδήρου. Σύμφωνα με έρευνες, η συχνή κατανάλωση ψαριού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μειώνει τις πιθανότητες για επιλόχεια κατάθλιψη.

Τέλος, τόσο το έμβρυο όσο και η μέλλουσα μητέρα, έχουν ανάγκη από ασβέστιο γι’ αυτό συστήνεται η κατανάλωση 3 μερίδων γαλακτοκομικών ημερησίως. 1 μερίδα γαλακτοκομικών ισούται με 1 φλιτζάνι γάλα, 1 μικρό κεσεδάκι γιαούρτι και 1 φέτα τυρί.

Τι θα πρέπει να αποφεύγει η έγκυος:

  • Μαλακά τυριά τύπου μπρί, καμεμπέρ, ροκφόρ και οποιαδήποτε γαλακτοκομικά έχουν παρασκευαστεί από μη παστεριωμένο γάλα.
  • Ωμά θαλασσινά, πουλερικά και κρέατα που δεν έχουν ψηθεί καλά και τέλος μελάτα αβγά.
  • Λαχανικά και φρούτα που δεν έχουν πλυθεί καλά.
  • Μέλι που η συσκευασία του ήταν ανοικτή για πολλούς μήνες.
  • Υπερβολική κατανάλωση συκωτιού. Το συκώτι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α και μπορεί να βλάψει το έμβρυο.
  • Τα οινοπνευματώδη ποτά και η καφείνη θα πρέπει να καταναλώνονται σε πολύ περιορισμένες ποσότητες

Γιάννης Κερίμης MSc, RD
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

www.ikerimis.com

Μοιραστείτε το άρθρο!

Facebook facebook   Twitter twitter   Email email  

Γιάννης Κερίμης

Ο Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Γιάννης Κερίμης απέκτησε το πτυχίο του στην Διατροφολογία (BSc) από το Arizona State University (ASU) και στη συνέχεια το μεταπτυχιακό του στη Διαιτολογία (MSc) από το Florida State University ( FSU). Κατά την παραμονή του στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ολοκλήρωσε την πρακτική του σε διάφορους τομείς που σχετίζονται με την υγεία όπως νοσοκομεία, γηροκομεία, ινστιτούτα διαβητικών, ινστιτούτα για παιδιά με ειδικές ανάγκες κ.α. Αφού συμπλήρωσε επιτυχώς όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες που προβλέπονται απο το American Dietetic Association (ADA), απέκτησε τον τίτλο του Κλινικού Διαιτολόγου με ειδίκευση σε παθήσεις και διατροφή. Με την άφιξη του στην Κύπρο, ίδρυσε το Κέντρο Διαιτολογικής Υποστήριξης και Μεταβολικού Ελέγχου προσφέροντας συμβουλευτική και σχεδιασμό διατροφολογίων για διαχείρηση βάρους και άλλες ειδικές και παθολογικές καταστάσεις, ενώ παράλληλα είναι επισκέπτης λέκτορας στο Intercollege Λεμεσού και ο διατροφολόγος της ποδοσφαιρικής ομάδας ΑΕΛ Λεμεσού. Kατέχει εμπειρία στο χώρο της εκπαίδευσης, αφού δίδασκε σε διάφορα κολλέγια και πανεπιστήμια στην Αμερική και Κύπρο, μαθήματα όπως τοξικολογία της διατροφής, διατροφή για αθλητές, ασφάλεια τροφίμων, διατροφή της κοινότητας, ανατομία κ.α. Συχνά εμφανίζεται σαν προσκεκλημένος σε τηλεοπτικές εκπομπές, προσφέρει σεμινάρια και διαλέξεις που σχετίζονται με τη διατροφή και αρθρογραφεί σε διάφορα περιοδικά, ενώ είναι μόνιμος συνεργάτης του περιοδικού Vivendi. Είναι μέλος του Συμβουλίου Εγγραφής Επιστημόνων τροφίμων, του Σύνδέσμου Διαιτολόγων Αμερικής και του Συνδέσμου Διαιτολόγων Κύπρου.