Διατροφή

  • KidsGo με αγάπη!

Ένα αστεράτο πασχαλινό τραπέζι! Ένα εντυπωσιακό γιορτινό τραπέζι!

Ημερομηνία δημοσίευσης άρθρου: Απριλίου 15, 2014 Συγγραφέας: Κατερίνα Κριστίν Μητροπούλου Κατηγορία: Διατροφή, Επικαιρότητα, νέα

Ένα αστεράτο πασχαλινό τραπέζι! Ένα εντυπωσιακό γιορτινό τραπέζι!

H ΜΕΓΑΛΗ εβδομάδα ξεκίνησε και πολλοί νηστεύουν περιμένοντας την Ανάσταση, όπου μια ακόμα γιορτή με αυγά – κουλούρια – τσουρέκια και μαγειρίτσα, ξεκινά.

Καταλαβαίνω ότι οι πειρασμοί είναι πολλοί και η απόλαυση μεγάλη, αλλά δεν είναι ανάγκη να πέφτουμε με τα μούτρα στο φαγητό και να τρώμε έως ότου σκάσουμε. Μπορούμε να δοκιμάσουμε απ’ όλα, κρατώντας μια ισορροπία ώστε να απολαμβάνουμε τις πασχαλινές λιχουδιές και να κρατήσουμε τη ζυγαριά σε φυσιολογικά επίπεδα.

Easter2014_icon7

Easter2014_icon1 Προετοιμασία για το γιορτινό τραπέζι

  • Φτιάξτε πασχαλινά κουλούρια και τσουρέκια με αγνά υλικά. Χρησιμοποιήστε φυσικά σάκχαρα όπως σιρόπι αγάβης, μέλι, ακατέργαστη ζάχαρη ή και στέβια (αν προτιμάτε).
  • Αγνά έλαια, όπως ελαιόλαδο, σησαμέλαιο, φυτικές μαργαρίνες με χαμηλά λιπαρά και άλλα λίπη ειδικά για ζαχαροπλαστική τα οποία μπορείτε να βρείτε σε καταστήματα με φυσικά ή βιολογικά προϊόντα.
  • Πειραματιστείτε ομοίως με ποικιλίες αλεύρων, ειδικών για ζαχαροπλαστική όπως αλεύρι από ντίνκελ, ρύζι, αμύγδαλο, σίκαλη, βρώμη κ.α.

Easter2014_icon4

Easter2014_icon1 Ανήμερα της Ανάστασης και του κυριακάτικου τραπεζιού
«Παν μέτρον άριστον», καλό να το υιοθετήσετε και τις Πασχαλινές μέρες. Θα σας ωφελήσει! Δείτε το γιορτινό τραπέζι με άλλο μάτι και χαρίστε στον εαυτό σας και τους αγαπημένους σας ανθρώπους χαρούμενες γιορτές χωρίς τύψεις και περιορισμούς.

Δοκιμάστε την παραδοσιακή μαγειρίτσα το βράδυ της Ανάστασης. Συνοδέψτε την με ζυμωτό ψωμάκι σίκαλης και ανάμεικτη σαλάτα με ελαφρύ ντρέσιγκ από ελαιόλαδο, λεμόνι, μουστάρδα. Δώστε έτσι δροσιά και βιταμίνες στο τραπέζι σας.

Easter2014_icon1 Δεν χρειάζεται να φάτε τεράστιες ποσότητες από ένα φαγητό
Η υπερβολή μετά από μια πολυήμερη αποχή από κρέας και βαριά φαγητά μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές ενοχλήσεις, όπως φούσκωμα-καούρες-παλινδρομήσεις κ.α.

Μπορείτε να τσουγκρίσετε τα βαμμένα αυγά όπως επιτάσσει το έθιμο αλλά δεν είναι ανάγκη να τα φάτε. Φυλάξτε τα για την επόμενη μέρα όπου μπορείτε να τα καταναλώσετε ως σνακ προσθέτοντας απλά διάφορα καρυκεύματα, ενώ περιμένετε το αρνάκι να βγει απ’ τη σούβλα ή το φούρνο.

Easter2014_icon10
Φτιάξτε μοναδικά καναπεδάκια και με τη βοήθεια των ειδικών εργαλείων που υπάρχουν στο εμπόριο διακοσμήστε τα αυγά γεμίζοντάς τα με ψιλοκομμένα λαχανικά, βραστές πατάτες μέσα σε ελαφριά σάλτσα από μαγιονέζα (πολύ χαμηλή σε λιπαρά) ή ελαφρύ τυρί κρέμα και μουστάρδα.

Easter2014_icon9

Απολαύστε πασχαλινά κουλούρια ή χειροποίητα τσουρέκια ως πρωινό με ένα ποτήρι γάλα ελαφρύ.

Να θυμάστε ότι 1-3 κουλουράκια ή 2 φέτες τσουρέκι είναι αρκετά κάθε φορά, δεν πρέπει να τα φάμε όλα μέσα σε μια μέρα. Την εβδομάδα που ακολουθεί μπορούμε να τσιμπάμε τα απομεινάρια των εορτών.

Easter2014_icon6

Συνοδέψτε το αρνάκι ή το κατσίκι με πατάτες φούρνου τις οποίες θα έχετε ψήσει σε λαδολέμονο, αλατοπίπερο και ρίγανη ή δεντρολίβανο αποφεύγοντας έτσι τα πολλά ψωμιά.

Easter2014_icon11

Καταναλώστε σαλατικά, χόρτα ή άλλα λαχανικά σε ότι μορφή θέλετε: βραστά, ωμά ή ψητά.

Easter2014_icon5

Easter2014_icon1 Αποφύγετε τα πολύπλοκα φαγητά
Αποφύγετε τα πολύπλοκα φαγητά, όπως παστίτσιο, σουφλέ, τις πολλές κρέμες και τις βαριές σάλτσες. Οι Πασχαλινές λιχουδιές θεωρώ ότι αρκούν.

Τέλος, το επιδόρπιο πιστεύω πως δεν χρειάζεται να λείπει απ’ το τραπέζι. Προσέξτε την ποσότητα και επιλέξτε γλυκάκι όπως ένα μικρό κομμάτι γαλακτομπούρεκο, ένα κομματάκι από σιροπιαστό γλυκό ή μια μπάλα από δροσερό ελαφρύ παγωτό. Η επιλογή αυτή θα σας αλλάξει ευχάριστα τη γεύση και θα καλύψει και την επιθυμία για γλυκό μετά το φαγητό.

Κρατήστε ισορροπία στα γεύματα σας, φάτε λίγο απ’ όλα μοιράζοντας τα γεύματά σας σε 5 μερίδες και δεν θα χρειαστεί να στερηθείτε τις απολαύσεις των ημερών ούτε να αγχωθείτε για το αν θα πάρετε κιλά εσείς και η οικογένειά σας.

Easter2014_icon8

Με αγάπη… Κατερίνα Μητροπούλου
Ειδικός σύμβουλος ομορφιάς και διατροφής

KatImage30

Μοιραστείτε το άρθρο!

Facebook facebook   Twitter twitter   Email email  

Κατερίνα Κριστίν Μητροπούλου

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Λόγω της διπλής καταγωγής της Μητέρας της (Γαλλία - Αυστρία) τα παιδικά και εφηβικά της χρόνια ήταν μοιρασμένα στη Βιέννη και την Ελλάδα. Η σχέση της με τη Βιέννη και το Παρίσι την οδήγησαν στο να λατρέψει τη Μουσική και την Τέχνη, με αποτέλεσμα στα 16 της χρόνια λίγο πριν αποφοιτήσει απ την "Ελληνογερμανική Αγωγή", να αφήσει το όνειρο της να γίνει μεταφράστρια και να ακολουθήσει την αγάπη της για τη ζωγραφική, τα κοστούμια και το μακιγιάζ. Φοίτησε για ένα χρόνο στο" Φωτογραφικό Κύκλο" του Πλάτωνα Ριβέλλη ενώ παράλληλα προετοίμαζε το έδαφος για τις σπουδές της στο London College of Fashion. Το Λονδίνο δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες της, κι έτσι ύστερα από το τέλος των τρίμηνων Σεμιναρίων στο Μακιγιάζ και ενδυματολογία Κιν/φου και Θεάτρου, επέστρεψε στην Αθήνα όπου τελείωσε τις Βασικές Σπουδές (Με αναγνωρισμένο από το κράτος Πτυχίο και άδεια ασκήσεως Επαγγέλματος) στο Μακιγιάζ, Κομμώσεις, Κοστούμια. Δούλεψε για τα πιο Γνωστά Ελληνικά περιοδικά (όπως Vogue, Elle, Marie Claire, In Style, Madame Figaro, Life and Style, VDonna) πλάι στους πιο Καταξιωμένους Έλληνες φωτογράφους (Κώστα Κουταγιαρ, Μάρα Δεσύπρη, Καλλιόπη, Γιώργο Μαυρόπουλο και πολλούς άλλους). Με Σκηνοθέτες όπως Πανουσόπουλο, Μπουλμέτη, Περράκη, Μακρή, για μεγάλες διαφημιστικές καμπάνιες στην Τηλεόραση (Vodafone, Cosmote, Eurobank, Lacta) καθώς και με διεθνή ονόματα από το χώρο της Μόδας (Ελευθεριάδης, Ορσαλία Παρθένη, Vidal Sassoon, Tony and Guy Mi-Ro, Deux Homme). Κάποια στιγμή το μικρόβιο να ταξιδεύει συνεχώς και να ζει στο Εξωτερικό την οδήγησαν στην απόφαση να δοκιμάσει την τύχη της στη Νέα Υόρκη! Ο μεγάλος αυτός σταθμός άλλαξε τη ζωή της τόσο επαγγελματικά όσο και προσωπικά! Τις έδωσε εξαιρετικές γνώσεις, εμπειρίες και πολύτιμες γνωριμίες με σημαντικούς ανθρώπους! Αν και η Νέα Υόρκη θα είναι πάντοτε στη σκέψη και την καρδιά της, η Ευρώπη εξακολουθεί να είναι η Μεγάλη της αγάπη! ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑ 1. Συμμετοχή σε ερευνητικό πρόγραμμα του ΟΤΕ (Λιπομετρήσεις - διάγνωση - διατροφική υποστήριξη και ενημέρωση στους εργαζόμενους του ΟΤΕ 2013). 2. Βοηθός διαιτολόγου (μετρήσεις και διατροφική υποστήριξη 09/2013). Αρθρογράφος - Κειμενογράφος σε web site και blogs σε Ελλάδα και Κύπρο: www.kidsgo.com.cy, www.freepen.gr – υγεία και http://heliotropheio.wordpress.com Σπουδές: 10/2010 – 07/2013 Απόφοιτος του ΙΕΚ ΔΟΜΗ τμήμα Διατροφής. Συμμετοχή σε σεμινάρια: 1. 33ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ , ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ | 1/11/2012 - 3/11/2012 | ATHENS HILTON 2. 13ο Πανελλήνιο Διαβητολογικό Συνέδριο 27/03/2013 – 31/03/2013 3. ΗΜΕΡΙΔΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ 18η Χρονιά 15/05/2013 – 18/03/2013 4. ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: ΔΙΑΤΡΟΦΗ – ΑΣΚΗΣΗ – ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ 2/2013 - 5/2013 5. Μάιος 2012: 1ο Συμπόσιο Διαχείρισης Βάρους, Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων 6. Απρίλιος 2012: Μεσογειακή διατροφή και Υγεία, Ένωση Ελλήνων Φυσικών 7. Μάρτιος 2012: 9ο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο Παχυσαρκίας 8. Μάρτιος 2012: 2η Ημερίδα στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο 9. Μάιος 2011: Συμμετοχή στις Ημερίδες Μεταβολισμού στο Ευγενίδειο Ίδρυμα