Διάφορα

  • KidsGo με αγάπη!

Ένα στα πέντε παιδιά στην Ευρώπη θύμα σεξουαλικής βίας

Ημερομηνία δημοσίευσης άρθρου: Οκτωβρίου 17, 2013 Συγγραφέας: KidsGo Κατηγορία: Διάφορα, Εκπαίδευση

Ένα στα πέντε παιδιά στην Ευρώπη θύμα σεξουαλικής βίας

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές έρευνες, ένα στα πέντε παιδιά πέφτει θύμα σεξουαλικής βίας. Με στόχο την ενίσχυση των εθνικών πολιτικών για τον τερματισμό της σεξουαλικής βίας κατά των παιδιών, εγκαινιάστηκε από το Νοέμβριο του 2010 η Πανευρωπαϊκή Εκστρατεία του Συμβουλίου της Ευρώπης «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ», και την υλοποίηση της στην Κύπρο ανέλαβε ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός “Hope For Children” UNCRC Policy Center (HFC) από τις αρχές του 2011 μέχρι και σήμερα.

Το ίδρυμα Λεβέντη έχει πρόσφατα αναλάβει επίσημος χρηματοδότης της Πανευρωπαϊκής αυτής Εκστρατείας καθώς και σχετικού πιλοτικού προγράμματος για την Κύπρο που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2016. Το Πρόγραμμα συντονίζεται από την Γενική Εισηγήτρια για τα παιδιά στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) Στέλλα Κυριακίδου.

nana_icon26

Περισσότερες πληροφορίες για την εκστρατεία αυτή θα βρείτε στη σελίδα του «Hope for Children» UNCRC Policy Center, η οποία είναι αφιερωμένη εξ ολοκλήρου στα δικαιώματα του παιδιού:

nana_icon25

 

Το KidsGo στηρίζει ενεργά την Εκστρατεία αυτή, γι αυτό έψαξε στο διαδίκτυο και βρήκε κι άλλες σημαντικές πληροφορίες, τις οποίες και παρουσιάζουμε πιο κάτω.

«Ο Κανόνας του Εσώρουχου» στα ελληνικά!
Μια εκστρατεία για τη σεξουαλική κακοποίηση

 

nana_icon30

 

Το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει δημιουργήσει ένα υλικό ευαισθητοποίησης με στόχο την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών. Ονομάζεται «The Underwear Rule» («Ο Κανόνας του Εσώρουχου») και αποτελείται, ανάμεσα σε άλλα, από οδηγίες για τους γονείς και ένα βιβλίο για μικρά παιδιά (3-7 ετών) με τίτλο «Η Κίκο και το Χέρι».

Η Κίκο είναι ένα μικρό παιδί που απολαμβάνει τα αγγίγματα στο σώμα του, αλλά ξέρει να θέτει όρια και να απαγορεύει όσα είναι ακατάλληλα…

Ο Κανόνας του Εσώρουχου αποτελεί ένα απλό μέσο που βοηθά τους γονείς να εξηγήσουν στα παιδιά τους ποια είναι τα σημεία του σώματος που δεν πρέπει να τα αγγίζουν οι άλλοι, πώς πρέπει να αντιδράσουν το παιδιά και που να στραφούν για βοήθεια.

Τι λέει όμως ο Κανόνας των Εσωρούχων; Είναι απλό: κανείς δεν μπορεί να αγγίξει ή να χαϊδέψει το παιδί στα σημεία του σώματός του που συνήθως καλύπτονται από τα εσώρουχά τους. Και ούτε τα παιδιά επιτρέπεται να αγγίξουν το σώμα άλλων σε αυτά τα σημεία.

Ο κανόνας είναι επίσης χρήσιμος γιατί βοηθάει να εξηγήσουμε στα παιδιά ότι το σώμα τους τούς ανήκει, ότι υπάρχουν καλά και κακά μυστικά και ότι υπάρχει καλό αλλά και κακό χάδι ή άγγιγμα.

 

nana_icon32

Επίσης το Συμβούλιο της Ευρώπης δημιούργησε ένα τηλεοπτικό σποτ στο πλαίσιο της εκστρατείας «Ο Κανόνας του Εσώρουχου» για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών, με πρωταγωνιστή την Κίκο και το Χέρι.

Δείτε το τηλεοπτικό σποτ «Ο/Η Κίκο και το Χέρι»:

 

Δείτε το παραμύθι/βιβλίο με τίτλο «Η Κίκο και το Χέρι» για μικρά παιδιά (3-7 ετών) σε εικόνες:

Τέλος σας παρουσιάζουμε ένα video spot για εφήβους για την παιδική σεξουαλική κακοποίηση:

nana_icon28

Από το KidsGo, TeensGo και ParentsGo με αγάπη …καλή ενημέρωση!

Μοιραστείτε το άρθρο!

Facebook facebook   Twitter twitter   Email email  

KidsGo

Το KidsGo είναι ένας χώρος για παιδιά, γονείς κι εκπαιδευτικούς με πλούσιο επιμορφωτικό, ενημερωτικό και διασκεδαστικό υλικό. Εδώ τα παιδιά μπορούν να παίζουν ασφαλώς, να μαθαίνουν συνεχώς νέα πράγματα, να εκφράζονται ανταλλάσσοντας απόψεις και ιδέες, να ενημερώνονται για διάφορες παιδικές πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς και ομαδικές εργασίες, να δημιουργούν, να ολοκληρώνουν αποστολές, να συμμετέχουν σε δραστηριότητες και να εξερευνούν! Στο KidsGo γονείς κι εκπαιδευτικοί μπορούν να ενημερώνονται για ότι αφορά τα παιδιά και να συμμετέχουν κι αυτοί στέλνοντας δικές τους ιδέες και θέματα επίκαιρα και σχετικά πάντα με τον κόσμο του παιδιού.