Βιβλιοπαρουσιάσεις

  • KidsGo με αγάπη!

Οι γονείς χωρίζουν

Ημερομηνία δημοσίευσης άρθρου: Ιανουαρίου 20, 2014 Συγγραφέας: Νανά Χρυσοστόμου Μιχαηλίδου Κατηγορία: Βιβλιοπαρουσιάσεις

Οι γονείς χωρίζουν

Οι γονείς χωρίζουν
Πώς να μην πάρετε διαζύγιο και από τα παιδιά σας
της Αλεξάνδρας Α. Καππάτου
Εκδόσεις Μίνωας

Σε Ελλάδα και Κύπρο, ο αριθμός των διαζυγίων σε σχέση με τους γάμους που τελούνται κάθε χρόνο μεγαλώνει επικίνδυνα.
Στην Κύπρο, το συνολικό ποσοστό διαζευκτικότητας που δείχνει το ποσοστό των γάμων που αναμένονται να καταλήξουν σε διαζύγιο, έφθασε το 2011 σε 307 για κάθε 1000 γάμους από 42 που ήταν το 1980. Ομοίως στην Ελλάδα, το 2010 τα διαζύγια ήταν 235 κάθε 1000 γάμους.

Το τέλος μιας σχέσης σίγουρα επιφέρει σοβαρές δυσκολίες στη ζωή του πρώην ζευγαριού. Οι επιπτώσεις όμως ενός διαζυγίου είναι σίγουρα μεγαλύτερες όταν το ζευγάρι έχει ήδη αποκτήσει παιδιά. Στην Κύπρο για παράδειγμα, το 2011, από τα ζευγάρια που χώρισαν, ποσοστό 25.2% είχαν ένα παιδί κάτω των 18 ετών, 16.1% είχαν δύο και 4.0% τρία ή περισσότερα παιδιά.

AlexandraKappatouParentsDivorce_icon3

Σε αυτές τις περιπτώσεις, το διαζύγιο συνοδεύεται και από την αλλαγή της καθημερινότητας των παιδιών. Η σκέψη και μόνο να μιλήσουν στα παιδιά για ενδεχόμενο διαζύγιο αποτελεί πηγή αναστάτωσης και αγωνίας για τους γονείς, οι οποίοι πολλές φορές νιώθουν αδύναμοι να διαχειριστούν τα ίδια τους τα συναισθήματα. Πολλά τα ερωτήματα που τους βασανίζουν:

  • Πώς να ανακοινώσω το διαζύγιο στο παιδί μου;
  • Τι ακριβώς να του πω;
  • Πως θα αντιδράσει;
  •  Πως θα επικοινωνούμε εμείς οι γονείς μετά το χωρισμό;
  • Πώς να αποφύγω τις διαφωνίες;
  • Πως μπορεί να διαφυλαχθεί η ψυχική ισορροπία των παιδιών μετά το χωρισμό;

Στο βιβλίο που πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Μίνωας, η έγκριτη ψυχολόγος – παιδοψυχολόγος Αλεξάνδρα Α. Καππάτου δίνει απαντήσεις σε ερωτήματα και ανησυχίες που ταλανίζουν τους γονείς που θέλουν να διαχειριστούν σωστά το διαζύγιο προστατεύοντας κυρίως τα παιδιά τους.
Στις 275 σελίδες του βιβλίου της, η Αλεξάνδρα Καππάτου παρουσιάζει δεκάδες παραδείγματα μέσα από πραγματικές περιπτώσεις ζευγαριών που κατέληξαν στο διαζύγιο ώστε να καλύψει μεγάλο αριθμό θεμάτων.

AlexandraKappatouParentsDivorce_icon5
Αρχικά, εξηγείται πως ένα ζευγάρι μπορεί να φθάσει στο χωρισμό, τι πρέπει να έχει υπόψη του προτού πάρει την απόφαση και πότε το διαζύγιο αποτελεί μονόδρομο.
Ακολουθεί η στιγμή της ανακοίνωσης του χωρισμού στα παιδιά. Πως θα ανακοινωθεί το διαδύγιο; Πως θα βοηθηθεί το παιδί;

Μετά το διαζύγιο τα πράγματα στο σπίτι είναι πλέον διαφορετικά. Πως εισπράττει το παιδί τις αλλαγές αυτές; Πως αντιδρά; Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς; Ποιος είναι ο τρόπος χειρισμού της κατάστασης αν το παιδί είναι νήπιο μέχρι 6 ετών, ή 7 έως 12 ετών; Ποιες οι ψυχικές ανάγκες του εφήβου του οποίου οι γονείς χωρίζουν; Πως θα διαχειριστείτε την ιδιαίτερη αυτή κατάσταση;

Ειδικά θέματα όπως ο τόπος κατοικίας του παιδιού μετά το διαζύγιο, η επικοινωνία του παιδιού με τον άλλο γονιό, το ενδεχόμενο αποξένωσης του παιδιού από το γονιό του, η απουσία του πατέρα, ο δεύτερος γάμος του πατέρα ή της μητέρας και τα καθημερινά προβλήματα της μονογονεϊκής οικογένειας, σχολιάζονται με πολύ απλό και κατανοητό τρόπο από την συγγραφέα.

AlexandraKappatouParentsDivorce_icon4

Ένα εξαιρετικό βιβλίο βασισμένο στην πολυετή ενασχόληση της συγγραφέως με τα διαζύγια, που αντλεί παραδείγματα από τις πολυάριθμες οικογένειες που εμπιστεύτηκαν στη συγγραφέα την προσωπική τους ιστορία. Οι περιπτώσεις που παρουσιάζονται είναι πολλές, καθεμιά ιδιαίτερη, αναμφίβολα όμως όλες κρύβουν τον πόνο των γονιών και την οδύνη των παιδιών.

«Ο 8χρονος Ιάσων με δυσκολία συγκρατούσε τα δάκρυα του όταν μου αποκάλυψε ότι ο μπαμπάς του τον εκβίαζε να λέει ψέματα για τη μητέρα του, γιατί αλλιώς δεν θα είχε καμία επαφή μαζί του. Τον ανάγκαζε να λέει ότι δεν θέλει να μείνει με τη μητέρα του, γιατί τον αφήνει μόνο τα βράδια και βγαίνει με άντρες και αυτός φοβάται, κλαίει και της τηλεφωνεί να γυρίσει … Κι όλα αυτά τα ψέματα τα ηχογραφεί ως τεκμήριο στην προσπάθεια του να διεκδικήσει την επιμέλεια του παιδιού.»

Σας το συστήνουμε λοιπόν ανεπιφύλακτα.
Καλή ανάγνωση.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Νανά Χρυσοστόμου Μιχαηλίδου (Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π.)
Διαχειριστής KidsGo

Μοιραστείτε το άρθρο!

Facebook facebook   Twitter twitter   Email email  

Νανά Χρυσοστόμου Μιχαηλίδου

Η Νανά Χρυσοστόμου Μιχαηλίδου γεννήθηκε στην Λευκωσία το 1972. Σε ηλικία 9 χρονών εγκατάσταθηκε οικογενειακώς στην Ελλάδα, την Λαμία, όπου εκεί τελείωσε το Γυμνάσιο και Λύκειο. Το 1995 αποφοίτησε από το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π). Από το 1998 έως τον Ιούνιο του 2014 εργαζόταν στην Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (Cyta). Σήμερα ασχολείται με προγραμματισμό/σχεδιασμό και εφαρμογές διαδικτύου. Είναι ο δημιουργός και διαχειριστής του KidsGo. Είναι παντρεμένη με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη και έχει τρία παιδιά.