Κατασκευές

  • KidsGo με αγάπη!

Φτιάχνουμε μικρά χαριτωμένα φορέματα με τετράγωνα χαρτιά origami!

Ημερομηνία δημοσίευσης άρθρου: Ιανουαρίου 24, 2014 Συγγραφέας: KidsGo Κατηγορία: Κατασκευές

OrigamiDress_icon

Tο Οrigami (Oριγκάμι) είναι η τέχνη του διπλώματος του χαρτιού με γεωμετρικό τρόπο, ώστε το αποτέλεσμα να παρουσιάζει ένα αντικείμενο, ζώο, λουλούδι, στολίδι, σπίτι, κτλ. Οι Ιάπωνες ήταν οι πρώτοι που επινόησαν αυτή την καλλιτεχνική δημιουργία διπλώματος του χαρτιού περί το 1600 πχ, στην οποία δεν μπορείς να κόψεις ούτε να κολλήσεις οποιοδήποτε σημείο του χαρτιού, σε κανένα στάδιο της κατασκευής. Το origami γίνεται με το χαρτί ως μοναδικό υλικό, και τα χέρια ως μοναδικό εργαλείο! Η ονομασία του προέρχεται από τις λέξεις «oru» που σημαίνει «δίπλωμα» και «kami» που σημαίνει «χαρτί», στην γιαπωνέζικη διάλεκτο. Η αντίστοιχη ελληνική λέξη για το origami είναι η «χαρτοδιπλωτική»!

Το origami μπορεί να βοηθήσει κάποιον να εξασκήσει τα χέρια του, το μυαλό του, αλλά και την ταχύτητα, την ακρίβεια, τη δυνατότητα αποτύπωσης και βέβαια την υπομονή.

Τι χαρτί θα χρειαστώ; Ένα οποιοδήποτε τετράγωνο κομμάτι χαρτί αρκεί. Υπάρχουν βέβαια και εξειδικευμένα τετράγωνα χαρτιά για origami, χαρτιά με διάφορα σχέδια από τη μια πλευρά τους και χρώμα από την άλλη, γεγονός που διευκολύνει την κατασκευή μας, αλλά με δυσκολία μπορούμε να τα βρούμε σε Ελλάδα και Κύπρο. Εναλλακτικά εμείς χρησιμοποιούμε ένα κλασικό τετράγωνο φύλλο χαρτί σε όποιο χρώμα μας αρέσει!

Πάμε, λοιπόν, να δούμε βήμα-βήμα την κατασκευή μας…

OrigamiDress_icon23

Υλικά:
Για να φτιάξουμε αυτά τα όμορφα μικρά χαριτωμένα φορέματα χρησιμοποιούμε φύλλο χαρτί Α4 που σίγουρα υπάρχει σε κάθε σπίτι, κατά προτίμηση λεπτό, βάρους 80g καθότι το χαρτονάκι θα μας δυσκολέψει στις τσακίσεις. Το Α4 είναι η συνηθισμένη κόλλα που χρησιμοποιούμε στον εκτυπωτή ή στο φωτοτυπικό. Το Α4 χαρτί έχει 21 εκατοστά (cm) πλάτος και 29,7 εκατοστά (cm) ύψος.

Για να προκύψει το τετράγωνο χαρτί origami διπλώνουμε το χαρτί Α4 και κόβουμε το περιττό χαρτί έτσι ώστε να πάρουμε ένα κομμάτι τετράγωνο χαρτί.

OrigamiDress_paper1

Μάλιστα μπορούμε να χρωματίσουμε τη μια πλευρά του τετράγωνου χαρτιού μας με ένα χρώμα αγαπημένο, ώστε το χαρτί μας να έχει μια πλευρά άσπρη και μια πλευρά χρωματιστή, όπως τα έτοιμα χαρτιά origami που κυκλοφορούν στο εμπόριο.

OrigamiDress_paper2

Εκτέλεση:

Εμείς για να φτιάξουμε το φορεματάκι μας χρησιμοποιούμε ένα τετράγωνο χαρτί origami του εμπορίου:

OrigamiDress_icon1
Διπλώνουμε το τετράγωνο χαρτί στη μέση έτσι ώστε η χρωματιστή πλευρά (ή η πλευρά με τα σχέδια) να φαίνεται εξωτερικά. Τσακίζουμε καλά και ξεδιπλώνουμε.

OrigamiDress_icon2

Έχοντας ανοίξει το χαρτί μας το διπλώνουμε ξανά όπως φαίνεται στην πιο κάτω εικόνα, ώστε οι δύο άκρες του να συναντηθούν στην πτυχή/τσάκιση που κάναμε στο προηγούμενο βήμα. Τσακίζουμε καλά και ξεδιπλώνουμε.

OrigamiDress_icon3

Αναποδογυρίζουμε το χαρτί μας το οποίο τώρα έχει χωριστεί με τρεις πτυχές/τσακίσεις [(α), (β) και (γ)] σε τέσσερις λωρίδες [(1), (2), (3) και (4)].

OrigamiDress_icon4

Στη συνέχεια κρατώντας τη μία εξωτερική πτυχή (γ) διπλώνουμε τη λωρίδα (3) του χαρτιού μας μέχρι την πτυχή/τσάκιση (β). Το ίδιο κάνουμε και από την άλλη άκρη, δηλαδή κρατώντας την τσάκιση (α) διπλώνουμε τη λωρίδα (2) του χαρτιού μας μέχρι την πτυχή/τσάκιση (β).

OrigamiDress_icon5

Τελειώνοντας αυτό το βήμα θα πρέπει να έχουμε αυτό που βλέπουμε στην ακόλουθη εικόνα:

OrigamiDress_icon6

Αναποδογυρίζοντας το χαρτί μας ώστε το σχέδιο (ή η χρωματιστή πλευρά) να μην φαίνεται, δηλαδή να βρίσκεται προς την κάτω πλευρά, διπλώνουμε το χαρτί μας όχι ακριβώς στη μέση αλλά λίγο πιο κάτω από τη μέση, αφήνοντας στην κορυφή μια λωρίδα πλάτους ένα δάκτυλο μας περίπου.

OrigamiDress_icon7

Τσακίζουμε καλά και στη συνέχεια διπλώνουμε την πάνω και μικρότερη πλευρά προς τα κάτω κατά ένα δάκτυλο πλάτος από την πτυχή που μόλις κάναμε.

OrigamiDress_icon8

Τώρα το χαρτί μας από το πίσω μέρος του (το μέρος το μη χρωματιστό ή το μέρος που δεν έχει σχέδια) θα είναι όπως ακριβώς φαίνεται στην πιο κάτω εικόνα:

OrigamiDress_icon9

Αναποδογυρίζουμε και πάλι το χαρτί μας ώστε το σχέδιο/χρώμα να φαίνεται. Το μεγαλύτερο μέρος θα πρέπει να είναι το κάτω μέρος του φορέματος (η φούστα δηλαδή). Το μικρότερο μέρος θα αποτελέσει το πάνω κομμάτι του φορέματος (το ντεκολτέ και τα μανίκια).

OrigamiDress_icon10
Τώρα για να φτιάξουμε τη φούστα του φορέματος, κρατάμε σταθερά με το μεσαίο δάκτυλο του ενός χεριού μας το μέσο της πτυχής που ενώνει το πάνω με το κάτω μέρος του φορέματος (Μ) και τραβάμε την κάτω γωνιά (Κ) έως ότου ανοίξει εντελώς η μεσαία κάθετη πτυχή. Στη συνέχεια με τον δείκτη του άλλου μας χεριού πιέζουμε την νέα πτυχή που έχει σχηματιστεί στη σούρα της φούστας και στην κορυφή της φούστας.

OrigamiDress_icon11

OrigamiDress_icon12

Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με την άλλη πλευρά.

OrigamiDress_icon13

Ακολούθως δημιουργούμε τις πτυχές/τσακίσεις του ντεκολτέ του φορέματος διπλώνοντας τις εσωτερικές γωνίες προς τα κάτω σε ορθή γωνία.

OrigamiDress_icon14

Στη συνέχεια αναποδογυρίζουμε το φόρεμα και τραβώντας το ντεκολτέ προς τα πίσω ανοίγουμε τις δύο πτυχές του ντεκολτέ που κάναμε στο προηγούμενο βήμα. Με τον τρόπο αυτό έχουμε δημιουργήσει τρία τρίγωνα.

OrigamiDress_icon15

OrigamiDress_icon16

Διπλώνουμε τα πλαϊνά του επάνω φορέματος μέχρι τη γωνιά του ντεκολτέ που μόλις δημιουργήσαμε και τσακίζουμε όπως φαίνεται στην ακόλουθη εικόνα:

OrigamiDress_icon17

OrigamiDress_icon18

OrigamiDress_icon19

OrigamiDress_icon20

Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και από την άλλη πλευρά.

OrigamiDress_icon21

Τέλος, τα δύο πτερύγια στο πάνω μέρος του φορέματος τα διπλώνουμε προς τα πίσω σε μια βαθιά γωνία για να σχηματιστούν τα μανίκια του φορέματος μας.

OrigamiDress_icon22

Ουάου!!! Αναποδογυρίζουμε το χαρτί μας και το φόρεμα μας είναι έτοιμο!!!

OrigamiDress_icon23

Να και το δικό μας φόρεμα! Το φορεματάκι του KidsGo, που φτιάξαμε ακολουθώντας βήμα-βήμα τις πιο πάνω οδηγίες! Ένα χαριτωμένο μικρό χάρτινο φόρεμα με μανίκια:

OrigamiDress_icon24

Την ωραία αυτή κατασκευή βρήκαμε στο διαδίκτυο και συγκεκριμένα στο site www.inklingsandyarns.com

Αφού τα καταφέραμε εμείς, τότε μπορείτε κι εσείς!!! Δοκιμάστε το με τα παιδιά σας, θα το χαρούν αφάνταστα!
Από το KidsGo με αγάπη καλές δημιουργίες και καλή διασκέδαση!!!

Μοιραστείτε το άρθρο!

Facebook facebook   Twitter twitter   Email email  

KidsGo

Το KidsGo είναι ένας χώρος για παιδιά, γονείς κι εκπαιδευτικούς με πλούσιο επιμορφωτικό, ενημερωτικό και διασκεδαστικό υλικό. Εδώ τα παιδιά μπορούν να παίζουν ασφαλώς, να μαθαίνουν συνεχώς νέα πράγματα, να εκφράζονται ανταλλάσσοντας απόψεις και ιδέες, να ενημερώνονται για διάφορες παιδικές πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς και ομαδικές εργασίες, να δημιουργούν, να ολοκληρώνουν αποστολές, να συμμετέχουν σε δραστηριότητες και να εξερευνούν! Στο KidsGo γονείς κι εκπαιδευτικοί μπορούν να ενημερώνονται για ότι αφορά τα παιδιά και να συμμετέχουν κι αυτοί στέλνοντας δικές τους ιδέες και θέματα επίκαιρα και σχετικά πάντα με τον κόσμο του παιδιού.