Κατασκευές

  • KidsGo με αγάπη!

Φυσικά βαμμένα Πασχαλινά Αυγά

Ημερομηνία δημοσίευσης άρθρου: Απριλίου 1, 2015 Συγγραφέας: KidsGo Κατηγορία: Κατασκευές

Φυσικά βαμμένα Πασχαλινά Αυγά

Ελεύθερη μετάφραση από το KidsGo

Φυσικά βαμμένα Πασχαλινά Αυγά, ένας διασκεδαστικός και διαφορετικός τρόπος να βάψετε τα αυγά σας αυτή την χρονιά.

Αρχικά μοιράστηκα αυτή τη διασκεδαστική δραστηριότητα πέρσι, και ήταν τόσο διασκεδαστική και είχε γίνει τόσο δημοφιλής που την μοιράζομε και πάλι!

Για την Ημέρα Δραστηριοτήτων των Κοριτσιών αυτή την βδομάδα επέλεξα να βάψουμε Πασχαλινά αυγά χωρίς να χρησιμοποιήσουμε έτοιμη μπογιά. Πριν μερικά χρόνια πειραματίστηκα με φυσικές βαφές χρησιμοποιώντας φρούτα, λαχανικά και μπαχαρικά. Τα αποτελέσματα και τα όμορφα απαλά χρώματα που πήρα με εντυπωσίασαν. Έτσι αποφάσισα ότι θα ήταν ένα διασκεδαστικό πείραμα/δραστηριότητα για να κάνουν τα κορίτσια. Ήταν τόσο ωραία να βλέπεις σε τι χρώματα συγκεκριμένα φρούτα και λαχανικά θα κατέληγαν.

Paschalina-avga-vammena-fisika-icon1a

Η προετοιμασία για αυτή τη διαδικασία είναι λιγάκι πιο περίπλοκη από το να πάρεις ένα φακελάκι βαφής Πασχαλινού Αυγού από την τοπική σου υπεραγορά. Έτσι πήγα στην τοπική μου υπεραγορά και κατευθύνθηκα προς το τμήμα φρούτων και λαχανικών.

Προετοίμασα τις βαφές εκ των προτέρων λόγω του χρόνου προετοιμασίας που θα χρειαζόταν. Χρησιμοποίησα κόκκινο λάχανο, παντζάρια, κόκκινο κρεμμύδι, κίτρινο κρεμμύδι, μούρα (blueberries), πάπρικα και tumeric. Μερικά πράγματα τα οποία δοκίμασα και δεν δούλεψαν ήταν οι κεφαλές καρότων και σπανάκι. Δεν μπορούσα να βρω τρόπο να δημιουργήσω ένα ικανοποιητικό πράσινο χρώμα, όμως έμεινα έκπληκτη όταν ανακάλυψα ότι τα κόκκινα κρεμμύδια σου δίνουν κάπως ένα πράσινο χρώμα!

Paschalina-avga-vammena-fisika-icon2

Για να προετοιμάσω τη βαφή χρησιμοποίησα τα ακόλουθα:

  • 2 φλιτζάνια χονδροκομμένο κόκκινο λάχανο
  • 1 χονδροκομμένο παντζάρι
  • 2 φλιτζάνια φλούδες κόκκινου κρεμμυδιού
  • 2 φλιτζάνια φλούδες κίτρινου κρεμμυδιού (ψάξετε στον πάτο των κιβωτίων με τα κρεμμύδια στην υπεραγορά και θα βρείτε μπόλικες ελεύθερες φλούδες)
  • 2 κουτάλια σούπας πάπρικα
  • 2 κουτάλια σούπας tumeric
  • 1 φλιτζάνι μούρα (blueberries)

Τοποθετήστε το κάθε ένα από αυτά σε 2 φλιτζάνια νερό μαζί με 1 κουτάλι σούπας αλάτι και κοχλάστε για περίπου 10-15 λεπτά.

Σουρώστε το νερό και τοποθετήστε το σε ένα βαζάκι ή μπολ. Ακολούθως προσθέστε 1 κουτάλι σούπας λευκό ξύδι σε κάθε βαφή.

Επιτρέψτε να κρυώσουν πριν τη χρήση.

Φυσικά θα χρειαστείτε και βρασμένα αυγά. Εμείς κάναμε αρκετά έτσι ώστε κάθε κορίτσι να βάψει 6-7 αυγά.

Τοποθέτησα όλες τις βαφές σε μικρά πλαστικά ποτήρια και τα κορίτσια χρησιμοποίησαν πλαστικά κουτάλια για να τοποθετήσουν τα αυγά εντός και εκτός των ποτηριών.

Paschalina-avga-vammena-fisika-icon3
Έγραψα το όνομα της κάθε βαφής στο πλαστικό ποτήρι καθώς και στο τραπέζι.

Θα πρέπει να καλύψετε την επιφάνεια του τραπεζιού με ένα πλαστικό ή χάρτινο κάλυμμα γιατί μπορεί να προκληθεί λίγη ακαταστασία!

Paschalina-avga-vammena-fisika-icon4και

Paschalina-avga-vammena-fisika-icon5
Στα κορίτσια άρεσε να βλέπουν τι χρώματα θα παίρνανε από κάθε είδος βαφής. Οι φυσικές βαφές δεν βάφουνε τόσο γρήγορα ή τόσο έντονα όσο οι έτοιμες βαφές γιατί χρειάζεται υπομονή αν θέλετε πιο λαμπερά χρώματα. Εγώ προσωπικά προτιμώ τις απαλότερες αποχρώσεις.

Paschalina-avga-vammena-fisika-icon6

Για πολύ φωτεινά χρώματα ίσως χρειαστεί να αφήσετε τα αυγά στη βαφή για μια ώρα ή περισσότερο. Τα περισσότερα από τα δικά μας αφέθηκαν στην βαφή για περίπου 5 λεπτά.

Paschalina-avga-vammena-fisika-icon7

Πιστεύω ότι τα χρώματα είναι πανέμορφα!

Paschalina-avga-vammena-fisika-icon8

Νομίζω τα γαλάζια αυγά από τα μούρα (blueberries) ήταν τα αγαπημένα μου.

Μου άρεσε να τα στολίζω σε μεταλλικό φορμάκι για μάφιν τύπου vintage με λίγο χάρτινο άχυρο.

Paschalina-avga-vammena-fisika-icon9

Πιστεύω ότι θα έκανε ωραία διακόσμηση σε Πασχαλινό μεσημεριάτικο τραπέζι. Λατρεύω διακοσμήσεις που μπορούν να φαγωθούν!

Paschalina-avga-vammena-fisika-icon10

Διαβάστε το άρθρο στα αγγλικά Naturally dyed Easter Eggs

yourhomebasedmom-logo

Από το KidsGo, TeensGo και ParentsGo με πολλή αγάπη …καλά βαψίματα!!!

Μοιραστείτε το άρθρο!

Facebook facebook   Twitter twitter   Email email  

KidsGo

Το KidsGo είναι ένας χώρος για παιδιά, γονείς κι εκπαιδευτικούς με πλούσιο επιμορφωτικό, ενημερωτικό και διασκεδαστικό υλικό. Εδώ τα παιδιά μπορούν να παίζουν ασφαλώς, να μαθαίνουν συνεχώς νέα πράγματα, να εκφράζονται ανταλλάσσοντας απόψεις και ιδέες, να ενημερώνονται για διάφορες παιδικές πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς και ομαδικές εργασίες, να δημιουργούν, να ολοκληρώνουν αποστολές, να συμμετέχουν σε δραστηριότητες και να εξερευνούν! Στο KidsGo γονείς κι εκπαιδευτικοί μπορούν να ενημερώνονται για ότι αφορά τα παιδιά και να συμμετέχουν κι αυτοί στέλνοντας δικές τους ιδέες και θέματα επίκαιρα και σχετικά πάντα με τον κόσμο του παιδιού.