Υγεία

  • KidsGo με αγάπη!

Νεαρές μητέρες ενημερωθείτε για το θηλασμό!

Ημερομηνία δημοσίευσης άρθρου: Νοεμβρίου 3, 2015 Συγγραφέας: Χαράλαμπος Χατζηγεωργίου Κατηγορία: Υγεία

Η διατροφή των παιδιών!

Ο συνεργάτης του KidsGo παιδίατρος Χάρης Χατζηγεωργίου, μας ενημερώνει για το δεκάλογο του θηλασμού.

Τα «Δέκα Βήματα», τα οποία ψηφίστηκαν για πρώτη φορά το 1989 από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και την UNICEF, προτρέπουν κάθε νοσοκομείο και κέντρο υγείας για εγκύους, νέες μητέρες και νεογνά να εφαρμόζει τις ακόλουθες πρακτικές και πολιτικές.

Οι μέλλουσες μητέρες θα πρέπει να είναι εκ των προτέρων ενημερωμένες ώστε να διεκδικούν ό,τι καλύτερο για το νεογέννητό τους.

1. Ύπαρξη γραπτής πολιτικής για το θηλασμό και τακτική ενημέρωση του προσωπικού υγείας.

2. Εκπαίδευση όλου του προσωπικού υγείας στις απαραίτητες δεξιότητες για την εφαρμογή αυτής της πολιτικής.

3. Πληροφόρηση όλων των εγκύων για τα οφέλη και το χειρισμό του θηλασμού.

4. Παροχή βοήθειας προς τις μητέρες για να ξεκινήσουν το θηλασμό μισή ώρα μετά τη γέννηση.

5. Επίδειξη στις μητέρες για το πώς να θηλάζουν και πώς να διατηρηθεί η διατροφή των βρεφών με μητρικό γάλα ακόμη κι αν θα έπρεπε να αποχωρισθούν τη μητέρα τους.

6. Να μη δίνεται στα νεογέννητα καμιά άλλη τροφή ή υγρό παρά μόνο μητρικό γάλα, εκτός κι αν επιβάλλεται να γίνει διαφορετικά για ιατρικούς λόγους.

7. Διευκόλυνση της πρακτικής «rooming in», δηλαδή να επιτρέπεται να παραμένει η μητέρα μαζί με το μωρό της 24 ώρες την ημέρα.

8. Ενθάρρυνση του θηλασμού όταν το μωρό το αποζητά.

9. Όχι πιπίλες ή άλλα αντικείμενα για το στόμα όταν το μωρό θηλάζει.

10. Ενδυνάμωση και δημιουργία ομάδων υποστήριξης του θηλασμού στις οποίες θα απευθύνονται οι μητέρες όταν φεύγουν από το νοσοκομείο ή την κλινική.

Πολύ χρήσιμοι και οι πιο κάτω σύνδεσμοι:

http://www.mitrikosthilasmos.com
http://thilasmos.com

Δρ Χαράλαμπος Χατζηγεωργίου M.D, PhD
Ειδικός Παιδίατρος

E-mail: chadjigeo@gmail.com
Μέλος: Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου
            Λευκωσία-Κερύνεια ιατρική ένωση «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ»
            Ελληνική Παιδιατρική Εταιρία
            Παιδιατρική Εταιρεία Βορείου Ελλάδας
            Κυπριακή Εταιρεία Παχυσαρκίας

Μοιραστείτε το άρθρο!

Facebook facebook   Twitter twitter   Email email  

Χαράλαμπος Χατζηγεωργίου

Εργάζεται ως παιδίατρος πρωτοβάθμιας περίθαλψης στον ιδιωτικό τομέα από το 1995. Είναι γιατρός, επιστημονικός βοηθός στο ινστιτούτο «Υγεία του Παιδιού » από το 1997. Είναι ο διευθυντής Έρευνας και Παρέμβασης του προγράμματος IDEFICS. Το IDEFICS είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την «Εκμάθηση Υγιεινής Ζωής». Σε αυτό το έργο εννέα χώρες και 21 ιδρύματα λαμβάνουν μέρος και η Κύπρος συμμετέχει με το «Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού". Επίσης, συμμετείχε στο πρόγραμμα που χρηματοδοτήθηκε από το ΙΠΕ "Diamante" για το μεταβολικό σύνδρομο στην εφηβική ηλικία. Το έργο τελείωσε το 2009. Έρευνες που έχει κάνει ή συμμετείχε: Επιδημιολογικές έρευνες σχετικά με την κατάσταση της υγείας σε 60000 παιδιά ηλικίας 10-12 ετών το διάστημα 1997-2003 σε όλη την Κύπρο (εξέτασαν τη διατροφή, την άσκηση (euro fit test) , την αρτηριακή πίεση του αίματος, ΔΜΣ, πτυχές του δέρματος, FBC, νηστεία γλυκόζης, λιπίδια αίματος φυσική εξέταση, εξέταση για σκολίωση και άλλες μετρήσεις.) Επίσης, έκανε μια μελέτη για την ποδηλασία και τις επιπτώσεις της στην υγεία των παιδιών ηλικίας 10-12 ετών με συνέχεια εξέταση μετά από 15 μήνες. Την άνοιξη του 2012, η I Family μελέτη ξεκίνησε και θα συντονίζει το όλο έργο στην Κύπρο. Η μελέτη χρηματοδοτείται από το 7ο πρόγραμμα πλαίσιο της ΕΕ και θα διαρκέσει για 5 χρόνια.