TeensGo (health)

  • KidsGo με αγάπη!

Σας ζητά διακοπές με την παρέα του!

Ημερομηνία δημοσίευσης άρθρου: Ιουνίου 16, 2014 Συγγραφέας: Αλεξάνδρα Καππάτου Κατηγορία: TeensGo (health), Ψυχολογία

Σας ζητά διακοπές με την παρέα του!

Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας κ. Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει,

Το παιδί σας σάς το δήλωσε από τώρα ότι φέτος το καλοκαίρι θα κάνει ολιγοήμερες διακοπές με τους φίλους του. Εσείς από τη μία πλευρά θέλετε να του το απαγορεύσετε από την άλλη όμως αναγνωρίζετε ότι το παιδί σας μεγάλωσε κι όσο κι αν ανησυχείτε, θα πρέπει να απολαύσει την ελευθερία του. Αναρωτιέστε τι πρέπει να κάνετε;

Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας αρκετών βιβλίων μεταξύ των οποίων τα «Οι γονείς κάνουν τη διαφορά», «Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά», «Οι γονείς χωρίζουν» και «Παιδιά στην εφηβεία, γονείς σε κρίση», κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει:

Teens-vacations-icon2

Ακούστε με προσοχή την επιθυμία του εφήβου σας, χωρίς να τον αποπάρετε.

Συζητήστε μαζί του με ποιους θα πάει, πού θα μείνει και για πόσες ημέρες.

Ζητήστε να μιλήσετε και με τους γονείς των φίλων του, εάν είναι δυνατόν.

Αν είναι η πρώτη φορά που απομακρύνεται από την οικογένεια με φίλους του, προτείνετε να πάει σε ένα μέρος στο οποίο υπάρχει κάποιος συγγενής ή καλός φίλος δικός σας ή κάποιου άλλου φίλου του, ώστε, αν η νεανική παρέα αντιμετωπίσει προβλήματα στην πρώτη αυτόνομη διαβίωση, να έχει ένα «αποκούμπι».

Παρότι οι έφηβοι ήδη γνωρίζουν τους κινδύνους από τις εξόδους που κάνουν στην περιοχή τους, ίσως είναι χρήσιμο να του επαναλάβετε ότι πρέπει να προσέχει σε ζητήματα ασφάλειας όπως στην κατανάλωση αλκοόλ ή άλλων ουσιών.

Να αποφεύγει τις συναναστροφές με αγνώστους, να προτιμά εύκολα προσβάσιμες περιοχές και να μην κλείνει το κινητό του.

Χωρίς πρόθεση υπερπροστασίας από την πλευρά σας, είναι επιθυμητό να καταλάβει ότι οφείλει να σας τηλεφωνήσει όταν φθάσει στον προορισμό του ώστε να σας καθησυχάσει.

Οι νεανικές διακοπές θα λειτουργήσουν σαν μια «πρόβα τζενεράλε» για την ενήλικη ζωή του παιδιού. Όσο λοιπόν κι αν ανησυχείτε, έφθασε η στιγμή να επιτρέψετε στον έφηβο σας να απολαύσει την ελευθερία των διακοπών με τους φίλους του, κυρίως όμως να αναλάβει την ευθύνη του εαυτού του.

Αλεξάνδρα Καππάτου
Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος
www.akappatou.gr

AlexandraKappatou_site

Μοιραστείτε το άρθρο!

Facebook facebook   Twitter twitter   Email email  

Αλεξάνδρα Καππάτου

Η Αλεξάνδρα Καππάτου σπούδασε ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Jules Verne στην Αμιένη της Γαλλίας. Από το 1986 δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην Αθήνα ως ψυχολόγος παιδοψυχολόγος ιδιωτικά. Το 1987 δημιούργησε το Ψυχοδιαγνωστικό και Συμβουλευτικό Κέντρο με σκοπό την ανάδειξη, πρόληψη και αντιμετώπιση προβλημάτων ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων. Έχει συνεργαστεί με σχολεία όλων των βαθμίδων ως εισηγήτρια σεμιναρίων για θέματα ψυχολογίας των παιδιών σε εκπαιδευτικούς και γονείς. Έχει δώσει περίπου 400 διαλέξεις σε επιστημονικούς συλλόγους, φιλανθρωπικά σωματεία και οργανισμούς σε όλη την χώρα. Επίσης έχει συμμετάσχει ως εισηγήτρια τουλάχιστον σε 100 επιστημονικές ημερίδες. Περίπου 1500 άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε έγκριτες εφημερίδες και περιοδικά . Από το 1989 μέσα από την πλούσια αρθρογραφία της και τις πολυάριθμες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές της παρεμβάσεις ασχολήθηκε αποκλειστικά με την ανάδειξη των προβλημάτων ψυχικής υγείας παιδιών – εφήβων και τις σχέσεις γονιών – παιδιών. Είναι συγγραφέας των βιβλίων "Γνωρίστε το παιδί σας" (1999), "Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά" (2003), "Εφηβεία" (2007) και "Παίρνω ΔΙΑΖΥΓΙΟ τι θα πω στο παιδί μου;" (2011), από τις εκδόσεις Μοντέρνοι Καιροί. Επίσης έχει επιμεληθεί το βιβλίο "Μεγαλώνω και ρωτάω για το σεξ" από τις εκδόσεις Μοντέρνοι Καιροί (1998). Πρόσφατα κυκλοφόρησε το νέο της βιβλίο "Οι γονείς κάνουν τη διαφορά" (2/2013 ) από τις εκδόσεις Μίνωα και επανεκδόθηκε το "Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά" (2/2013) αναθεωρημένο και εμπλουτισμένο με νέα θέματα από τις εκδόσεις Μίνωας.