Επικαιρότητα, νέα

 • KidsGo με αγάπη!

Ο Ευγένιος Τριβιζάς στην Κύπρο

Ημερομηνία δημοσίευσης άρθρου: Νοεμβρίου 20, 2014 Συγγραφέας: KidsGo Κατηγορία: Επικαιρότητα, νέα

Ο Ευγένιος Τριβιζάς στην Κύπρο

«Όλες οι χώρες είμαστε Σταχτοπούτες. Μας δίνουν ωραία γοβάκια, άμαξες κι ενθουσιαζόμαστε αλλά στο τέλος αποδεικνύονται όλα… κολοκύθα».

Αυτή ήταν η απάντηση του Ευγένιου Τριβιζά στην ερώτηση «Αν η Κύπρος ήταν παραμύθι, ποιο τίτλο θα είχε», την οποία δέχτηκε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου, εν όψει των εγκαινίων της έκθεσης «Από τη Φρουτοπία στο νησί των πυροτεχνημάτων».

Evgenios-Trivizas-stin-Kupro-icon4

Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 21 Νοεμβρίου και περιλαμβάνει έργα από τον μαγικό κόσμο του Ευγένιου Τριβιζά.

Πρόκειται για μια πρωτότυπη έκθεση η οποία διοργανώθηκε αρχικά από το Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου στην Αθήνα, από τον Νοέμβριο 2013 έως τον Μάρτιο 2014 και γνώρισε αξιοσημείωτη επιτυχία προσφέροντας σε χιλιάδες επισκέπτες μαγευτικές εμπειρίες: συγκεντρώνει ένα ονειρικό σύνολο έργων τέχνης εμπνευσμένων από τα βιβλία, τα θεατρικά έργα και τους ήρωες του αγαπημένου σε μικρούς και μεγάλους ποιητή παραμυθιών.

Γνωρίζοντας την αγάπη και το έντονο ενδιαφέρον του κυπριακού κοινού για το έργο του συγγραφέα, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου παρουσιάζει στην Κύπρο την έκθεση, εμπλουτισμένη με νέες συμμετοχές Κυπρίων καλλιτεχνών.

Ξεκινώντας από την ανεπανάληπτη Φρουτοπία, η έκθεση μάς ταξιδεύει στο Αβγατηγανιστάν, στο Πιπερού, στο Κουφέιτ, στην Ταϋλάνθη, στη Χώρα των Χαμένων Χαρταετών, συντροφιά με τον Αχυρούλη το σκιάχτρο, τον Τουρτούρι τον χιονάνθρωπο, τον Ρούνι-Ρούνι το ύπουλο, κακό γουρούνι, την Πουπού και την Καρλότα, το παπί που έκανε πιπί στον Μισισιπή, την τελευταία μαύρη γάτα και χίλιους δυο ακόμα!

Evgenios-Trivizas-stin-Kupro-icon1

Ταλαντούχοι ζωγράφοι, εικονογράφοι, γλύπτες, χαράκτες, ενδυματολόγοι, συντηρητές, ηθοποιοί, τραγουδοποιοί και άλλοι καλλιτέχνες παρουσιάζουν ζωγραφικούς πίνακες, εγκαταστάσεις, κατασκευές, κομψοτεχνήματα, κοσμήματα, παιχνίδια, κούκλες, ταινίες και δρώμενα, εμπνευσμένα από τα βιβλία και τους ήρωες του αγαπημένου σε μικρούς και μεγάλους ποιητή παραμυθιών.

Τα εκθέματα περιλαμβάνουν:

 • την αυθεντική περγαμηνή με τον Νόμο του βασιλιά Αρπατίλαου του Πρώτου, που καταργεί τις Κυριακές και τις ονομάζει Προδευτέρες,
 • τρεις μανάβηδες μεταμορφωμένους σε βίδες,
 • ένα σπάνιο σπυρί ρυζιού από τον γάμο της πριγκίπισσας Δυσκολούλας,
 • το ιπτάμενο σουρωτήρι της Χαράς και του Γκουντούν,
 • μοναδικές ακτινογραφίες από την κοιλιά του φοβερού τουνελόδρακου που καταπίνει τρένα,
 • το τηγάνι που έκλεψαν οι ιππότες της τηγανητής πατάτας
 • και για πρώτη φορά σε κοινή θέα το περίφημο αόρατο πράσινο καγκουρό

Πρωτότυπες κούκλες – χαρακτήρες της ΦΡΟΥΤΟΠΙΑΣ, από τη συλλογή της οικογένειας Σοφιανού, η οποία είχε αναλάβει την παραγωγή του παραμυθιού, αναδεικνύοντάς τη σε μια από τις πλέον αγαπημένες σειρές για παιδιά στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης.

Evgenios-Trivizas-stin-Kupro-icon7

Evgenios-Trivizas-stin-Kupro-icon5

Ο Ευγένιος Τριβιζάς ξεναγεί δημοσιογράφους στην έκθεση «Από τη φρουτοπία στο νησί των πυροτεχνημάτων»

Evgenios-Trivizas-stin-Kupro-icon6

Λίζα Ηλιού – Τα ελατάκια του Τάκη. Κατασκευάστηκαν πρώτη φορά για τη βιτρίνα ενός βιβλιοπωλείου στην Ελλάδα.

Evgenios-Trivizas-stin-Kupro-icon10

Ιωάννα Παπαντωνίου – Ο μαύρος βασιλιάς και η λευκή βασίλισσα- Κοστούμια από την παράσταση της όπερας «ΟΙ ΔΡΑΠΕΤΕΣ ΤΗΣ ΣΚΑΚΙΕΡΑΣ» (Εθνική Λυρική Σκηνή, 1998 -1999)

Evgenios-Trivizas-stin-Kupro-icon9

Στο κέντρο ο Ευγένιος Τριβιζάς, δεύτερη από αριστερά η διευθύντρια του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου, Λευκή Μιχαηλίδου, και δεύτερη από δεξιά η πρόεδρος του Ιδρύματος, Λίνα Κασσιανίδου.

Evgenios-Trivizas-stin-Kupro-icon8

Στην έκθεση συμμετέχουν:
Abas Acta, Άγης Αγησιλάου, Ράνια Βαρβάκη, Μαρία Γενιτσαρίου, Μαρούλα Γεντέκου, Γιώτα Δασκαλά, Έλλη Δημητρίου, Γιάννης Ζιόγκας, Λίζα Ηλιού, Μαρία Καμακάρη, Γιάννης Καπέλλος, Λίνα Καρανικολάου, Φάνος Κουφτερός, Αλέξης Κυριτσόπουλος, Δημοσθένης Κωτσόπουλος, Καλλιόπη Λεγάκη, Ντόρα Λελούδα, Ιωάννα Λιανού, Γιώργος Λούζος, Εύα Νάθενα, Έφη Ξένου, Αντριάνα Παπαναργύρου (Ρού), Μίλτος Παντελιάς, Μαρίνα Προβατίδου Γιάννης Παπαγιάννης, Ιωάννα Παπαντωνίου, Παναγιώτης Ράππας, Άγγελος Ρούβας, Άννα Σαντοριναίου, Μανώλης Σκούλουκας, Οικογένεια Σοφιανού, Μαριλένα Συνοδινού, Δημήτρης Σωτηράκης, Ελένη Τσαλδίρη, Μυρτώ Φερεντίνου, Καλλιτεχνικό Σχολείο Γέρακα, ΕΕΕΕΚ Ορεστιάδας, Στρατιωτικός Παιδικός Σταθμός Αλεξανδρούπολης, Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών Ορνεράκης, Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας, ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, Εθνικό Θέατρο, Εθνική Λυρική Σκηνή, Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, Κουκλο-θεατρική Ομάδα Κιβωτός Μύθων από την Παραμυθοχώρα.

Θα προβάλλονται οι ταινίες:

 • Ένα δέντρο, μια φορά, σκηνοθεσία Παναγιώτης Ράππας, συμπαραγωγή ΕΡΤ-Time Lapse Pictures, 2009
 • Το ποντικάκι που ήθελε να αγγίξει ένα αστεράκι, σκηνοθεσία Παναγιώτης Ράππας, Άγγελος Ρούβας, συμπαραγωγή ΕΡΤ-Time Lapse Pictures, 2007
 • Τα δύο κύματα, σκηνοθεσία Γιάννης Ζιόγκας, παραγωγή ΕΡΤ, 2005
 • Τέσσερις ταινίες μικρού μήκους εμπνευσμένες από το βιβλίο του Ευγένιου Τριβιζά
 • Η τελευταία μαύρη γάτα, των σπουδαστών της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών Ορνεράκης, Δημοσθένη Κωτσόπουλου, Αντριάνας Παπαναργύρου (Ρού), Μανώλη Σκούλουκα και Δημήτρη Σωτηράκη.
 • Αποσπάσματα από τη Φρουτοπία, παραγωγή Οικογένεια Σοφιανού, σκηνοθεσία και μουσική Φαίδωνας Σοφιανός, 1985

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΓΝΩΣΕΩΝ

 • Σάββατο 22 Νοεμβρίου, ώρα 12:00μ.

Ο Ευγένιος Τριβιζάς αποκαλύπτει τα απόκρυφα μυστικά του Νησιού των Πυροτεχνημάτων και μας δείχνει ένα κουφέτο από το Κουφέιτ και ένα αυθεντικό σπυρί ρυζιού από τον γάμο της πριγκίπισσας Δυσκολούλας.

Evgenios-Trivizas-stin-Kupro-icon3

 • Σάββατο 29 Νοεμβρίου, ώρα 11:00 π.μ.

Ο ριψοκίνδυνος ηθοποιός Σταύρος Λούρας στον οποίο αξίζουν συγχαρητήρια για την τόλμη του και την αποφασιστικότητά του, μας οδηγεί σε μια ζούγκλα με κροκόδειλους και αψηφώντας τους κινδύνους μάς γνωρίζει τον Κορνήλιο, έναν κατεργάρη κροκόδειλο που του αρέσει να τρώει χέρια. Μέχρι τώρα ο Κορνήλιος έχει φάει χέρι σερβιτόρου, χέρι μαέστρου, χέρι μποξέρ, χέρι τροχονόμου, χιλιάδες χέρια! Αμέτρητα! Μόνο χέρι οδοντογιατρού δεν έχει φάει ακόμη. Ώσπου μια μέρα αποφασίζει να βάλει σε εφαρμογή ένα καταχθόνιο σχέδιο για να φάει χέρι οδοντογιατρού. Θα τα καταφέρει άραγε; Ποιος ξέρει;

Όσα παιδιά φοβούνται τους κροκόδειλους θα πρέπει να συνοδεύονται από τον κηδεμόνα τους και να του κρατάνε σφιχτά το χέρι.
Σε όσα κοριτσάκια φοράνε πράσινη κορδέλα στα μαλλιά και σε όσα αγοράκια φοράνε πράσινο κασκόλ, θα διανεμηθούν αναμνηστικά κροκοδειλάκια.
Ο ΚΡΟΚΟΔΕΙΛΟΣ ΠΟΥ ΠΗΓΕ ΣΤΟΝ ΟΔΟΝΤΟΓΙΑΤΡΟ (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ)

 • Σάββατο 06 Δεκεμβρίου, ώρα 11:00 π.μ.

Μαζί με την ηθοποιό Ηλέκτρα Φωτιάδου σκαρώνουμε ένα ξωτικό που θα ομορφύνει το χριστουγεννιάτικο έλατό μας, ή μάλλον τα έλατά μας.
ΕΝΑ ΕΛΑΤΑΚΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΑΚΗ (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ)

 • Σάββατο 13 Δεκεμβρίου, ώρα 11:00 π.μ.

Η ηθοποιός Δέσποινα Μπεμπεδέλη αναμετριέται με τη Φρικαντέλα, τη μάγισσα που μισεί τα κάλαντα, κινδυνεύοντας να επισύρει την οργή της και να μεταμορφωθεί σε παπάκι. Θα διανεμηθούν μπαλόνια με κλεμμένες φωνές.
ΦΡΙΚΑΝΤΕΛΑ – Η ΜΑΓΙΣΣΑ ΠΟΥ ΜΙΣΟΥΣΕ ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΛΕΝΤΗ)

 • Σάββατο 20 Δεκεμβρίου, ώρα 11:00 π.μ.

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Φώτος Φωτιάδης καλύπτει τη σύλληψη του Αϊ- Βασίλη για παράνομη στάθμευση ελκήθρου, υπερφόρτωση ταράνδων και σωρεία άλλων αδικημάτων. Θα διανεμηθούν αναμνηστικά κουδουνάκια από το έλκηθρο του Αϊ- Βασίλη.
Ο ΑΪ-ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΜΕ ΤΟΥΣ 83 ΜΙΚΡΟΥΣ ΑΡΟΥΡΑΙΟΥΣ
(ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ)

 • Σάββατο 27 Δεκεμβρίου, ώρα 11:00 π.μ.

Η Χριστιάνα Αρτεμίου και ο Τάσος Τρύφωνος ζωντανεύουν τις συγκλονιστικές περιπέτειες μιας παράτολμης γαλοπούλας που αρνείται να υποκύψει στη μοίρα της και να γίνει ψητή. Θα διανεμηθεί αναμνηστικό καλαμπόκι.
ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΗΣ ΛΟΥΛΑΣ ΣΤΡΟΥΜΠΟΥΛΟΥΛΑΣ
(ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ)

 • Σάββατο 03 Ιανουαρίου, ώρα 11:00 π.μ.

Η γνωστή ηθοποιός Χριστίνα Παυλίδου αφηγείται τη σπαρταριστή χριστουγεννιάτικη περιπέτεια της οικογένειας Χλαπατσούλη.
Όχι μόνο θα διανεμηθούν φανταχτερές κορδέλες περιτυλίγματος ανύπαρκτων δώρων, αλλά ένας νάνος με κόκκινες φαβορίτες θα κάνει σε όσα παιδιά το επιθυμούν το τατουάζ μιας ροζ σαύρας στο μπράτσο και ο Αρχέλαος Τζουτζουφλέκης θα τα μάθει να φτιάχνουν περίτεχνα κοσμήματα από μακαρονάκια της μακαρονοποιίας «ΡΟΥΦΙΝΟΞ».
«ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΚΛΕΜΜΕΝΩΝ ΔΩΡΩΝ»
(ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ)

Όλες οι αναγνώσεις θα γίνονται το κτήριο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου στη διεύθυνση: Φανερωμένης 86-90, Τ.Θ. 21995, Τ.Κ. 1515, Παλιά Λευκωσία.

Την έκθεση θα πλαισιώνει ένα πλούσιο πρόγραμμα με εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους. Παράλληλα, η έκθεση θα εμπλουτίζεται με νέα έργα Κύπριων καλλιτεχνών.

Το πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων μέχρι και τη λήξη της έκθεσης θα ανακοινώνεται σταδιακά. Μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις βιβλίων του Ευγένιου Τριβιζά που θα πραγματοποιούνται στη διάρκεια των προγραμματισμένων αναγνώσεων, θα δοθούν για στήριξη της Παιδοογκολογικής μονάδας του Μακάριου νοσοκομείου.

Η είσοδος είναι ελεύθερη, η δήλωση συμμετοχής, όμως, στις προγραμματισμένες εκδηλώσεις, είναι απαραίτητη.

Διάρκεια έκθεσης: 21 Νοεμβρίου – 28 Ιουνίου 2015
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα – Κυριακή (10:00 – 19:00)
Σχεδιασμός έκθεσης στην Κύπρο: Κώστας Παπαλεοντίου
Οργάνωση και συντονισμός έκθεσης στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου: Λευκή Μιχαηλίδου (Διευθύντρια Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου), Έλενα Ευθυβούλου (Λειτουργός Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου)
Εκτυπώσεις, κατασκευές στην Κύπρο: Μανώλης Καμάσσα (The Camassa Touch)

+ Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου βρίσκεται στην πλατεία Φανερωμένης 86-90, Τ.Θ. 21995, Τ.Κ. 1515, Παλιά Λευκωσία. Για πληροφορίες τηλ. 22128157

Πηγή: www.parathyro.com

parathyro_logo

Μοιραστείτε το άρθρο!

Facebook facebook   Twitter twitter   Email email  

KidsGo

Το KidsGo είναι ένας χώρος για παιδιά, γονείς κι εκπαιδευτικούς με πλούσιο επιμορφωτικό, ενημερωτικό και διασκεδαστικό υλικό. Εδώ τα παιδιά μπορούν να παίζουν ασφαλώς, να μαθαίνουν συνεχώς νέα πράγματα, να εκφράζονται ανταλλάσσοντας απόψεις και ιδέες, να ενημερώνονται για διάφορες παιδικές πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς και ομαδικές εργασίες, να δημιουργούν, να ολοκληρώνουν αποστολές, να συμμετέχουν σε δραστηριότητες και να εξερευνούν! Στο KidsGo γονείς κι εκπαιδευτικοί μπορούν να ενημερώνονται για ότι αφορά τα παιδιά και να συμμετέχουν κι αυτοί στέλνοντας δικές τους ιδέες και θέματα επίκαιρα και σχετικά πάντα με τον κόσμο του παιδιού.