Ενδιαφέρουν κι αυτά

  • KidsGo με αγάπη!

H απουσία των γονιών αλλοιώνει την εγκεφαλική ανάπτυξη των παιδιών

Ημερομηνία δημοσίευσης άρθρου: Δεκεμβρίου 8, 2015 Συγγραφέας: Αλεξάνδρα Καππάτου Κατηγορία: Ενδιαφέρουν κι αυτά

h-apousia-ton-gonion-alloionei-tin-egkefaliki-anaptyksi-ton-paidion-icon1

Το πόσο σημαντική είναι η παρουσία και η καθοδήγηση των γονιών στη ζωή κάθε παιδιού δεν το αμφισβητεί κανείς. Τώρα μάλιστα μια νέα έρευνα ενισχύει ακόμα περισσότερο το ρόλο τους αφού δείχνει πώς η έλλειψη της γονεϊκής παρουσίας εκτός από τις άλλες λίγο-πολύ γνωστές συνέπειες, έχει επιπτώσεις και στη νοητική ανάπτυξη των παιδιών.

Η έρευνα έγινε στην Κίνα όπου πολλοί γονείς απουσιάζουν για μεγάλα διαστήματα για να δουλέψουν μακριά από το σπίτι τους με αποτέλεσμα τα παιδιά τους να μένουν στη φροντίδα συγγενών. Στην έρευνα, οι επιστήμονες ήθελαν να δουν πώς και κατά πόσο αυτός ο αναγκαστικός αποχωρισμός επηρεάζει τα εκατομμύρια των παιδιών που ζουν έτσι για διαστήματα ακόμα και άνω των 6 μηνών.

«Αυτό που θέλαμε να μελετήσουμε ήταν το πώς διαμορφώνεται η δομή του εγκεφάλου σε αυτή τα παιδιά», είπε ο επικεφαλής της έρευνας Yuan Xiao, υποψήφιος διδάκτωρ στο ερευνητικό κέντρο Huaxi στο Πανεπιστήμιο Sichuan στην Κίνα.

«Προηγούμενες μελέτες υποστηρίζουν την υπόθεση πώς η γονεϊκή φροντίδα μπορεί να έχει άμεση επίδραση στην εγκεφαλική ανάπτυξη των παιδιών.
Ωστόσο οι περισσότερες από αυτές έχουν γίνει σε παιδιά που έχουν στερηθεί διά παντός τους γονείς τους όπως είναι τα ορφανά. Εμείς εστιάσαμε σε παιδιά που μεγαλώνουν αναγκαστικά (π.χ. για οικονομικούς λόγους) μακριά από τους γονείς τους για μεγάλα διαστήματα υπό την επίβλεψη άλλων συγγενών.»

h-apousia-ton-gonion-alloionei-tin-egkefaliki-anaptyksi-ton-paidion-icon2

Για την έρευνα, οι επιστήμονες έκαναν μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου σε 38 παιδιά (αγόρια και κορίτσια) 7-13 ετών που ζούσαν με συγγενείς τους. Παράλληλα έκαναν το ίδιο και για ακόμα 30 παιδιά που ζούσαν με τους γονείς τους. Στη συνέχεια συνέκριναν την φαιά ουσία μεταξύ των δύο ομάδων καθώς και τον δείκτη νοημοσύνης τους προκειμένου να υπολογίσουν τις δυνατότητες της γνωστικής τους λειτουργίας.

Αυτό που ανακάλυψαν ήταν ότι στα παιδιά που ζούσαν με τους συγγενείς τους υπήρχε περισσότερος όγκος φαιάς ουσίας σε πολλαπλές περιοχές του εγκεφάλου, ειδικά σε αυτές που σχετίζονταν με το συναίσθημα. Ο συσσωρευμένος όγκος φαιάς ουσίας όμως είναι ένδειξη ανεπαρκούς ωρίμανσης του εγκεφάλου γεγονός που υποδεικνύει πώς καθυστερεί και η ανάπτυξή του.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Ραδιολογικής Kοινότητας της Β. Αμερικής (RSNA).

Πηγή: psychcentral.com

Το άρθρο επιμελήθηκε η Αλεξάνδρα Καππάτου

Αλεξάνδρα Καππάτου
Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος
www.akappatou.gr

AlexandraKappatou_site

Μοιραστείτε το άρθρο!

Facebook facebook   Twitter twitter   Email email  

Αλεξάνδρα Καππάτου

Η Αλεξάνδρα Καππάτου σπούδασε ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Jules Verne στην Αμιένη της Γαλλίας. Από το 1986 δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην Αθήνα ως ψυχολόγος παιδοψυχολόγος ιδιωτικά. Το 1987 δημιούργησε το Ψυχοδιαγνωστικό και Συμβουλευτικό Κέντρο με σκοπό την ανάδειξη, πρόληψη και αντιμετώπιση προβλημάτων ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων. Έχει συνεργαστεί με σχολεία όλων των βαθμίδων ως εισηγήτρια σεμιναρίων για θέματα ψυχολογίας των παιδιών σε εκπαιδευτικούς και γονείς. Έχει δώσει περίπου 400 διαλέξεις σε επιστημονικούς συλλόγους, φιλανθρωπικά σωματεία και οργανισμούς σε όλη την χώρα. Επίσης έχει συμμετάσχει ως εισηγήτρια τουλάχιστον σε 100 επιστημονικές ημερίδες. Περίπου 1500 άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε έγκριτες εφημερίδες και περιοδικά . Από το 1989 μέσα από την πλούσια αρθρογραφία της και τις πολυάριθμες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές της παρεμβάσεις ασχολήθηκε αποκλειστικά με την ανάδειξη των προβλημάτων ψυχικής υγείας παιδιών – εφήβων και τις σχέσεις γονιών – παιδιών. Είναι συγγραφέας των βιβλίων "Γνωρίστε το παιδί σας" (1999), "Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά" (2003), "Εφηβεία" (2007) και "Παίρνω ΔΙΑΖΥΓΙΟ τι θα πω στο παιδί μου;" (2011), από τις εκδόσεις Μοντέρνοι Καιροί. Επίσης έχει επιμεληθεί το βιβλίο "Μεγαλώνω και ρωτάω για το σεξ" από τις εκδόσεις Μοντέρνοι Καιροί (1998). Πρόσφατα κυκλοφόρησε το νέο της βιβλίο "Οι γονείς κάνουν τη διαφορά" (2/2013 ) από τις εκδόσεις Μίνωα και επανεκδόθηκε το "Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά" (2/2013) αναθεωρημένο και εμπλουτισμένο με νέα θέματα από τις εκδόσεις Μίνωας.