Ενδιαφέρουν κι αυτά

  • KidsGo με αγάπη!

Η ζήλια υποκινεί τα ποστ μας στο facebook

Ημερομηνία δημοσίευσης άρθρου: Δεκεμβρίου 10, 2015 Συγγραφέας: Αλεξάνδρα Καππάτου Κατηγορία: Ενδιαφέρουν κι αυτά

Η ζήλια υποκινεί τα ποστ μας στο facebook

Μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο British Columbia School of Business Professor ασχολήθηκε με το ποιο είναι το κυρίαρχο συναίσθημα πίσω από ό,τι ανεβάζουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αυτό που «νίκησε» ήταν η ζήλια. Μάλιστα, οι ερευνητές δεν κρύβουν την ανησυχία τους καθώς αυτό είναι ένδειξη για τη μείωση της ψυχικής ευεξίας των χρηστών.

Ο Δρ. Izak Benbasat και οι συνεργάτες του ισχυρίζονται πώς η χρήση του Facebook μπορεί να δημιουργήσει έναν φαύλο κύκλο ζήλιας και εγωκεντρισμού.

Στην έρευνα συμμετείχαν 1193 χρήστες του Facebook οι οποίοι απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τις διαδικτυακές τους συνήθειες και τα συναισθήματα που τους προκαλεί η χρήση του μέσου.

i-zilia-ypokinei-ta-post-mas-sto-facebook-icon4

Όπως λένε οι ερευνητές, ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν τα δίκτυα αυτού του είδους ενθαρρύνει την πρόκληση ζήλιας. Το να μοιράζεσαι τις ιστορίες και τις φωτογραφίες σου μπορεί να έχει επίδραση σε όσους τις βλέπουν, και όχι απαραίτητα καλή καθώς μπορεί να νιώσουν πώς η δική τους ζωή δεν είναι το ίδιο γεμάτη και ικανοποιητική με αυτό που βλέπουν να ζουν οι άλλοι. Έτσι μπορεί να ποστάρουν και οι ίδιοι ανάλογες εικόνες οι οποίες ωστόσο δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα μπαίνοντας σε έναν ατελέσφορο ανταγωνισμό ο οποίος έχει ψυχικό κόστος.

«Η συμμετοχή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει συνδεθεί με κατάθλιψη και ναρκισσιστική συμπεριφορά όμως οι λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό δεν είχαν αποσαφηνιστεί εντελώς» λένε οι ειδικοί. «Η ζήλια φαίνεται πώς είναι ο κρίκος που έλειπε».

Σύμφωνα με τους ερευνητές οι φωτογραφίες από ταξίδια είναι πρώτες ως προς την πρόκληση ζήλιας, ωθώντας τους υπόλοιπους «φίλους» να προσπαθούν να ανεβάσουν ακόμα πιο αξιοζήλευτες φωτογραφίες.

i-zilia-ypokinei-ta-post-mas-sto-facebook-icon3

Πηγή: psychcentral.com

Το άρθρο επιμελήθηκε η Αλεξάνδρα Καππάτου

Αλεξάνδρα Καππάτου
Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος
www.akappatou.gr

AlexandraKappatou_site

Μοιραστείτε το άρθρο!

Facebook facebook   Twitter twitter   Email email  

Αλεξάνδρα Καππάτου

Η Αλεξάνδρα Καππάτου σπούδασε ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Jules Verne στην Αμιένη της Γαλλίας. Από το 1986 δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην Αθήνα ως ψυχολόγος παιδοψυχολόγος ιδιωτικά. Το 1987 δημιούργησε το Ψυχοδιαγνωστικό και Συμβουλευτικό Κέντρο με σκοπό την ανάδειξη, πρόληψη και αντιμετώπιση προβλημάτων ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων. Έχει συνεργαστεί με σχολεία όλων των βαθμίδων ως εισηγήτρια σεμιναρίων για θέματα ψυχολογίας των παιδιών σε εκπαιδευτικούς και γονείς. Έχει δώσει περίπου 400 διαλέξεις σε επιστημονικούς συλλόγους, φιλανθρωπικά σωματεία και οργανισμούς σε όλη την χώρα. Επίσης έχει συμμετάσχει ως εισηγήτρια τουλάχιστον σε 100 επιστημονικές ημερίδες. Περίπου 1500 άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε έγκριτες εφημερίδες και περιοδικά . Από το 1989 μέσα από την πλούσια αρθρογραφία της και τις πολυάριθμες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές της παρεμβάσεις ασχολήθηκε αποκλειστικά με την ανάδειξη των προβλημάτων ψυχικής υγείας παιδιών – εφήβων και τις σχέσεις γονιών – παιδιών. Είναι συγγραφέας των βιβλίων "Γνωρίστε το παιδί σας" (1999), "Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά" (2003), "Εφηβεία" (2007) και "Παίρνω ΔΙΑΖΥΓΙΟ τι θα πω στο παιδί μου;" (2011), από τις εκδόσεις Μοντέρνοι Καιροί. Επίσης έχει επιμεληθεί το βιβλίο "Μεγαλώνω και ρωτάω για το σεξ" από τις εκδόσεις Μοντέρνοι Καιροί (1998). Πρόσφατα κυκλοφόρησε το νέο της βιβλίο "Οι γονείς κάνουν τη διαφορά" (2/2013 ) από τις εκδόσεις Μίνωα και επανεκδόθηκε το "Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά" (2/2013) αναθεωρημένο και εμπλουτισμένο με νέα θέματα από τις εκδόσεις Μίνωας.