Διατροφή

  • KidsGo με αγάπη!

10 λόγοι να τρως ντομάτα

Ημερομηνία δημοσίευσης άρθρου: Ιουνίου 7, 2016 Συγγραφέας: KidsGo Κατηγορία: Διατροφή

10-logoi-na-tros-ntomata-icon3

10-logoi-na-tros-ntomata-icon11. Η ντομάτα περιέχει όλα τα καροτενοειδή. Συγκεκριμένα άλφα και βήτα-καροτένιο, λουτεΐνη και λυκοπένιο. Καθώς επίσης, είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη C, βιταμίνη Α, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, σελήνιο, κάλιο, φυτικές ίνες κ.ά.

10-logoi-na-tros-ntomata-icon12. Η ντομάτα είναι πλούσια σε λυκοπένιο, που προστατεύει τον οργανισμό από τα φαινόμενα γήρανσης και καρδιαγγειακές παθήσεις. Επίσης, ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και προσφέρει προστασία από σοβαρές ασθένειες, όπως καρκίνο του προστάτη. Συγκεκριμένα, η κατανάλωση ντομάτας σε μαγειρεμένη μορφή περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα λυκοπένιου από ότι η ωμή ντομάτα, άρα παρέχει μεγαλύτερη προστασία στον οργανισμό.

10-logoi-na-tros-ntomata-icon4

10-logoi-na-tros-ntomata-icon13. Κατά τη διάρκεια του θηλασμού, αν η μητέρα καταναλώνει προϊόντα τομάτας, αυξάνει τη συγκέντρωση του λυκοπενίου στο μητρικό γάλα. Έτσι, το μητρικό γάλα γίνεται ακόμη πιο θρεπτικό για το βρέφος.

10-logoi-na-tros-ntomata-icon14. Η λουτεΐνη που βρίσκεται στη ντομάτα έχει ως κύρια δράση να ενισχύει την υγεία των ματιών και την όραση, καθώς δρα προληπτικά σε περιπτώσεις, όπως η ωχρά κηλίδα και ο καταρράκτης.

10-logoi-na-tros-ntomata-icon15. Είναι μια πλούσια πηγή βιταμίνης C και Α απαραίτητη για την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού, προστατεύοντας από ιώσεις.

10-logoi-na-tros-ntomata-icon16. Η ντομάτα περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που είναι απαραίτητες για σωστή λειτουργία του μεταβολισμού και του νευρικού συστήματος.

10-logoi-na-tros-ntomata-icon17. Η βιταμίνη Ε σε συνδυασμό με τη βιταμίνη C, το σελήνιο και τη β-καροτένιο αποτελούν μια ισχυρή ομάδα τεσσάρων αντιοξειδωτικών που καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες.

10-logoi-na-tros-ntomata-icon2

10-logoi-na-tros-ntomata-icon18. Η ντομάτα περιέχει κάλιο και σχεδόν καθόλου νάτριο, αρκετές φυτικές ίνες και καθόλου κορεσμένα λιπαρά. Αυτοί οι λόγοι καθιστούν τη ντομάτα σύμμαχο ενάντια της δυσκοιλιότητας, παρέχει το αίσθημα του κορεσμού, της υψηλής αρτηριακής πίεσης και των καρδιοπαθειών, καθώς επίσης μειώνει την «κακή», LDL χοληστερόλη.

10-logoi-na-tros-ntomata-icon19. Η κατανάλωση ντομάτας σε συνδυασμό με υγιεινά λιπαρά, όπως έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ή αβοκάντο έχει ως αποτέλεσμα η απορρόφηση των καροτενοειδών της ντομάτας πιθανόν να αυξάνεται έως και κατά 15 φορές.

10-logoi-na-tros-ntomata-icon110. Η ντομάτα εκτός του ότι θωρακίζει την υγεία του οργανισμού, αγαπάει τη γραμμή μας. Μια ντομάτα μέτριου μεγέθους (150γρ.) αποδίδει μόνο 35 θερμίδες. Εντάξτε την ντομάτα στο καθημερινό σας διαιτολόγιο. Για παράδειγμα, προσθέστε την στη σαλάτα σας μαζί με ελαιόλαδο ή φτιάξτε τη δική σας κόκκινη σάλτσα για τα ζυμαρικά ή προσθέστε την στο τοστ σας.

Πηγή: www.mednutrition.gr

medNutrition_URL

Μοιραστείτε το άρθρο!

Facebook facebook   Twitter twitter   Email email  

KidsGo

Το KidsGo είναι ένας χώρος για παιδιά, γονείς κι εκπαιδευτικούς με πλούσιο επιμορφωτικό, ενημερωτικό και διασκεδαστικό υλικό. Εδώ τα παιδιά μπορούν να παίζουν ασφαλώς, να μαθαίνουν συνεχώς νέα πράγματα, να εκφράζονται ανταλλάσσοντας απόψεις και ιδέες, να ενημερώνονται για διάφορες παιδικές πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς και ομαδικές εργασίες, να δημιουργούν, να ολοκληρώνουν αποστολές, να συμμετέχουν σε δραστηριότητες και να εξερευνούν! Στο KidsGo γονείς κι εκπαιδευτικοί μπορούν να ενημερώνονται για ότι αφορά τα παιδιά και να συμμετέχουν κι αυτοί στέλνοντας δικές τους ιδέες και θέματα επίκαιρα και σχετικά πάντα με τον κόσμο του παιδιού.