Διατροφή

  • KidsGo με αγάπη!

Παιδί & διατροφή: 10 πράγματα που πρέπει να κάνουν οι γονείς

Ημερομηνία δημοσίευσης άρθρου: Σεπτεμβρίου 5, 2015 Συγγραφέας: KidsGo Κατηγορία: Διατροφή

Παιδί & διατροφή: 10 πράγματα που πρέπει να κάνουν οι γονείς

 

1. Γευματίστε μαζί με τα παιδιά σας.

Τα παιδιά μιμούνται τις κινήσεις και τις συνήθειες των γονέων τους, οπότε είναι προτιμότερο να γευματίζετε μαζί τους και να τους μεταδίδετε κάποιες υγιεινές συνήθειες, όπως η κατανάλωση σαλάτας με το κυρίως γεύμα. Έστω κι αν δεν τρώνε κάτι στην αρχή, άμα βλέπουν κάτι συνέχεια στο τραπέζι κι εσάς να το καταναλώνετε, κάποια στιγμή θα το δοκιμάσουν. Αν δεν έχετε χρόνο να γευματίζετε όλοι μαζί πάντα, καθιερώσετε έστω το ένα γεύμα (π.χ. το βραδινό) να στρώνετε τραπέζι για όλους.

medNutrition_KidsGeorgiaDania_icon10

2. Μην χρησιμοποιείτε το φαγητό ως επιβράβευση.

Ένα πολύ μεγάλο λάθος που κάνουν οι γονείς είναι να λένε για παράδειγμα στο παιδί «φάε το φαγητό σου και μετά θα φας σοκολάτα». Έτσι, ενισχύουν άθελά τους την συναισθηματική σύνδεση με το φαγητό, αφού για να του το τάζουν σημαίνει ότι είναι κάτι σπουδαίο. Καλό θα είναι η επιβράβευση να περιλαμβάνει κάποιου είδους άσκηση (για παράδειγμα άμα φας το φαγητό σου θα πάμε να παίξουμε στο πάρκο), ώστε να ενισχύουμε και να τονίζουμε τα καλά της φυσικής δραστηριότητας.

medNutrition_KidsGeorgiaDania_icon11

3. Η απαγόρευση τροφίμων δεν είναι λύση.

Η απαγόρευση κάποιων τροφίμων λειτουργεί αντίθετα στα παιδιά και ίσως να οδηγεί στην υπερκατανάλωσή τους μετέπειτα. Μπορείτε απλά να περιορίσετε την ποσότητα των γλυκών ή των λιπαρών τροφίμων που καταναλώνει το παιδί σας, αγοράζοντας μικρότερες ποσότητες από αυτά. Φροντίστε να βάζετε σε ράφια που φαίνονται τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά ώστε αυτά να είναι ορατά σαν πρώτη επιλογή στα παιδιά.

medNutrition_KidsGeorgiaDania_icon12

4. Βάλτε χρώμα στη διατροφή του παιδιού σας.

Είναι πολύ βασικό το πώς θα σερβίρουμε το πιάτο του παιδιού μας, ειδικά αν αντιμετωπίζει δυσκολία στην κατανάλωση ορισμένων τροφίμων. Τα λαχανικά για παράδειγμα μπορούμε να τα κόψουμε σε στικάκια διαφόρων χρωμάτων (π.χ. πολύχρωμες πιπεριές με ντομάτες, καρότο, αγγούρια κ.λπ). Στα όσπρια και τα λαδερά για παράδειγμα μπορούμε να προσθέσουμε καρότο ή άλλα λαχανικά με χρώμα για να είναι πιο όμορφα και πολύχρωμα στο πιάτο. Στο ρύζι, τα ζυμαρικά ή τα κρεατικά επίσης μπορούμε να δώσουμε χρώμα με λαχανικά διαφόρων ειδών.

medNutrition_KidsGeorgiaDania_icon13

5. Μην πιέζετε το παιδί να τελειώσει γρήγορα το φαγητό του.

Δώστε χρόνο στο παιδί σας να μασήσει καλά το φαγητό του και να φάει με την ησυχία του. Σε περίπτωση που δεν καταναλώσει όλο το φαγητό στην ώρα του, αφήστε το κάπου να το βλέπει ώστε μετά από λίγη ώρα, αν πεινάσει, να μπορεί να τσιμπήσει κι άλλο. Επειδή ο τρόπος ζωής μας έχει αλλάξει και κινείται με γρήγορους ρυθμούς, δεν σημαίνει ότι και το παιδί πρέπει να αγχώνεται για το πόσο γρήγορα θα φάει. Χωρίς άγχος και όταν τρώει αργά, γίνεται και πιο εύκολα η πέψη και λειτουργεί καλύτερα κι ο μεταβολισμός του.

medNutrition_KidsGeorgiaDania_icon14

6. Παρέχετε ποικιλία τροφίμων και αφήστε του τη δυνατότητα επιλογής.

Αν το παιδί σας αρνείται πεισματικά να φάει κάτι, δώστε του τη δυνατότητα να το καταναλώσει συνδυαστικά με κάτι άλλο. Αν, για παράδειγμα, δεν πίνει γάλα ή δεν τρώει γιαούρτι, θα μπορούσατε να του τα δώσετε σαν milk shake με φρούτα μέσα ώστε να μη φαίνεται έντονα η γεύση τους. Τα όσπρια θα μπορούσαν να συνδυαστούν με ρύζι (π.χ. φακόρυζο ή ρεβιθόρυζο) αν αρνείται να τα φάει σκέτα. Τέλος, στο εβδομαδιαίο μενού, ακόμα κι αν κάτι δεν το τρώτε εσείς, καλό θα ήταν να υπάρχει στο τραπέζι, καθώς μπορεί να αρέσει στο παιδί σας.

medNutrition_KidsGeorgiaDania_icon15

7. Περιορίστε τις ώρες καθισιού του παιδιού σας.

Όπως έχει αναφερθεί και στο άρθρο «Οι επιπτώσεις της καθιστικής ζωής» η μείωση του χρόνου καθισιού μέσα στη μέρα είναι άμεση συνδεδεμένη με χαμηλότερο κίνδυνο για την υγεία στα παιδιά. Συστήνεται τα παιδιά να αποφεύγουν την παρακολούθηση τηλεόρασης για πάνω από 2 ώρες την ημέρα. Όταν μπορείτε και έχετε χρόνο, να πηγαίνετε μαζί με τα παιδιά σας βόλτα στο πάρκο ή στις κούνιες για να κινούνται περισσότερο ή γράψτε τα σε κάποιο ομαδικό άθλημα που τους αρέσει. Η φυσική δραστηριότητα είναι πολύ σημαντική από την παιδική ηλικία για να μειώσετε τον κίνδυνο παχυσαρκίας και προβλημάτων υγείας αργότερα.

medNutrition_KidsGeorgiaDania_icon16

8. Μην αφήνετε συγγενείς να τα κακομαθαίνουν.

Πολλές φορές, άθελά τους, κυρίως οι παππούδες και οι γιαγιάδες όταν βλέπουν τα εγγόνια, τους δίνουν συνέχεια καραμελίτσες, μπισκοτάκια και άλλα ανθυγιεινά σνακ. Αυτό καλό είναι να τους τονίσουμε με ωραίο τρόπο να γίνεται με μέτρο και όχι σε καθημερινή βάση και να προτρέψουμε να τους προσφέρουν πιο υγιεινά σνακ, εξίσου εύγευστα, όπως οι ξηροί καρποί, τα αποξηραμένα φρούτα, το ζελέ φρούτων κ.λπ.

medNutrition_KidsGeorgiaDania_icon17

9. Ενισχύστε την κατανάλωση φυσικών χυμών και τσαγιού

Άλλα τυποποιημένα ροφήματα του εμπορίου με πρόσθετη ζάχαρη, δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα στην υγεία του παιδιού, εκτός από περιττές θερμίδες και απλούς υδατάνθρακες. Καλύτερα είναι να του προετοιμάζετε να πίνει κάποιον φυσικό χυμό ή έστω και παρασκευασμένο χωρίς πρόσθετη ζάχαρη ή να του φτιάχνετε κάποιο αφέψημα, όπως το τσάι, που περιέχει αντιοξειδωτικά και υπάρχει και σε διάφορες γεύσεις. Σημειώστε όμως, ότι τα φρούτα και τα λαχανικά καλύτερα να τα καταναλώνει ολόκληρα παρά σε μορφή χυμού για να μην χάσει τις φυτικές του ίνες. Αν τελικά προτιμήσει τον χυμό, ας μην ξεπερνάει το ένα ποτήρι την ημέρα.

medNutrition_KidsGeorgiaDania_icon18

10. Ενισχύστε την διατροφική εκπαίδευση του παιδιού σας.

Στις μέρες μας, κυκλοφορούν στην αγορά βιβλία ή περιοδικά με εικόνες, σκίτσα και ζωγραφιές (όπως για παράδειγμα οι διατροφοπαιχνιδιάρηδες, εκδόσεις medNutrition) που εξοικειώνουν τα παιδιά με τα θρεπτικά τρόφιμα κάνοντας παράλληλα κάτι που αγαπούν πχ παιχνίδι. Τα παιδιά μπορούν- μέσω αυτών- να μάθουν για τις βιταμίνες και τα μέταλλα και σε ποια τρόφιμα υπάρχουν και να διαβάσουν τι είναι καλό να τρώνε στην ηλικία τους, γιατί κάποιες φορές ακούνε περισσότερο τους ειδικούς παρά τους γονείς. Το medNutrition συστήνει το 2013 ειδική ομάδα εργασίας για την παιδική διατροφή με στόχο την δημιουργία εργαλείων που θα μυήσουν ευχάριστα το παιδί στην ισορροπημένη διατροφή.

medNutrition_KidsGeorgiaDania_icon19

Γράφει η Γεωργία Δανιά, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
diaitadiatrofi.blogspot.gr
Επιστημονικός Συνεργάτης

medNutrition_URL

Μοιραστείτε το άρθρο!

Facebook facebook   Twitter twitter   Email email  

KidsGo

Το KidsGo είναι ένας χώρος για παιδιά, γονείς κι εκπαιδευτικούς με πλούσιο επιμορφωτικό, ενημερωτικό και διασκεδαστικό υλικό. Εδώ τα παιδιά μπορούν να παίζουν ασφαλώς, να μαθαίνουν συνεχώς νέα πράγματα, να εκφράζονται ανταλλάσσοντας απόψεις και ιδέες, να ενημερώνονται για διάφορες παιδικές πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς και ομαδικές εργασίες, να δημιουργούν, να ολοκληρώνουν αποστολές, να συμμετέχουν σε δραστηριότητες και να εξερευνούν! Στο KidsGo γονείς κι εκπαιδευτικοί μπορούν να ενημερώνονται για ότι αφορά τα παιδιά και να συμμετέχουν κι αυτοί στέλνοντας δικές τους ιδέες και θέματα επίκαιρα και σχετικά πάντα με τον κόσμο του παιδιού.