Βιβλιοπαρουσιάσεις

 • KidsGo με αγάπη!

Πολλαπλή νοημοσύνη. Ανακαλύψτε τις ικανότητες, τις κλίσεις και τα κρυφά ταλέντα των παιδιών σας!

Ημερομηνία δημοσίευσης άρθρου: Σεπτεμβρίου 16, 2014 Συγγραφέας: KidsGo Κατηγορία: Βιβλιοπαρουσιάσεις

Πολλαπλή νοημοσύνη. Ανακαλύψτε τις ικανότητες, τις κλίσεις και τα κρυφά ταλέντα των παιδιών σας!

Πολλαπλή νοημοσύνη

Η νοημοσύνη κάθε ανθρώπου είναι τόσο μοναδική όσο και ένα δακτυλικό αποτύπωμα, κάτι που αποδεικνύουν οι καθημερινές ιστορίες των ανθρώπων γύρω μας. Σκεφτόμαστε με ήχους, με χρώματα, με λέξεις, με κίνηση, με αριθμούς, με ενσυναίσθηση. Σκεφτόμαστε συνθετικά. Σκεφτόμαστε δημιουργικά, σκεφτόμαστε διαφορετικά.

Με τη θεωρία της Πολλαπλής Νοημοσύνης, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί έχουν ένα πολύ δυνατό εργαλείο στα χέρια τους προκειμένου να αξιοποιήσουν τις δεξιότητες των παιδιών τους. Πέρα από αυτό, όμως, έχουν κι έναν θαυμάσιο τρόπο για να ανακαλύψουν σημαντικές πτυχές του εαυτού τους.

pollapli-noimosini-icon3

Το βιβλίο «Πολλαπλή Νοημοσύνη» χρησιμοποιώντας τεστ πολλαπλής επιλογής, μικρές καθημερινές ιστορίες, και αντιστοιχίες σε σημαντικές προσωπικότητες, αποτελεί πρόταση πέρα από τα μονόπλευρα τεστ νοημοσύνης IQ.

Καλογραμμένο και σωστά δομημένο βιβλίο. Με τα ξεχωριστά κεφάλαια, τα infographics, τα τεστ πολλαπλής επιλογής, τις αντιστοιχίες σε σημαντικές προσωπικότητες και τις μικρές καθημερινές ιστορίες, το βιβλίο είναι, εκτός από εκπαιδευτικό, και ψυχαγωγικό.

Είναι αναμενόμενο ότι πολλοί αναγνώστες αγχώνονται (για τον εαυτό τους και τα παιδιά τους) επειδή αντικειμενικά δεν τα καταφέρνουν σε προβλήματα λογικής και μαθηματικούς συλλογισμούς. Με τη θεωρία της Πολλαπλής Νοημοσύνης θα βρουν μια εναλλακτική διέξοδο στην ενέργειά τους και θα απελευθερωθούν από την άκαμπτη λογικομαθηματική προσέγγιση.

Εκτός από τη δεδομένη επιστημονική βάση του, το βιβλίο έχει πολλά στοιχεία καινοτομίας για τα ελληνικά δεδομένα και θα ταιριάξει απόλυτα με τη φιλοσοφία της Διόπτρας. Έχει γραφτεί έχοντας ως πρότυπο ξένα συγγράμματα και η συγγραφέας του ασχολείται για χρόνια με το αντικείμενο.

AnnaPappa_ChangeEducation_iconNo1 1ο Απόσπασμα από το βιβλίο,

pollapli-noimosini-icon5AnnaPappa_ChangeEducation_iconNo2 2ο Απόσπασμα από το βιβλίο,

pollapli-noimosini-icon6AnnaPappa_ChangeEducation_iconNo3 3ο Απόσπασμα από το βιβλίο,

pollapli-noimosini-icon4

Άλλα στοιχεία για το βιβλίο:

 • ISBN: 978-960-364-667-9
 • Συγγραφέας: Ελένη Γαρυφαλάκη
 • Επιμελητής: Λουκία Παπαγεωργίου
 • Έκδοση: 2η
 • Ημερομηνία έκδοσης: 25/09/2013
 • Αριθμός σελίδων: 352
 • Format: Paperback
 • Μέγεθος: 210 x 170
 • Χώρα προέλευσης: Ελλάδα

Η θεωρία πολλαπλής νοημοσύνης του Χάουαρντ Γκάρντνερ
Ο Howard Gardner είναι αναπτυξιακός ψυχολόγος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Harvard, γνωστός παγκοσμίως για τη θεωρία του περί Πολλαπλής Νοημοσύνης.

Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή, υπάρχουν οκτώ διαφορετικά και ανεξάρτητα είδη νοημοσύνης.
Η νοημοσύνη, δηλαδή, δεν είναι μια μοναδική και ενιαία οντότητα, αλλά αποτελείται από ξεχωριστές και ανεξάρτητες μονάδες.

Επί σειρά ετών, οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν τα τεστ νοημοσύνης IQ για να «μετρήσουν» την ανθρώπινη νοημοσύνη. Τα τεστ αυτά, δυστυχώς, έβαλαν ταμπέλες σε μαθητές, αγνοώντας το διαφορετικό τρόπο σκέψης που μπορεί να έχει κάποιος και καταδικάζοντας σε έναν ενιαίο τρόπο λειτουργίας της σκέψης, με καταστροφικά αποτελέσματα.

Όλοι θα συμφωνούσαμε ότι ο Νταλί ή ο Αϊνστάιν υπήρξαν ιδιοφυΐες, αλλά πολύ πιθανόν να μην ήταν σε θέση να κάνουν μια γλωσσολογική έρευνα ή να βάλουν γκολ με ανάποδο ψαλίδι. Δε σημαίνει, δηλαδή, ότι υπάρχουν κάποιοι πιο έξυπνοι από άλλους, απλά είμαστε διαφορετικοί άνθρωποι με διαφορετικούς τρόπους σκέψης!

Τα οκτώ είδη νοημοσύνης που πρότεινε ο Gardner είναι:

 • Γλωσσική Νοημοσύνη
 • Λογικομαθηματική Νοημοσύνη
 • Νατουραλιστική Νοημοσύνη
 • Μουσική Νοημοσύνη
 • Χωροταξική Νοημοσύνη
 • Κιναισθητική Νοημοσύνη
 • Διαπροσωπική Νοημοσύνη
 • Ενδοπροσωπική Νοημοσύνη

Ο διαχωρισμός αυτός συμβάλλει στο να ενισχύονται οι ξεχωριστές κλίσεις του κάθε παιδιού και να μην υπάρχουν διακρίσεις και ταμπέλες τύπου «έξυπνος και λιγότερο έξυπνος μαθητής», «υψηλό και χαμηλό IQ», τα οποία επιφέρουν αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού.

«Η προσωπική και εξατομικευμένη μάθηση είναι η καλύτερη, διότι, όχι μόνο κάθε παιδί μαθαίνει με το δικό του ρυθμό και τις δικές του δυνατότητες, αλλά το ίδιο το παιδί μας υποδεικνύει και μας διδάσκει πώς να βελτιώνουμε τον τρόπο που μεταφέρουμε τον τρόπο σκέψης μας και να τον μοιραζόμαστε μαζί του. Κατά τη γνώμη μου, ο σκοπός του σχολείου θα έπρεπε να είναι να αναπτύσσει όλους τους τύπους νοημοσύνης και να βοηθήσει έτσι τον κόσμο να φτάσει στο ζενίθ των δυνατοτήτων του και να ανακαλύψει τα πραγματικά του ταλέντα», Howard Gardner.

Έχει δημιουργηθεί ένα online e-book που μπορείτε να «ξεφυλλίσετε», κάνοντας κλικ εδώ:

ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ

Σχετικά με τον Συγγραφέα

Ελένη Γαρυφαλάκη
Η Ελένη Γαρυφαλάκη είναι εξειδικευμένη παιδαγωγός και σύμβουλος αγωγής και εκπαίδευσης, που ζει και εργάζεται στο Ηράκλειο Κρήτης.

pollapli-noimosini-icon2Οι σπουδές της αφορούν στην εκπαίδευση όλων των ηλικιών, τόσο οι προπτυχιακές (Ιταλική & Ισπανική Φιλολογία, Δημοτικό Παιδαγωγικής Εκπαίδευσης) όσο και οι μεταπτυχιακές (Γλωσσικές Διαταραχές, Δια Βίου Εκπαίδευση).

Παράλληλα με τις πρώτες μεταπτυχιακές της σπουδές στη Μ.Βρετανία, συμμετείχε ως εκπαιδευόμενη σε προγράμματα Πολλαπλής Νοημοσύνης στην εκπαίδευση και σε προγράμματα φιλαναγνωσίας και δημιουργικής γραφής σε σχολικές βιβλιοθήκες.

Στην Ελλάδα συνεργάστηκε με ιδιωτικό σχολείο, όπου είχε τη δυνατότητα να εφαρμόσει καινοτόμα προγράμματα Πολλαπλής Νοημοσύνης και Συναισθηματικής Αγωγής, να οργανώσει τη Βιβλιοθήκη του σχολείου, καθώς και να δημιουργήσει την πρώτη εκπαιδευτική κοινότητα που πρόσφερε ψυχοπαιδαγωγική και σχολική συμβουλευτική σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Είναι πιστοποιημένη από το ΕΚΠΑ σε:

 • Οργάνωση & Διοίκηση της Εκπαίδευσης
 • Εκπαιδευτική Ψυχολογία
 • Μαθησιακές Δυσκολίες – Δυσλεξία
 • Ψυχολογία και Συμπεριφορά του Εφήβου
 • Life Coaching: Οργάνωση και Προσωπική Συμβουλευτική

Τον Αύγουστο του 2013 δημιούργησε και ξεκίνησε να λειτουργεί έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο Πολλαπλής Νοημοσύνης στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου θα υλοποιούνται δράσεις για παιδιά, εφήβους και ενήλικες.

Ιστοσελίδα: www.kalosagogos.gr
Facebook: www.facebook.com/PollapliNoimosini
Twitter: @KalosAgogos

Από το KidsGo, TeensGo και ParentsGo, με αγάπη, καλή ανάγνωση!!!

Μοιραστείτε το άρθρο!

Facebook facebook   Twitter twitter   Email email  

KidsGo

Το KidsGo είναι ένας χώρος για παιδιά, γονείς κι εκπαιδευτικούς με πλούσιο επιμορφωτικό, ενημερωτικό και διασκεδαστικό υλικό. Εδώ τα παιδιά μπορούν να παίζουν ασφαλώς, να μαθαίνουν συνεχώς νέα πράγματα, να εκφράζονται ανταλλάσσοντας απόψεις και ιδέες, να ενημερώνονται για διάφορες παιδικές πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς και ομαδικές εργασίες, να δημιουργούν, να ολοκληρώνουν αποστολές, να συμμετέχουν σε δραστηριότητες και να εξερευνούν! Στο KidsGo γονείς κι εκπαιδευτικοί μπορούν να ενημερώνονται για ότι αφορά τα παιδιά και να συμμετέχουν κι αυτοί στέλνοντας δικές τους ιδέες και θέματα επίκαιρα και σχετικά πάντα με τον κόσμο του παιδιού.