Κατασκευές

  • KidsGo με αγάπη!

Φτιάχνουμε μαγιάτικο στεφάνι με λουλούδια κάθε λογής και χρώματος

Ημερομηνία δημοσίευσης άρθρου: Απριλίου 28, 2014 Συγγραφέας: KidsGo Κατηγορία: Κατασκευές

Φτιάχνουμε μαγιάτικο στεφάνι με λουλούδια κάθε λογής και χρώματος

Η παράδοση είναι να τον φτιάχνουμε μόνοι μας τον Μάη ανήμερα την Πρωτομαγιά, με λουλούδια που κόψαμε με τα χεράκια μας, όχι να τον αγοράζουμε απ το ανθοπωλείο. Άστε που είναι πολύ πιο όμορφος έτσι. Δε λέω, θέλει λίγο κόπο, ιδίως με τη μέθοδο που θα σας δείξω, αλλά υπάρχουν και απλούστερες λύσεις. Συγκεκριμένα αντί να φτιάχνετε μπουκετάκια, μπορείτε να δένετε μεγάλα λουλούδια και πρασινάδες κατευθείαν στο τσέρκι.

Ξεκινάμε λοιπόν!

Εργαλεία
Ένα κουβάρι σπάγκο φυσικού χρώματος. Ένα μικρό κλαδευτήρι. Ένα ψαλίδι. Ένα ζευγάρι προστατευτικά γάντια (αν τα χέρια σας είναι ευαίσθητα).

Λουλούδια
Κόβουμε λουλούδια κάθε λογής και κάθε χρώματος… άγρια, ήμερα, μικρά, μεγάλα και διάφορες πρασινάδες… όσο περισσότερα τόσο καλύτερα. Εγώ μερικές χρονιές κάνω στεφάνι μόνο με άγρια αλλά συνήθως προτιμώ να τα ανακατεύω. Φέτος χρησιμοποίησα μόνο λίγα ήμερα, συγκεκριμένα τριαντάφυλλα και πασχαλιές, πολλά αγριολούλουδα και πολλά ανθισμένα βότανα. Λαμβάνουμε υπόψη μας ότι αυτή η μέθοδος χρειάζεται περισσότερα λουλούδια απ ό,τι φανταζόμαστε γιατί θα μπουν πολύ πυκνά. Αν είμαστε στην πόλη και δυσκολευόμαστε ή αν πρέπει να αγοράσουμε, προτιμάμε μεγάλα λουλούδια και πολλές πρασινάδες – έτσι θα χρειαστούν λιγότερα. Αν τα κόψουμε από την προηγουμένη, τα βάζουμε σε νερό να διανυκτερεύσουν στο μπαλκόνι ή την αυλή.

Το τσέρκι
Τη βάση του στεφανιού την φτιάχνουμε πλέκοντας 3-4 κλαδιά κισσού, ξεκινώντας από ένα και συνεχίζοντας με τα άλλα, στερεώνοντας τις άκρες πλέκοντας τις ανάμεσα στα κλαδιά. Έχετε υπόψη σας ότι το τσέρκι πρέπει να είναι αρκετά μικρότερο απ το στεφάνι που θέλετε να φτιάξετε. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το τσέρκι έχει διάμετρο 35 εκ και το τελειωμένο στεφάνι 50εκ. Αν δε σας βρίσκεται εύκολα κισσός ή άλλο ευλύγιστο κλαδί μπορείτε να κάνετε ένα στεφάνι από συρμάτινη κρεμάστρα του καθαριστηρίου, αλλά δεν βολεύει τόσο στα επόμενα στάδια γιατί γλιστράει.
Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τσέρκι του ανθοπωλείου που έχετε κρατήσει από άλλες χρονιές.

SpringWreath_icon1

Οδηγίες

  • Κόβουμε τα κοτσάνια σε μήκος 10 περίπου εκατοστών.
  • Με τα μικρότερα λουλούδια φτιάχνουμε μπουκετάκια δεμένα με σπάγκο. Θα χρειαστούν πολλά μπουκετάκια (πάνω από 45 στο συγκεκριμένο στεφάνι). Τα μεγαλύτερα λουλούδια μπορούμε να τα βάζουμε μόνα τους. Αν κάθε μπουκετάκι είναι ομοιογενές (από το ίδιο λουλούδι) το στεφάνι θα γίνει πιο στυλιζαρισμένο. Το δικό μου με ανακατεμένα είναι πιο φυσικό.

SpringWreath_icon2

  • Αρχίζουμε και δένουμε 4-5 ματσάκια μαζί πάνω στο τσέρκι με τα κοτσάνια παράλληλα με το σώμα του και όλα προς την ίδια κατεύθυνση.

SpringWreath_icon3

  • Συνεχίζουμε, προς την ίδια κατεύθυνση πάντα και πολύ πυκνά, δένοντας σφιχτά κάθε 3-4 μπουκετάκια έως ότου συμπληρωθεί. Αν στο τελικό στεφάνι βλέπουμε κενά ή αραιά σημεία, μπορούμε να μπήγουμε μονά λουλούδια ή ανθισμένα κλαράκια, για να τα καλύψουμε όταν έχει πια κρεμαστεί.

SpringWreath_icon4

  • Η διαδικασία είναι εύκολη μα χρονοβόρα, αλλά αν επιστρατεύσετε φίλους ή παιδιά να μαζεύουν και να φτιάχνουν μπουκετάκια πάει πολύ πιο γρήγορα… σε μιάμιση ώρα είναι έτοιμο το στεφάνι που ανάλογα με τα λουλούδια που θα διαλέξετε μπορεί να παραμείνει φρέσκο για λίγες μέρες. Τα άγρια αντέχουν λιγότερο από τα ήμερα, τα μικρά λιγότερο από τα μεγάλα.

Αυτό είναι όλο! Το στεφάνι μας είναι έτοιμο να το κρεμάσουμε.

SpringWreath_icon5

Πηγή: www.bostanistas.gr

bostanistas_logo

Από το KidsGo, TeensGo και ParentsGo καλή Πρωτομαγιά …και του χρόνου με υγεία!!!

Μοιραστείτε το άρθρο!

Facebook facebook   Twitter twitter   Email email  

KidsGo

Το KidsGo είναι ένας χώρος για παιδιά, γονείς κι εκπαιδευτικούς με πλούσιο επιμορφωτικό, ενημερωτικό και διασκεδαστικό υλικό. Εδώ τα παιδιά μπορούν να παίζουν ασφαλώς, να μαθαίνουν συνεχώς νέα πράγματα, να εκφράζονται ανταλλάσσοντας απόψεις και ιδέες, να ενημερώνονται για διάφορες παιδικές πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς και ομαδικές εργασίες, να δημιουργούν, να ολοκληρώνουν αποστολές, να συμμετέχουν σε δραστηριότητες και να εξερευνούν! Στο KidsGo γονείς κι εκπαιδευτικοί μπορούν να ενημερώνονται για ότι αφορά τα παιδιά και να συμμετέχουν κι αυτοί στέλνοντας δικές τους ιδέες και θέματα επίκαιρα και σχετικά πάντα με τον κόσμο του παιδιού.