TeensGo (food)

  • KidsGo με αγάπη!

Εξετάσεις: μικρά συχνά γεύματα + μικρά συχνά διαλείμματα

Ημερομηνία δημοσίευσης άρθρου: Μαΐου 3, 2014 Συγγραφέας: KidsGo Κατηγορία: TeensGo (food)

Εξετάσεις: μικρά συχνά γεύματα + μικρά συχνά διαλείμματα

Ο Μάιος είναι η κατεξοχήν περίοδος εξετάσεων για τους μαθητές μας. Με σκοπό να μην τους αγχώσουμε, κάνουμε μια αναφορά για το πώς μπορούν μέσω της διατροφής να βελτιστοποιήσουν τις δυνατότητές τους (και να ελέγξουν και το στρες).

Tips για περίοδο εξετάσεων και συστηματικού διαβάσματος

Η άρτια προετοιμασία περνάει από τον προγραμματισμό, όχι μόνο του ίδιου του διαβάσματος, αλλά και από τον προγραμματισμό στη διατροφή! Σκοπός είναι η επίτευξη καλής γενικής υγείας και θρεπτικής κατάστασης.

ExamsTeensFood_icon2

ExamsTeensFood_icon4 ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΠΡΩΙΝΟ: την ημέρα των εξετάσεων πάρτε ένα καλό και όχι βαρύ πρωινό (όχι πολλά λιπαρά, σάλτσες, βούτυρα). Προτιμήστε κάποια από: γάλα, αρτοσκευάσματα, μέλι, αυγό, ψωμί. Την ημέρα των εξετάσεων αποφύγετε τις πολύ μεγάλες ποσότητες και τα πολλά λιπαρά για την πρόληψη από γαστρική δυσφορία.

ExamsTeensFood_icon4 ΜΕΣΗΜΕΡΙ: όχι βαριά και λιπαρά γεύματα (πίτσες, κρέμες γάλακτος, μαγιονέζες, «βαριά μαγειρευτά») που είναι δύσκολη η πέψη τους, προτιμάτε την απλή μαγειρική (κρέας ή ψάρι με σαλάτες, ζυμαρικά με λίγη σάλτσα, πουλερικά). Πάντα συνοδεύετε τα γεύματά σας με σαλάτες, είναι δροσιστικές-ενυδατικές και βοηθούν στη μη αύξηση βάρους.

ExamsTeensFood_icon4 ΒΡΑΔΥ: προτιμάτε ελαφρά γεύματα, με τρόφιμα που θα απορροφηθούν εύκολα και θα διευκολύνουν τον ύπνο σας. Μην προτιμάτε σάλτσες, λιπαρές τροφές, προτιμήστε υδατάνθρακες (πχ μία μικρή μακαρονάδα απλή).

ExamsTeensFood_icon4 ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ ΓΕΥΜΑΤΑ (ΔΕΚΑΤΙΑΝΟ, ΜΕΤΑ ΤΟ ΔΕΚΑΤΙΑΝΟ, ΑΠΟΓΕΥΜΑ, ΠΡΟ ΥΠΝΟΥ): μην τα παραμελείτε, έχουν ξεχωριστή σημασία, βοηθούν στη μεγιστοποίηση της απόδοσης του διαβάσματος χάρη στην ενέργεια που μπορούν να προσφέρουν (περιέχουν υδατάνθρακες που είναι το «καύσιμο» του εγκεφάλου). Μπορείτε να καταναλώνετε αρτοσκευάσματα, λαχανικά (καρότα), φρούτα (μπανάνες, φρούτα εποχής), αποξηραμένα φρούτα, μπάρες δημητριακών, μικρή ποσότητα από «ελαφριά γλυκά» (ζελέ, κρέμα καραμελέ, παγωτό απλό χωρίς σιρόπια κα).

ExamsTeensFood_icon3

ExamsTeensFood_icon4 ΑΛΛΑ:

  • πίνετε άφθονο νερό
  • μην κάνετε υπέρβαση στη χρήση του καφέ (μπορεί να προκαλέσει υπερδιέγερση με αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, όπως εκνευρισμό, ταχυκαρδίες)
  • προτεινόμενος αριθμός γευμάτων 6-7 (πρωί – δεκατιανό – μετά το δεκατιανό – μεσημέρι – απόγευμα – βράδυ – προ ύπνου αν διαβάζετε πρωινές ώρες ή πρωί – δεκατιανό – μεσημέρι – απόγευμα – μετά το απόγευμα – βράδυ – προ ύπνου αν διαβάζετε απογευματινές ώρες)
  • να φοράτε άνετα ρούχα, αφού ένα ζευγάρι στενά παπούτσια ή μια πολύ σφιγμένη ζώνη αποτελεί, χωρίς να το καταλαβαίνετε, πρόσθετο στρεσοπαράγοντα
  • να κάνετε συχνά και μικρά διαλείμματα, ώστε να διατηρείτε την αντοχή σας και να εκμεταλλεύεστε καλύτερα τις αποδοτικές ώρες, επιλέγοντας για τότε ό,τι θεωρείτε δυσκολότερο και αφήνοντας για τις υπόλοιπες ώρες τα ευκολότερα κομμάτια της ύλης
  • μην αλλάξετε τους βιολογικούς σας ρυθμούς, επιλέγετε να πέφτετε για ύπνο όσο πιο κοντά γίνεται στις ώρες που συνηθίζατε πριν. Μισή ώρα νωρίτερα θα βοηθούσε η κατανάλωση ζεστού γάλατος, καθώς και ένα ζεστό ντους, ενώ αντενδείκνυται η κατανάλωση καφέ και αναψυκτικών κατά τις βραδινές ώρες.

Μια πλήρης διατροφή (όλες οι ομάδες τροφίμων), με μικρά συχνά γεύματα, παρέα με μικρά συχνά διαλείμματα, αλλά και έναν καλό συνεχή βραδινό ύπνο είναι το καλύτερο εφόδιο για τους μαθητές. Έτσι πετυχαίνετε πιο εύκολα την προσέγγιση του διπλού στόχου: ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ (ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟΤΗΤΑ) + ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΣΤΡΕΣ.

Καλή τύχη!!!

Γράφει ο Μπερτζελέτος Π. Δημήτρης, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.
www.dbertzeletos.gr
Επιστημονικός Συνεργάτης
medNutrition_URL

Μοιραστείτε το άρθρο!

Facebook facebook   Twitter twitter   Email email  

KidsGo

Το KidsGo είναι ένας χώρος για παιδιά, γονείς κι εκπαιδευτικούς με πλούσιο επιμορφωτικό, ενημερωτικό και διασκεδαστικό υλικό. Εδώ τα παιδιά μπορούν να παίζουν ασφαλώς, να μαθαίνουν συνεχώς νέα πράγματα, να εκφράζονται ανταλλάσσοντας απόψεις και ιδέες, να ενημερώνονται για διάφορες παιδικές πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς και ομαδικές εργασίες, να δημιουργούν, να ολοκληρώνουν αποστολές, να συμμετέχουν σε δραστηριότητες και να εξερευνούν! Στο KidsGo γονείς κι εκπαιδευτικοί μπορούν να ενημερώνονται για ότι αφορά τα παιδιά και να συμμετέχουν κι αυτοί στέλνοντας δικές τους ιδέες και θέματα επίκαιρα και σχετικά πάντα με τον κόσμο του παιδιού.