TeensGo (food)

  • KidsGo με αγάπη!

Νερό και ενυδάτωση!

Ημερομηνία δημοσίευσης άρθρου: Ιουλίου 26, 2013 Συγγραφέας: Γιάννης Κερίμης Κατηγορία: TeensGo (food), Διατροφή

Νερό και ενυδάτωση!

Η σωστή ενυδάτωση είναι σημαντική τόσο για τη σωματική όσο και για τη νοητική κατάσταση του ατόμου. Δεν είναι τυχαίο που ένα ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να αντέξει για αρκετό καιρό χωρίς φαγητό ενώ λίγες μόνο μέρες χωρίς νερό.

Το σώμα μας αποτελείται κατά 2/3 περίπου από νερό ενώ αποβάλουμε καθημερινά περίπου 2-2,5 λίτρα υγρών κυρίως από τα ούρα και κατά ένα μικρότερο ποσοστό από τον ιδρώτα, την αναπνοή και τα κόπρανα. Τους καλοκαιρινούς μήνες το ανθρώπινο σώμα έχει αυξημένες ανάγκες σε υγρά λόγω της αυξημένης εφίδρωσης.

GiannisKerimis_image3Γιατί το νερό είναι τόσο σημαντικό για τον ανθρώπινο οργανισμό;

Αποβολή τοξινών: Η επαρκής κατανάλωση νερού βοηθά στην διατήρηση του όγκου αίματος και την μεταφορά θρεπτικών ουσιών στο σώμα και την αποβολή των τοξινών από τα νεφρά. Οι τοξίνες επίσης αφαιρούνται από το σώμα μέσω του ιδρώτα που επίσης παράγεται από το νερό.

Διατήρηση της Θερμοκρασίας Σώματος: Κατά τη διάρκεια έντονης άσκησης η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται σημαντικά. Η παραγωγή κρύου ιδρώτα που παρατηρείται κατά τη διάρκεια της άσκησης και η σταδιακή εξάτμισή του έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της θερμοκρασίας του σώματος και την αποφυγή εκδήλωσης θερμοπληξίας.

Λίπανση των αρθρώσεων: Όλοι οι μύες και οι αρθρώσεις χρειάζονται ενυδάτωση για να απορροφούνται οι κραδασμοί και να αποφεύγεται η τριβή των αρθρώσεων.

Βοηθάει στη χώνεψη: H επαρκής κατανάλωση νερού βοηθά στη σωστή πέψη των τροφών και σε συνδυασμό με φυτικές ίνες βοηθά στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

Λαμπερό δέρμα: Oταν ο οργανισμός ενυδατώνεται διάφορα υδρόφυλλα στοιχεία όπως το υαλουρονικό οξύ συγκρατούν υγρασία στην επιφάνεια του δέρματος και προσφέρουν λάμψη και υγεία στο δέρμα.

Νοητική ευεξία: Ακόμη και μια πτώση της ενυδάτωσης κατά 1-5% μπορεί να επιφέρει σωματική και νοητική κόπωση. Πολλές φορές τα αίτια των πονοκεφάλων προέρχονται από την έλλειψη σωστής ενυδάτωσης ενώ η κατανάλωση υγρών μετά από πονοκεφάλους μπορεί να τους εξαλείψει. Η σωστή ενυδάτωση μειώνει επίσης προβλήματα συγκέντρωσης και προβλήματα μνήμης.

Απώλεια κιλών: H κατανάλωση νερού βοηθά στο να δουλεύουν όλα τα συστήματα του οργανισμού σωστά και να πραγματοποιούνται οι χημικές καύσεις του μεταβολισμού όπως πρέπει. Η έλλειψη ενυδάτωσης προκαλεί την αύξηση της ορμόνης του άγχους, κορτιζόλη, που έχει ως αποτέλεσμα την εναπόθέτηση κοιλιακού λίπους. Επίσης, αν καταναλώνουμε αρκετά υγρά αυτό έχει ως απότέλεσμα την αύξηση του κορεσμού και κατ΄επέκταση την κατανάλωση μικρότερων ποσοτήτων φαγητού. Το νερό επίσης αντικαθιστά άλλα υγρά που πιθανόν να προσφέρουν θερμίδες όπως οι χυμοί και τα αναψυκτικά και το κάνει σύμμαχο στην απώλεια των κιλών.

GiannisKerimis_image2

Οι παλιές συστάσεις για κατανάλωση νερού αναφέρουν ότι θα πρέπει το άτομο σε γενικές γραμμές να καταναλώνει δύο λίτρα νερό τη μέρα. Οι νέες συστάσεις αναφέρουν ότι γενικά πρέπει να καταναλώνουμε υγρά π.χ νερό, χυμούς, τσάι γιατί και αυτά έχουν ως βάση το νερό και βοηθούν στην ενυδάτωση του ατόμου. Επίσης θα πρέπει να καταναλώνουμε φρούτα και λαχανικά γιατί και αυτά αποτελούνται κατά ένα 80-90% από νερό και βοηθούν στην ενυδάτωση του ατόμου ενώ σε συνδυασμό με τις βιταμίνες και τις φυτικές ίνες που προσφέρουν βοηθούν στην περαιτέρω υγεία του οργανισμού.

Γενικά θα πρέπει να έχουμε το συνήθειο να καταναλώνουμε συχνά υγρά και να μην περιμένουμε να έρθει η αίσθηση της δίψας γιατί μέχρι τότε το σώμα είναι ήδη αφυδατωμένο. Σε αρκετά άτομα δεν αρέσει το ότι το νερό δεν έχει γεύση και έτσι δεν το προτιμούν. Σε τέτοιες περιπτώσεις το άτομο μπορεί να καταναλώνει φρέσκους χυμούς και τσάγια ζεστά ή κρύα ή μπορεί να προσθέσει κάτι στο νερό που μπορεί να δώσει γεύση όπως φέτες λεμονιού, φύλλα μέντας και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες κατεψυγμένα φρούτα αντί για παγάκια.

Η σωστή ενυδάτωση παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία γιατί βοηθά στην γενική ευεξία του ατόμου. Το καλύτερο τεστ για να βεβαιωθεί κάποιο άτομο ότι καταναλώνει την ποσότητα των υγρών που χρειάζεται είναι το χρώμα των ούρων του. Εάν το χρώμα είναι ανοιχτόχρωμο τότε σημαίνει ότι το άτομο είναι ενυδατωμένο ενώ αντίθετα στη στέρηση υγρών και στην αφυδάτωση, τα ούρα παίρνουν ένα πολύ σκούρο κίτρινο χρώμα.

Γιάννης Κερίμης MSc, RD
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

www.ikerimis.com

Μοιραστείτε το άρθρο!

Facebook facebook   Twitter twitter   Email email  

Γιάννης Κερίμης

Ο Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Γιάννης Κερίμης απέκτησε το πτυχίο του στην Διατροφολογία (BSc) από το Arizona State University (ASU) και στη συνέχεια το μεταπτυχιακό του στη Διαιτολογία (MSc) από το Florida State University ( FSU). Κατά την παραμονή του στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ολοκλήρωσε την πρακτική του σε διάφορους τομείς που σχετίζονται με την υγεία όπως νοσοκομεία, γηροκομεία, ινστιτούτα διαβητικών, ινστιτούτα για παιδιά με ειδικές ανάγκες κ.α. Αφού συμπλήρωσε επιτυχώς όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες που προβλέπονται απο το American Dietetic Association (ADA), απέκτησε τον τίτλο του Κλινικού Διαιτολόγου με ειδίκευση σε παθήσεις και διατροφή. Με την άφιξη του στην Κύπρο, ίδρυσε το Κέντρο Διαιτολογικής Υποστήριξης και Μεταβολικού Ελέγχου προσφέροντας συμβουλευτική και σχεδιασμό διατροφολογίων για διαχείρηση βάρους και άλλες ειδικές και παθολογικές καταστάσεις, ενώ παράλληλα είναι επισκέπτης λέκτορας στο Intercollege Λεμεσού και ο διατροφολόγος της ποδοσφαιρικής ομάδας ΑΕΛ Λεμεσού. Kατέχει εμπειρία στο χώρο της εκπαίδευσης, αφού δίδασκε σε διάφορα κολλέγια και πανεπιστήμια στην Αμερική και Κύπρο, μαθήματα όπως τοξικολογία της διατροφής, διατροφή για αθλητές, ασφάλεια τροφίμων, διατροφή της κοινότητας, ανατομία κ.α. Συχνά εμφανίζεται σαν προσκεκλημένος σε τηλεοπτικές εκπομπές, προσφέρει σεμινάρια και διαλέξεις που σχετίζονται με τη διατροφή και αρθρογραφεί σε διάφορα περιοδικά, ενώ είναι μόνιμος συνεργάτης του περιοδικού Vivendi. Είναι μέλος του Συμβουλίου Εγγραφής Επιστημόνων τροφίμων, του Σύνδέσμου Διαιτολόγων Αμερικής και του Συνδέσμου Διαιτολόγων Κύπρου.