Ανακαλύψτε το ΓΚΟ!
Το Γκο είναι το αρχαιότερο παιχνίδι στρατηγικής που πρωτοεμφανίστηκε στην Κίνα πριν από τέσσερις περίπου χιλιάδες χρόνια. Εξακολουθεί βεβαίως σήμερα να μαγεύει ανθρώπους σε πολλές χώρες του κόσμου. Πέρα από τις ασιατικές χώρες – Ιαπωνία, Κίνα, Κορέα – οι οποίες έχουν μεγάλη παράδοση στο Γκο, σήμερα υπάρχουν αναρίθμητοι θαυμαστές του Γκο στην Αμερική και Ευρώπη.
Κανείς δεν ξέρει σίγουρα για το ποια ήταν η αρχική μορφή και ποιος ο αρχικός στόχος του παιχνιδιού. Μια εκδοχή υποστηρίζει ότι χρησιμοποιήθηκε από τους Κινέζους αυτοκράτορες ως μια μορφή εξάσκησης πολιτικής, ενώ μια άλλη λέει ότι χρησίμευε ως ένα είδος πρωτόγονου αριθμητηρίου. Επίσης υποστηρίζεται ότι το Γκο συνδεόταν με τη μαντική τέχνη.
Τι είναι αυτό όμως που κάνει το παιχνίδι τόσο ξεχωριστό;
Λέγεται ότι κάποιος μπορεί να μάθει τους κανόνες του παιχνιδιού σε δυο λεπτά, όμως χρειάζεται μια ολόκληρη ζωή για να μπορέσει να γίνει «αριστοτέχνης» του παιγνιδιού.
Το Γκο παίζεται πάνω σε ένα τετράγωνο σανίδι με οριζόντιες και κάθετες γραμμές, που ονομάζεται γκόπαν. Οι πιο συνηθισμένες διαστάσεις του είναι 9×9, 13×13 και 19×19. Δύο παίκτες τοποθετούν εναλλάξ μαύρες και άσπρες πέτρες πάνω στις διασταυρώσεις μεταξύ δυο γραμμών, με σκοπό να περικυκλώσουν περιοχή. Τα τέσσερα γειτονικά σημεία κάθε πέτρας είναι οι «ανάσες» της. Μια πέτρα δεν μετακινείται ποτέ, αλλά εάν περικυκλωθεί αφαιρείται από το γκόπαν. Αυτό συμβαίνει όταν οι πέτρες του αντιπάλου καταλάβουν όλες τις ανάσες της.
Για παράδειγμα:
α) όταν ο μαύρος παίξει στο 1 αιχμαλωτίζει την άσπρη πέτρα:
β) όταν ο μαύρος παίξει στο 1 αιχμαλωτίζει τις 3 άσπρες πέτρες:
Στόχος στο Γκο είναι η κατάκτηση όσο το δυνατόν μεγαλύτερης περιοχής πάνω στο γκόπαν. Η περιοχή του κάθε παίχτη αποτελείται από τον αριθμό των πετρών που έχει τοποθετήσει καθώς και τον αριθμό των πετρών που θα μπορούσε να προσθέσει εντός της περιοχής του, δηλ. της περιοχής που περικλείουν οι πέτρες του.
Στην πιο κάτω εικόνα βλέπουμε μια παρτίδα Γκο που έχει τελειώσει:
Το αποτέλεσμα της έχει ως εξής:
O μαύρος έχει 11 πέτρες πάνω στο γκόπαν και θα μπορούσε, εντός των τειχών του, να τοποθετήσει άλλες 16.
Ο άσπρος έχει 11 πέτρες πάνω στο γκόπαν και θα μπορούσε να τοποθετήσει άλλες 11 εντός των τειχών του. Έτσι, το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι 11+16 – 11+11=5.
Ο μαύρος έχει κερδίσει αυτή την παρτίδα με διαφορά 5 βαθμών.
Κάποιος μπορεί να παίξει Γκο πάνω σε χαρτόνι με πλαστικές πέτρες. Αυτό όμως που κάνει το παιγνίδι πιο ξεχωριστό είναι η παράδοση που ακολουθείται στην κατασκευή του εξοπλισμού. Ένα παραδοσιακό γκόπαν είναι φτιαγμένο από συμπαγές ξύλο, πάχους περίπου 15-20 εκ, το οποίο στηρίζεται σε πόδια. Το ξύλο που προτιμείται για την κατασκευή προέρχεται από το σπάνιο δέντρο «Κάγια». Στις περιπτώσεις που χρησιμοποιείται τέτοιου είδους γκόπαν οι παίκτες κάθονται στο δάπεδο. Οι πέτρες φυλάγονται σε ειδικά ξύλινα δοχεία και οι άσπρες είναι φτιαγμένες από κοχύλια ενώ οι μαύρες από σχιστόλιθο.
Το παιχνίδι αποτελεί συνδυασμό ομορφιάς και διανοητικής πρόκλησης. Επιβραβεύει την υπομονή και την ισορροπία σε βάρος της απληστίας και της επιθετικότητας. Όπως και οι ασιατικές πολεμικές τέχνες, έτσι και το Γκο διδάσκει συγκέντρωση, ισορροπία και πειθαρχεία. Πιστεύεται ότι κανείς δεν μπορεί να κρύψει την προσωπικότητα του πάνω στο γκόπαν.
Πώς μπορεί κάποιος να μάθει Γκο στην Κύπρο;
Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Γκο ιδρύθηκε τον Σεπτέμβρη του 2003 με στόχο την εξάπλωση του παιχνιδιού σ’ ολόκληρο το νησί. Τα μέλη του συναντιούνται κάθε Σάββατο από τις 5:00μμ-9:00μμ στο καφέ-αναγνωστήριο ΟΚΤΑΝΑ (Αριστείδου 6, Λευκωσία).
Καινούργια μέλη είναι πάντοτε ευπρόσδεκτα! Μπορούμε επίσης, αν μας το ζητήσετε, να διοργανώσουμε παρουσιάσεις του παιχνιδιού για ομάδες.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του συνδέσμου: www.cyprus-go.org
Νικόλας Ρούσσος