Διατροφή

  • KidsGo με αγάπη!

Διατροφή κατά την περίοδο των νηστειών

Ημερομηνία δημοσίευσης άρθρου: Μαρτίου 4, 2014 Συγγραφέας: Γιάννης Κερίμης Κατηγορία: Διατροφή

Διατροφή κατά την περίοδο των νηστειών

Η Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτεί την έναρξη των νηστειών της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Κατά τη διάρκεια της νηστείας αποφεύγονται τα ζωικά προϊόντα, με εξαίρεση την 25η Μαρτίου και την Κυριακή των Βαΐων που επιτρέπεται το ψάρι, ενώ η κατανάλωση ελαιόλαδου επιτρέπεται μόνο τα Σαββατοκύριακα.

Η νηστεία προσφέρει στον οργανισμό την ευκαιρία να αποτοξινωθεί από τα κορεσμένα λιπαρά (ζωικά λίπη) που συχνά επιφέρουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας. Έρευνες υποστηρίζουν ότι τα άτομα που νηστεύουν έχουν συχνά μειωμένα επίπεδα λιπιδίων, όπως χοληστερόλη και τριγλυκερίδια, και κατ’ επέκταση η νηστεία συμβάλλει στην υγεία της καρδίας.

GiannisKerimisNutritionSarakosti_icon4

Λόγω της μεγάλης κατανάλωσης οσπρίων, φρούτων και λαχανικών αυξάνεται και η κατανάλωση φυτικών ινών που συμβάλλουν στην υγεία του εντέρου, μειώνουν τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα, βοηθούν στην ισορροπία της γλυκόζης αίματος και μειώνουν τις πιθανότητες ανάπτυξης κάποιων μορφών καρκίνου. Εκτός από τις φυτικές ίνες τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες που εξουδετερώνουν ορισμένες βλαβερές ουσίες στον οργανισμό.

Αν και η νηστεία προσφέρει αρκετά οφέλη στον οργανισμό, η ελλιπής κατανάλωση ζωικών προϊόντων και η αύξηση κατανάλωσης υδατανθράκων οδηγεί στη μείωση πρόσληψης κάποιων βιταμινών όπως πχ οι Β12 και το φυλλικό οξύ, καθώς επίσης και του ασβεστίου, σιδήρου και πρωτεϊνών. Εάν κάποιο άτομο ακολουθεί μια ισορροπημένη διατροφή είναι πολύ δύσκολο να μειωθούν τα επίπεδα των βιταμινών Β12 και φυλλικού οξέως.

GiannisKerimisNutritionSarakosti_icon2

Καλό θα ήταν λόγω της μειωμένης κατανάλωσης γαλακτοκομικών, αυτή την περίοδο, να καταναλώνουμε τρόφιμα όπως αμύγδαλα, σπανάκι, μπρόκολο και σουσάμι που είναι πλούσια πηγή ασβεστίου. Ενώ αρκετά τρόφιμα όπως είναι το σπανάκι, οι φακές, το ψωμί, οι ξηροί καρποί είναι πλούσια σε σίδηρο, το σίδηρο φυτικής προέλευσης δεν απορροφάται από τον οργανισμό τόσο εύκολα και ως εκ τούτου, συνιστάται όπως το φαγητό μας συνοδεύεται από τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη C, που βοηθά στην αύξηση της απορροφητικότητας του σιδήρου. (π.χ. το φαγητό μπορεί να συνοδεύεται με λίγο χυμό πορτοκάλι).

Τέλος, η πρωτεΐνη που υπάρχει στα τρόφιμα φυτικής προέλευσης δεν είναι τόσο υψηλής αξίας όσο η ζωική πρωτεΐνη λόγω του ότι συνήθως είναι ελλιπής σε κάποια αμινοξέα. Καλό θα ήταν να συνδυάζουμε τα όσπρια μας με κάποια μορφή υδατάνθρακά ( πατάτα, ρύζι, ψωμί) ή λαχανικών, έτσι που το ένα τρόφιμο να συμπληρώνει τα αμινοξέα που υπολείπονται από το άλλο τρόφιμο. Ένας καλός συνδυασμός π.χ. είναι οι φακές με ρύζι, ή όσπρια με λίγο ψωμί κ.α.

GiannisKerimisNutritionSarakosti_icon3

Αν και η περίοδος των νηστειών προσφέρει την ευκαιρία για αποτοξίνωση από τα ζωικά λίπη, καλό θα ήταν να προσέχουμε τις ποσότητες που καταναλώνουμε για την αποφυγή παραπανίσιων κιλών. Συνιστάται όπως τρώμε μικρά, συχνά γεύματα κατά τη διάρκεια της μέρας, να αποφεύγουμε τα τηγανητά, να καταναλώνουμε φυτικές πηγές ασβεστίου και σιδήρου σε συνδυασμό με βιταμίνη C και να κάνουμε σωστό συνδυασμό πρωτεϊνών.

Επίσης, πρέπει να καταναλώνουμε με μέτρο τρόφιμα που είναι συχνά συνδεδεμένα με την περίοδο νηστειών όπως ταχίνι που αν και πλούσια σε πρωτεΐνη και ιχνοστοιχεία είναι και πλούσια σε θερμίδες (1 κ.σ. = 90 θερμίδες), ταραμοσαλάτα (1 κ.σ. = 100 θερμίδες), ελιές κλπ.

Γιάννης Κερίμης MSc, RD
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

www.ikerimis.com

Μοιραστείτε το άρθρο!

Facebook facebook   Twitter twitter   Email email  

Γιάννης Κερίμης

Ο Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Γιάννης Κερίμης απέκτησε το πτυχίο του στην Διατροφολογία (BSc) από το Arizona State University (ASU) και στη συνέχεια το μεταπτυχιακό του στη Διαιτολογία (MSc) από το Florida State University ( FSU). Κατά την παραμονή του στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ολοκλήρωσε την πρακτική του σε διάφορους τομείς που σχετίζονται με την υγεία όπως νοσοκομεία, γηροκομεία, ινστιτούτα διαβητικών, ινστιτούτα για παιδιά με ειδικές ανάγκες κ.α. Αφού συμπλήρωσε επιτυχώς όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες που προβλέπονται απο το American Dietetic Association (ADA), απέκτησε τον τίτλο του Κλινικού Διαιτολόγου με ειδίκευση σε παθήσεις και διατροφή. Με την άφιξη του στην Κύπρο, ίδρυσε το Κέντρο Διαιτολογικής Υποστήριξης και Μεταβολικού Ελέγχου προσφέροντας συμβουλευτική και σχεδιασμό διατροφολογίων για διαχείρηση βάρους και άλλες ειδικές και παθολογικές καταστάσεις, ενώ παράλληλα είναι επισκέπτης λέκτορας στο Intercollege Λεμεσού και ο διατροφολόγος της ποδοσφαιρικής ομάδας ΑΕΛ Λεμεσού. Kατέχει εμπειρία στο χώρο της εκπαίδευσης, αφού δίδασκε σε διάφορα κολλέγια και πανεπιστήμια στην Αμερική και Κύπρο, μαθήματα όπως τοξικολογία της διατροφής, διατροφή για αθλητές, ασφάλεια τροφίμων, διατροφή της κοινότητας, ανατομία κ.α. Συχνά εμφανίζεται σαν προσκεκλημένος σε τηλεοπτικές εκπομπές, προσφέρει σεμινάρια και διαλέξεις που σχετίζονται με τη διατροφή και αρθρογραφεί σε διάφορα περιοδικά, ενώ είναι μόνιμος συνεργάτης του περιοδικού Vivendi. Είναι μέλος του Συμβουλίου Εγγραφής Επιστημόνων τροφίμων, του Σύνδέσμου Διαιτολόγων Αμερικής και του Συνδέσμου Διαιτολόγων Κύπρου.