Διατροφή

  • KidsGo με αγάπη!

Παγωτό, το απόλυτο καλοκαιρινό γλυκό για μικρούς και μεγάλους!

Ημερομηνία δημοσίευσης άρθρου: Ιουνίου 25, 2014 Συγγραφέας: Ιωάννα Μασούρα Κατηγορία: Διατροφή

Παγωτό, το απόλυτο καλοκαιρινό γλυκό για μικρούς και μεγάλους!

Το παγωτό είναι ένα απολαυστικό γλυκό το οποίο το καταναλώνουμε κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες γιατί δροσίζει και γλυκαίνει τόσο μικρούς όσο και μεγάλους. Κατά καιρούς ακούμε και διαβάζουμε διάφορα θετικά και αρνητικά για την διατροφολογική αξία του παγωτού. Σήμερα θα δούμε αναλυτικά τα κύρια συστατικά παρασκευής του παγωτού και την θρεπτική τους αξία.

Για να μελετήσουμε τη θρεπτική αξία του παγωτού πρέπει να κάνουμε μια σύντομη ανασκόπηση των πιο συνηθισμένων πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του. Τα συνήθη υλικά για την παρασκευή του παγωτού είναι γάλα, αυγά, κακάο, βούτυρο, κρέμα γάλακτος, χυμοί φρούτων, γλυκαντικές ουσίες (όπως, ζάχαρη), γαλακτωματοποιητές, σταθεροποιητές, χρώματα και αρώματα. Επιπλέον, χρησιμοποιούνται σιρόπι σοκολάτας, σιρόπι καραμέλας, σιρόπι φρούτων, κομμάτια σοκολάτας, ξηροί καρποί, κομμάτια φρούτων.

IceCream-kids-icon7

Πρώτα από όλα, η θερμιδική αξία του παγωτού είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον τύπο του παγωτού. Για παράδειγμα ένα παγωτό σε ξυλάκι βανίλια έχει λιγότερο θερμιδικό φορτίο από ένα παγωτό σε ξυλάκι βανίλια με επικάλυψη σοκολάτας.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η κατανάλωσή του είναι καλό να περιορίζεται στις 1-2 φορές την εβδομάδα ως επιδόρπιο. Προτιμήστε να παρασκευάσετε σπιτικό παγωτό χρησιμοποιώντας αγνά υλικά ή καταναλώστε γρανίτες ή σορμπέ φρούτων τα οποία δεν περιέχουν σχεδόν καθόλου λιπαρά και είναι χαμηλά σε θερμίδες.

IceCream-kids-icon3

Το παγωτό μπορεί να χαρακτηριστεί ως ψηλής διατροφολογικής αξίας τροφή γιατί περιέχει ποικιλία θρεπτικών συστατικών όπως πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπαρά, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

IceCream-kids-icon2 Το παγωτό περιέχει πρωτεΐνες γάλακτος οι οποίες είναι υψηλής βιολογικής αξίας. Δηλαδή στο παγωτό περιέχονται αναγκαία αμινοξέα που δεν μπορεί να συνθέσει ο οργανισμός και επομένως πρέπει να ληφθούν από τη διατροφή.

IceCream-kids-icon5Οι γλυκαντικές ύλες και η λακτόζη του γάλακτος αποτελούν τις κύριες πηγές υδατανθράκων στο παγωτό. Το σώμα μας χρησιμοποιεί τους υδατάνθρακες για να παράξει τη γλυκόζη που είναι το καύσιμο που μας δίνει ενέργεια.

IceCream-kids-icon6Το παγωτό περιέχει λιπαρά τα οποία προέρχονται κυρίως από τα λιπαρά του γάλακτος καθώς και από το βούτυρο και την κρέμα γάλακτος. Τα λιπαρά είναι λίπη απαραίτητα για τη φυσιολογική λειτουργία του σώματος, μερικά λίπη είναι καλύτερα από άλλα. Το λίπος του γάλακτος περιέχει λιπαρά οξέα και λιποδιαλυτές βιταμίνες (όπως Α για καλή όραση, D για γερά οστά και δόντια, E για την προστασία των κυττάρων από φθορά και Κ για την σωστή πήξη του αίματος). Επιπλέον, έρευνες έδειξαν ότι το γάλα είναι πολύ καλή πηγή του λινολεικού οξέος το οποίο μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων στο μέλλον αλλά προσοχή για περισσότερες πληροφορίες για την κατανάλωση λινολεικού οξέος αποταθείτε στο θεράπον ιατρό σας. Σημαντικό είναι να υπογραμμιστεί ότι το παγωτό περιέχει και «κακά» λιπαρά (κορεσμένα λιπαρά οξέα) τα οποία σε μεγάλες ποσότητες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, παχυσαρκίας, καρκίνου και αύξηση της χοληστερόλης στο αίμα έτσι, προτιμήστε για εσάς και τα παιδιά σας παγωτό με χαμηλά λιπαρά.

IceCream-kids-icon2Το ασβέστιο είναι το πιο σημαντικό μέταλλο που βρίσκεται στο παγωτό. Οι κυριότερες λειτουργίες του ασβεστίου είναι η ανάπτυξη ενός υγιούς σκελετού και γερών δοντιών, ρύθμιση των συσπάσεων των μυών, αποφυγή δημιουργίας θρόμβων στο αίμα και μείωση των πιθανοτήτων ανάπτυξης ραχίτιδας στα παιδιά ή οστεοπόρωσης σε ενήλικες.

IceCream-kids-icon5Επίσης, το παγωτό αποτελεί καλή πηγή φωσφόρου για γερά κόκκαλα και δόντια, βοηθά στην απελευθέρωση ενέργειας από τις τροφές και απαραίτητος ο ρόλος του στο μεταβολισμό και την απορρόφηση του ασβεστίου.

IceCream-kids-icon6Ακόμη περιέχει ψευδάργυρο (βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να αντιμετωπίσει την εισβολή βακτηρίων και ιών), κάλιο (ελέγχει την ισορροπία των υγρών στο σώμα) και σίδηρο (απαραίτητος για τη μεταφορά οξυγόνου σε όλο το σώμα).

IceCream-kids-icon2Το παγωτό περιέχει μια ποικιλία από βιταμίνες όπως A, D, E, C, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, απαραίτητες για την ανάπτυξη και την ομαλή λειτουργία του παιδικού οργανισμού (περισσότερες πληροφορίες για τα κύρια θρεπτικά συστατικά για τους μικρούς μας φίλους διαβάστε το άρθρο «Επτά κύρια θρεπτικά συστατικά για τους μικρούς μας φίλους».

IceCream-kids-icon4

Επομένως, το παγωτό είναι ένα απολαυστικό γλυκό το οποίο μπορεί να ενταχθεί χωρίς ενοχές σε ένα ισορροπημένο διατροφολόγιο 1-2 φορές την εβδομάδα. Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες γάλακτος πλούσιες σε αμινοξέα, υδατάνθρακες για ενέργεια και ακόρεστα λιπαρά οξέα και λινολεικό οξύ για την μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Επίσης, είναι πλούσια πηγή ασβεστίου και καλή πηγή φωσφόρου, ψευδαργύρου, καλίου, σιδήρου καθώς περιέχει και μια ποικιλία βιταμινών.

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου προτείνει ένα δροσερό σορμπέ με φράουλες

Ιωάννα Μασούρα MSc (Southampton), BSc (Reading)
Διατροφολόγος με ειδίκευση στη Δημόσια Υγεία και Διατροφή

Μοιραστείτε το άρθρο!

Facebook facebook   Twitter twitter   Email email  

Ιωάννα Μασούρα

Γεννήθηκε στη Λευκωσία. Είναι πτυχιούχος Διατροφής και Επιστήμης Τροφίμων του Πανεπιστημίου του Reading, στο Η.Β. Η πτυχιακή της εργασία είχε θέμα: «Πρόσληψη δημητριακών ολικής αλέσεως και υγεία του εντέρου». Τον Σεπτέμβριο του 2013 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές με εξειδίκευση στη Δημόσια Υγεία και Διατροφή στο Πανεπιστήμιο του Southampton στο Η.Β. Η μεταπτυχιακή της διατριβή αξιολόγησε τους παράγοντες που επηρεάζουν την πρόσβαση και επιλογή τροφών από άτομα τρίτης ηλικίας. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται σε θέματα σχετικά με την νοσογόνο παχυσαρκία καθώς και θέματα σχετικά με την υγεία και διατροφή του παιδιού. Έχει άριστη γνώση της Αγγλικής γλώσσας. Αρθρογραφεί τακτικά για το medNutrition.gr. Επίσης έχει αναλάβει την παρουσίαση σε μαθητές δημοτικών σχολείων στην επαρχία Λευκωσίας διαδραστικών σεμιναρίων με θέμα το «Υγιεινό Πρόγευμα». Παρακολουθεί τις περισσότερες Ημερίδες και Συνέδρια που αφορούν τη διατροφή που διεξάγονται στην Κύπρο. Είναι μέλος του Παγκύπριου Συνδέσμου Διατροφολόγων και Διαιτολόγων Κύπρου.